Gyurkity Péter

Minden korábbinál nagyobb a kriptobűnözés

Az eddigi legnagyobb összeg került illetéktelen kezekbe, viszont ezen tranzakciók aránya csökkent.

A tavalyi év elején, éppen egy teljes évvel ezelőtt, mi is írtunk arról, hogy a különböző online utakon billiók folynak ki Kínából, ebben pedig meglehetősen nagy szerepet játszanak a kriptopénzek. Azóta az ázsiai hatalom betiltotta a belföldi bányászatot, emiatt a szerverfarmok egyéb országokba, így például Kazahsztánba vándoroltak át, viszont a kriptobűnözés növekedése így is megállíthatatlan volt.

A Chainanalysis elemzői cég tette közzé a napokban saját részletes felmérését, annak főbb eredményeit, amelyben nemcsak az emelkedő trend folytatódására, de az eddigi rekordok egyértelmű megdöntésére is felhívják a figyelmet. Megtudjuk az anyagból, hogy míg 2020 során csaknem 8 milliárd dollár került gyanús, illetéktelenek által birtokolt számlákra, addig a tavalyi, most lezárult évben szinte megduplázódott az összeg, ez ugyanis éppen elérte a 14 milliárd dollárt. Ezzel a hatalmas ugrással minden korábbi rekord megdőlt, viszont rögtön hozzáteszik ehhez, hogy ugyanezen időszak alatt az összes kripto-tranzakciók száma még nagyobb ütemben növekedett, ez ugyanis a korábbi szint hatszorosára kúszott fel, ami egyben azt jelentette, hogy az illetéktelen átutalások aránya alaposan lecsökkent.

Mi több, ez utóbbi tekintetében negatív rekordot értünk el, ugyanis az eltulajdonított összegeket továbbító tranzakciók aránya a teljes piacon belül sosem volt még ennyire alacsony. Elmondhatjuk tehát, hogy a címben szereplő állítás a kriptopiac tavalyi hatalmas növekedésének egyértelmű eredménye, nem arról van tehát szó, hogy a bűnözés mértéke hihetetlenül megugrott volna. Mégis, mindenképpen fontos figyelemmel kísérni a fejleményeket, hiszen ezek azt is megmutatják nekünk, hogy a bűnözők mire fókuszálnak. A tavalyi évben például a csalások kategóriáján belül megugrott azon műveletek aránya, amelyek az úgynevezett „rug pull” koncepcióján alapulnak, vagyis meglehetősen sokan hoztak létre legitimnek tűnő új pénzeket, hogy azután hirtelen kihúzzák a szőnyeget a „befektetők” alól és lelépjenek az ily módon összekalapozott vagyonnal.

Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a kriptopénzek területén a bankokhoz képest jóval gyengébb a számunkra nyújtott védelem, egyes részletek, így például a személyre szóló privát kulcs elvesztésével pedig egy csapásra búcsút inthetünk pénzünknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!