Berta Sándor

Ösztönözné a szélessávú internet elterjedését az EU

A szervezet 2030-ra minden háztartásba gigabites internetelérést akar.

Az Európai Unió versenyszabályozói felülvizsgálták az állami támogatásokra vonatkozó szabályokat, hogy megkönnyítsék a tagországok számára a szélessávú internethálózatok kiépítésének finanszírozását, amely kulcsfontosságú az ambiciózus digitális és zöld célok eléréséhez. Az Európai Bizottság azt szeretné, ha 2030-ra minden európai háztartás gigabites hálózattal, az összes lakott terület pedig 5G-vel lenne lefedve. Ez azt jelenti, hogy az európai uniós tagállamok kormányai állami támogatást nyújthatnak majd a legalább 1 gigabit/másodperc letöltési és 150 megabit/másodperc feltöltési sebességet biztosító vezetékes szélessávú hálózatokhoz. A mobilhálózatok kiépítéséhez - beleértve az 5G-t is - csak a meglévő vagy tervezett infrastruktúra minőségének javítására nyújtható támogatás.

A felülvizsgált szabályok lehetővé teszik az európai uniós tagországok számára, hogy a nagykereskedelmi hozzáférési árak meghatározásához közzétett, szabályozott vagy költségalapú árat használjanak viszonyítási alapként. Az átláthatóság biztosítása érdekében a nemzeti kabineteknek az állami támogatások odaítélése előtt legalább 30 napos nyilvános konzultációt kell indítaniuk, a kiválasztási kritériumok között pedig környezetvédelmi és energetikai szempontokat is figyelembe kell venniük.

Az Európai Unió versenyfelügyelete további részleteket közölt azokról a feltételekről is, amelyek alapján a tagállamoknak nyomon kell követniük a hálózatok kereskedelmi teljesítményét, és adott esetben vissza kell követelniük a pénzt, ha a hálózat teljesítménye nem éri el a tervezettet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Ebben az országban jobb a lefedettség meg a netsebesség, mint sok nyugatiban.
  • Ellaberin #1
    A nagy loholásban még a 30 Megabit/sec -et sem sikerült elérnünk, a 4G is lefedetlen.
    Majd pont ezt teljesítik ebben az országban, ahol 2030-ra már egy szereplős lesz a nagy nemzeti összelopás rendszere.