Berta Sándor

Szigorodnak az európai pénzügyi szabályok

Még inkább előtérbe kerültek a pénzmosás elleni védekezés és a kriptovaluták alkalmazásával kapcsolatos előírások.

A meglévő szabályozási keret hatályának kiterjesztése és az esetleges kiskapuk bezárása érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a pénzmosás elleni rendeletről és egy új irányelvről szóló álláspontjáról. Ezek a két dokumentum, valamint a pénzeszközök átutalásáról szóló rendelet átdolgozására irányuló javaslat - az utóbbiról már megállapodás született az Európai Parlamenttel - alkotják majd az új európai uniós pénzmosás elleni szabálykönyvet.

Jelenleg Csehország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét. Zbynek Stanjura, Csehország pénzügyminisztere kijelentette: "A terroristákat és az őket finanszírozókat nem látjuk szívesen Európában. A piszkos pénzek tisztára mosása érdekében a bűnöző magánszemélyeknek és szervezeteknek kiskapukat kellett keresniük a már most is meglehetősen szigorú szabályainkban. A szándékunk azonban az, hogy ezeket a kiskapukat tovább zárjuk és még szigorúbb szabályokat alkalmazzunk valamennyi európai uniós tagállamban. A 10 000 eurónál nagyobb összegű készpénzfizetések lehetetlenné válnak. Sokkal nehezebbé válik a virtuális fizetőeszközök adás-vétele vagy eladása során az anonimitás megőrzése. A vállalatok többszörös tulajdonosi rétegei mögé bújás többé nem fog működni. Még a piszkos pénzek ékszerészeken vagy aranyműveseken keresztül történő tisztára mosása is nehézkessé válik."

Az új európai uniós pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemre vonatkozó szabályok a teljes kriptoszektorra kiterjednek és minden kriptovaluta-szolgáltatót (CASP) arra köteleznek, hogy kellő körültekintéssel járjon el ügyfeleivel szemben. Ez azt jelenti, hogy ellenőrizniük kell majd az ügyfeleikre vonatkozó tényeket és információkat. Az Európai Unió Tanácsa előírja a CASP-k számára, hogy az 1000 eurót elérő vagy meghaladó összegű tranzakciók végrehajtása esetén alkalmazzanak ügyfél-átvilágítási intézkedéseket. A szervezet emellett a kriptovaluta-értékpapír-szolgáltatók határokon átnyúló levelezői kapcsolataira vonatkozóan külön megerősített átvilágítási intézkedéseket vezetett be.

Ezzel párhuzamosan a harmadik félként működő pénzügyi közvetítőkre, a nemesfémekkel, drágakövekkel és kulturális javakkal kereskedő személyekre, valamint az ékszerészekre, órásmesterekre és aranyművesekre is vonatkoznak majd a rendeletben foglalt kötelezettségek. A nagy összegű készpénzfizetések korlátozásával az Európai Unió megnehezíti a bűnözők számára a piszkos összegek tisztára mosását. A készpénzes kifizetések felső határát európai uniós szinten 10 000 euróban állapították meg. A tagállamoknak lehetőségük lesz arra, hogy alacsonyabb felső határt szabjanak meg, ha úgy kívánják.

A Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF, a pénzmosás elleni küzdelem nemzetközi szabványalkotója) által jegyzékbe vett harmadik országokat az Európai Unió is jegyzékbe veszi. Ennek megfelelően két uniós lista lesz, egy "fekete lista" és egy "szürke lista", amelyek a FATF listáit tükrözik. Az Európai Bizottság nem lesz köteles újra elvégezni a FATF által végzett azonosítási folyamatot. Ennek célja annak biztosítása, hogy a FATF-listák átírása időben megtörténjen, és hogy elkerülhető legyen az erőforrások pazarlása. Amint egy harmadik ország felkerül e listák valamelyikére, az EU az ország által jelentett kockázatokkal arányos intézkedéseket fog alkalmazni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!