Berta Sándor

Felszámolják a világ egyik legnagyobb online kamuüzlet-hálózatát

Kínai bűnözők több száz webáruházat hoztak létre, a rendszerben lévő oldalak ellopták a vásárlók adatait.

Az olasz bűnüldöző hatóság, a Polizia Postale tisztviselői a héten megkezdték a világ egyik legnagyobb internetes kamuüzlet-hálózata lefoglalását. A platform látszólag olyan luxusmárkák, mint a Giorgio Armani SpA és a Prada SpA kedvezményes termékeit kínálta a leendő vásárlóknak, de a kiszállítások soha nem valósultak meg. A Yarix olasz kiberbiztonsági cég által felfedezett, több mint 13 000 hamis online boltból álló illegális hálózatot kínai kiberbűnözők egy csoportja irányította, amint arra az infrastruktúra kódja, valamint a fizetési rendszer átjárója is utalt. A Yarix szóvivője megerősítette, hogy a társaság aktívan segíti a hamis webáruházak felszámolására irányuló nagyszabású nyomozást, amelyhez később más európai országok és az Amerikai Egyesült Államok bűnüldöző szervei is csatlakozhatnak.

A felderített honlapok a valódi vállalati portálok jól megtervezett utánzatai és a vásárlókat általában a kedvezményes árak miatt vonzották. Szállítások azonban nem történtek és a weboldalak általában valódi hitelkártyás fizetési platformot tartalmaztak, amelyet a vásárlók pénzügyi adatainak ellopására használtak. Az olasz Polizia Postale képviselője megerősítette az akciót, de a részleteket nem kívánta kommentálni. "Amit feltártunk, az egy jól megtervezett, infrastruktúrával rendelkező, hamis boltok összehangolt hálózata szerte a világon, amely az elmúlt két évben valószínűleg több tízmillió eurót lopott el a gyanútlan ügyfelektől" - mondta Mirko Gatto, a Yarix vezérigazgatója egy telefoninterjúban.

A bűnszövetkezet által célba vett olasz divatmárkák közé tartozott a Brunello Cucinelli, a Dolce & Gabbana, az Ermenegildo Zegna és a Moncler. A kiberbűnözők célkeresztjébe emellett olyan nemzetközi sportmárkák is kerültek, mint a Nike, az Adidas és a New Balance. A vizsgálat során átkutatott hamis üzletek szervereinek és digitális platformjainak a többsége Panamában, Törökországban és az Amerikai Egyesült Államokban működött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!