Berta Sándor

Négy dollárért már kaphatók feltört fiókok

Nagyon sokan egyszerű kérésre megadják a jelszavukat, és a közösségi profilokból sok pénzt lehet csinálni.

A Whizcase nevű platform arról számolt be, hogy a bűnözők által feltört fiókok egyre alacsonyabb összegért szerezhetők be a sötét weben. Az árak a következők: egy LinkedIn-fiók 45 dollár, a Facebook esetében az ár 14 dollár, a Discordnál és az Instagramnál 12-12, a Snapchatnél 11, a Twitternél 10, a Pinterestnél 9, a TikToknál 8, a Redditnél pedig 6 dollár. Egy Gmail-fiók 45, egy WhatsApp-hozzáférés 18 dollárba kerül. A Zoomnál az összeg 10, a Skype esetében 8, a Telegramnál és a Signalnál 6 dollár.

Egy Apple Music-fiók 15, egy Disney Plus-hozzáférés 14, egy Netflix- vagy Spotify fiók 12, egy Hulu- vagy Twitch-elérés 11 dollárba kerül, míg az HBO Maxnál 10, az Amazon Prime Videónál 9, a SoundCloudnál pedig 6 dollárba. Egy Patreon-fiók 7, míg egy Quora-hozzáférés 4 dollárért vásárolható meg.

Az eladott hitelesítő adatok többsége "szociális mérnöki" vagy adathalász kampányokból származik. A "szociális mérnöki" tevékenység során a hackerek személyes befolyást használnak fel azzal a céllal, hogy jogszerűen megszerzett hozzáférési adatokat szipkázzanak el, például magukat adminisztrátornak kiadva. Az ilyen hozzáférések jogos tulajdonosait kizárják, de hitel- vagy bankkártyájukat továbbra is megterhelik. A Whizcase szerint az egyetlen mód, amellyel vissza lehet vágni az elkövetőknek a kártyák letiltása. Ahelyett, hogy eladnák a "zsákmányt", sok hacker az ellopott fiókokat botok futtatására használja.

A kiberbűnözők szempontjából a feltört fiókoknak az az előnyük a saját bothálózatok létrehozásával szemben, hogy az előbbiek eredetileg valódi emberekhez tartoztak, ami azt jelenti, hogy az álhírek terjesztését és az egyéb közösségi média manipulációs kampányokat sokkal nehezebb lesz felderíteni. 1000 Twitter-választweet 25 dollárba kerül, 1000 Twitch-követő 12, 1000 Instagram-lájk 11, 1000 Facebook-lájk 8, míg 1000 Instagram-követő 6 dollárba.

"Egy hot dog áráért valaki népszerűbbé tehet egy profilt, mint amilyen valójában" - figyelmeztetett a Whizcase. Az elkövetők kreatívak. Az áldozatoktól pénzt csalhatnak ki azzal, hogy úgy tesznek, mintha ukrán árvákat támogatnának. Előfordul az is, hogy lopott adatokkal vásárolgatnak vagy bűncselekményeket követnek el a lopott adatok nevében. A kiberbűnözők sikeréért sok esetben a személyes meggondolatlanság a felelős, például azért, mert a legtöbb közösségi média felhasználó gondolkodás nélkül megosztja személyes adatait vadidegenekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!