Berta Sándor

400 milliárd dollárral csökkent az európai technológiai ipar piaci értéke

A jelenség a magas kamatlábakra, az ukrajnai háborúra és a csökkenő tehetségállományra vezethető vissza.

Az Atomico kockázati tőkebefektető cég a jelentésében rámutatott, hogy az európai technológiai ipar piaci értéke idén 400 milliárd dollárral csökkent. A vállalat közölte, hogy az európai állami és magán technológiai cégek együttes értéke 2,7 billió dollárra csökkent, szemben a tavaly év végi 3,1 billió dollárral. A visszaesés okai között fellelhetők a magas kamatlábak, az ukrajnai háború és a csökkenő tehetségállomány.

A piaci nyomás számos európai ismert társaságot arra kényszerített, hogy az egykor égbe szökő értékelésekhez képest árengedménnyel szerezzenek forrásokat. A Klarna Bank AB svéd pénzügyi vállalkozás például 800 millió dollárt gyűjtött 6,7 milliárd dolláros értékelés mellett, ami 85 százalékos csökkenést jelent a 2021-es 46 milliárd dolláros árcédulához képest. "Az európai technológiai ökoszisztéma a globális pénzügyi válság óta a legnagyobb kihívást jelentő makrogazdasági környezettel néz szembe" - jelentette ki Tom Wehmeier, az Atomico partnere a Reuters hírügynökségnek.

Az európai kockázati tőkefinanszírozás 85 milliárd dollárra csökkent az év során a 41 országból gyűjtött adatok alapján, ami 18 százalékos csökkenést jelent a tavaly felvett 100 milliárd dollárhoz képest. Az új "unikornis" vállalkozások, vagyis az 1 milliárd dolláros vagy annál nagyobb értékű cégek száma szintén csökkent idén, 105-ről 31-re. E kihívások ellenére az Atomico úgy találta, hogy az iparági bennfentesek továbbra is lelkesek. A kontinens alapkezelői és befektetői körében végzett felmérés szerint 77 százalékuk ugyanolyan vagy még lelkesebb volt az európai technológiai ipar jövőjét illetően, mint 2021-ben. "Ez egy új valóság. A pénzügyi piacok megváltoztak, és ezzel együtt az európai technológiai iparban dolgozók elvárásainak is fejlődniük kell" - tette hozzá Wehmeier.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Egyrészt szégyen, másrészt várható ennél rosszabb is. Európa lejtmenetben van minden tekintetben.