Berta Sándor

Betörő-csalogatók a biztonsági kamerák

A készülékek többek között már a létükkel elárulják a lakástulajdonosokat, ugyanis arra utalnak, hogy gyakran nincsenek otthon.

A felhasználók egy része megpróbálja azáltal növelni a lakása vagy a háza biztonságát, hogy térfigyelő kamerákat szerel fel abban reménykedve, hogy már az eszközök látványa is elriasztja a betörőket. Most kiderült, hogy ilyen lépéssel sokkal inkább az ellenkező hatást lehet elérni, mivel a kamerák egyrészt a helyszínre csalogatják a bűnözőket, másrészt akaratlanul is fontos információkat osztanak meg velük.

Az egyszerű otthoni biztonsági rendszerek a felszerelésük után WLAN-hálózatot használnak és általában akkor kapcsolnak be, amikor a tulajdonosok nincsenek otthon. A készülékek felfigyelnek a közelben lévő mozgásokra, majd egy video-streamet közvetítenek a felhőkörnyezetbe és - igény esetén - akár a lakástulajdonos okostelefonjára is.

A Queen Mary Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia biztonsági kutatói megvizsgálták a napjainkban alkalmazott eszközöket és arra az eredményre jutottak, hogy a biztonsági kamerák inkább segítik, mint gátolják a betörők tevékenységét. A bűnözők nem a video-streameket törik fel és nézik meg, hogy mi látható a felvételeken, hanem teljes mértékben elegendő csupán a kiválasztott ház közelében figyelniük a WLAN-tevékenységeket. Ugyan, amíg nem mozog semmi a készülékek hatótávolságán belül, addig a video-streameken sem látható semmi, de a rendszerek ennek ellenére is többnyire aktiválódnak és számos alapvető adatot küldenek el a felhőkörnyezetbe.

A WLAN-forgalom megfigyelésére ráadásul nem kell különleges technika, csak némi műszaki hozzáértés. Azonban azzal lehet és kell is számolni, hogy belátható időn belül megjelennek majd azok a rendszerek, amelyekkel ez a figyelési folyamat automatizálható. A célra akár egy okostelefonos alkalmazás is tökéletesen megfelelne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #10
    Ezt pontosan így kell csinálni

    De azért wifi kameráknak is megvan a helye. Pl leteszi asszony mosógép elé, és látja mikor készült el :D
    Meg vadlesnek használjuk. Arra jó.
  • Macropus Rufus #9
    Na nekem is ez volt ami megutotte a szemem. A wifi - szamomra - egy szukseges rossz. Biztonsagi rendszereim tavol vannak tole tartva, rezen log mindegyik.Ja es nem felhobe nyomjak a tartalmat, sajat video szerver, ami sms-ben ertesit ha baj van (+a tarszerveket :) ) szoval az en esetemven leshetik a netes forgalmat mert nincs kamera altal generalt forgalom.(sztem aki picit is komolyan veszi a biztonsagot az nem szorakozik felhokkel meg wifiel sem)
    Ahogy mondod: wifin biztonsagi rendszereknek nincs helye.
  • pakeszke #8
    "De a körúti robbantónál se értek semmit, végigkövették hogy a Népligetig gyalog ment, és ott felszállt egy buszra"

    volt ott egy sutyiba kirakott kamera ami lentrol vette fel az embereket es azt tudtak felhasznalni, hogy azonositsak
    igaz a fazon nagyon igyekezett hogy ne nezzen felfele es TUDATOSAN ugy vonult hogy senki se vegye eszre

    na most ha nekem egy ilyen ember jon az utcamban, akkor dafke elkezdem kovetni egy kameraval...
  • mrzed001 #7
    Ha van kamera, van mozgásérzékelés, akkor kapod a riasztást. És te riaszthatod szekus céget.
    Ha nem, akkor nem. És szimplán csak így jártál.
    Amúgy biztonsági kamera WLAN alias WIFI-n ?
    Noooooormáááális kérem ?
    UTP kábel PoE-vel !
  • kvp #6
    "Akkor miért nem kapják el mégsem a betörőket?"

    Meg mindig nincs eleg kamera a 100%-os lefedettseghez. Ellenben Tokyoban:
    https://mainichi.jp/english/articles/20181217/p2a/00m/0na/011000c

    Egyebkent Kinaban is kezd eleg kamera lenni, de meg ott is dolgozni kell rajta, hogy mindenkit a nap 24 orajaban figyelni tudjanak az utcan csak a kamerakepek alapjan. Tovabba ott van a sok hamis pozitiv azonositas, amit csak ugy lehet hatasosan elkerulni, hogy preventiv cellal a lakhelyetol mindenkit megfigyelunk hatha rosszat tesz napkozben. Igy nem az arcrol kell felismerni az embereket, csak a mozgasukat kell kotveni. Persze ehhez soha nem kerulhet senki ki egy pillanatra sem a kamerak kepebol, mert akkor a mai butabb szoftverek elvesztik a nyomot. (tehat legalabb 1, de inkabb 2-3 kameran folyamatosan latszania kell ahogy halad az utcan)
  • Cat #5
    Ja, milyen jól végigkövették a rendőrök a váci úti OTP robbantóját is, motoron érkezett, arrébbtessékelt egy hajléktalant, és bedobott egy bombát. Több éve volt, azóta sincs fogalmuk se ki volt. De a körúti robbantónál se értek semmit, végigkövették hogy a Népligetig gyalog ment, és ott felszállt egy buszra. Parádé. Pedig azon maszk se volt, csak egy szalmakalap. Vagy ott van harmadik esetként a Dorottya utcai rablás, több százmillió (vagy milliárd?) forintot loptak egy páncélszekrényből. (Mondjuk az valószínűleg belső munka volt.)

    És ezekben az esetekben eget-földet megmozgattak, több ezer órányi felvételt néztek végig, és rengeteg tanút kérdeztek ki. Hidd el, hogy egy sima betörésnél századennyit nem csinálnak.
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2020.07.10. 15:53:09
  • Akva #4
    Akkor miért nem kapják el mégsem a betörőket?
  • gombabácsi #3
    ma már annyi kamera van a legtöbb helyen, hogy végig lehet követni hogy a betörő honnan jött, és tuti lesz olyan kamera ahol jól kivehető, meg a maszkját is levette
  • Cat #2
    Ha van egy utcában öt sorház, és a harmadikon kamerák vannak, te melyikbe törnél be? Nyilván ott van érték, ahol védik (védeni próbálják). A biztonsági kamera önmagában nem véd meg semmitől. Kell mögé vonulószolgálat, húzós havidíjjal, azt meg egy ablakon bedobott kővel lehet tesztelni.

    Felveszel egy maszkot (manapság mindenkin van), meg egy siltes sapkát, máris anonim vagy, azt vesz fel a kamera amit akar.
  • M2 #1
    Nálam vannak látható helyre kirakott fals kamerák, meg valós kamerák rejtett helyeken.

    "a kamerák egyrészt a helyszínre csalogatják a bűnözőket"

    Ilyennel viszont még az életben soha nem találkoztam, de ritka is lehet, mert aki ilyen hülye, az nagy valószínűséggel már a sitten csücsül.