Berta Sándor

Technológiai startupokat támogat az EU

A szervezet finanszírozási keretet hoz létre az érintett vállalkozások számára.

Az Európai Unió bejelentette, hogy az Európai Innovációs Tanácson (EIC) keresztül 1,6 milliárd eurót biztosít a technológiai vállalatoknak 2023-ban. Az EIC célja olyan piacteremtő innovációk létrehozása, amelyek radikálisan új, úttörő termékek, szolgáltatások, folyamatok és üzleti modellek útját egyengetik. A célok között szerepel, hogy európai uniós szinten még célzottabban, hosszú távon és fenntartható módon támogassa az innovációt és segítsen szisztematikusan megalapozni a jövőbeli találmányokat, valamint továbbfejleszteni az alapkutatás eredményeit a lehetséges hasznosítás felé. Az Európai Innovációs Tanács munkaprogramja tavaly több mint 1,7 milliárd euró értékben nyújtott finanszírozási lehetőségeket az érintett társaságoknak.

Jövőre azok a tudósok és innovátorok pályázhatnak, akik "áttörést jelentő technológiákat fejlesztenek és új piacokat teremthetnek". A finanszírozás legnagyobb részét (mintegy 70 százalékát, azaz 1,13 milliárd eurót) az EIC Accelerator számára tartják fenn, amely a startupokat, valamint a kis- és középvállalkozásokat támogatja majd az innovációk kifejlesztésében és forgalmazásában. Az Európai Unió stratégiai céljaihoz hozzájáruló jövőbeli technológiákat fejlesztő vállalatokat 525 millió euró támogatást kaphatnak. A jövőbeli technológiák közé tartoznak az energiatárolás, a rákterápiák biomarkerei és az űrtechnológia.

Az EIC Accelerator a késői szakaszban lévő kutatási és innovációs tevékenységek és a piacra lépés közötti szakadékot áthidalását akarja lehetővé tenni. Az eszköz növekedési finanszírozást biztosít a rendkívül innovatív megoldásokkal rendelkező társaságok számára, ha azok nem tudnak megfelelő finanszírozáshoz jutni a piacon. Az EIC következő évi munkaprogramjának három átfogó célja van: a tehetségek beáramlásának növelése az úgynevezett mélytechnológiai startupokba, a női innovátorok további támogatása, valamint a magán- és állami közvetítők közötti együttműködés elősegítése.

Az új technológiákra és az európai vállalkozásokra szakosodott Thenextweb azt írta, hogy az 1,13 milliárd euró hatalmas összegnek tűnik, de a valóságban "közel sem elég". Csak az Egyesült Királyságban a magánbefektetők tavaly 8,5 milliárd dollárt fektettek a technológiai vállalatokba. Amennyiben az 1,13 milliárd eurót egyenletesen osztanák el a 27 európai uniós tagállam között, akkor az egyes országoknak csak mintegy 42 millió euró jutna. A Thenextweb hangsúlyozta, hogy mind az Európai Uniónak, mind a tagországok kormányainak továbbra is támogatniuk kell a feltörekvő technológiai társaságokat, ha a kontinens lépést akar tartani a piac vezető kínai és amerikai szereplőivel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #2
    Mondjuk egy covidozás után már aligha fogom őket alábecsülni szóval ágyő.
  • Sir Cryalot #1
    PIACTEREMTŐ :DDD

    Önbizalommal már megint sikerült meghaladni.

    "Az új technológiákra és az európai vállalkozásokra szakosodott Thenextweb azt írta"

    nem lett vége a cikknek.