Berta Sándor

Szigorúbb fogyasztó­védelem jön az európai online vásárlásoknál

Az Európai Unió módosítani akarja az online kereskedőkre vonatkozó szabályokat, különösen a nem európai uniós országokból származó árucikkek esetében.

Az Európai Parlament tárgyalói és az egyes európai uniós tagállamok képviselői arról állapodtak meg egymással, hogy szigorúbb szabályok fognak vonatkozni a fogyasztók védelmére az internetes vásárlások területén. Mindez azt jelenti, hogy az online kereskedőknek és a szállítói lánc részét képező különböző vállalatoknak a jövőben sokkal nagyobb felelősséget kell vállalniuk az általuk értékesített termékekért. A változtatás elsődleges célja az, hogy a veszélyes vagy káros árucikkek eltűnjenek az európai uniós piacról, főleg akkor, ha azok nem az Európai Unió területéről, hanem más kontinensről származnak.

Anna Cavazzini, az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottságának (IMCO) elnöke hangsúlyozta, hogy ha nem valósul meg a módosítás, akkor olyan termékek kerülnek az Európai Unió belső piacára, amelyek nem felelnek meg a biztonsági szabványoknak. A politikus hozzátette, hogy a döntéshozók késve alkalmazkodtak az internetes vásárlás követelményeihez.

Változás még, hogy a jövőben egy felelős személynek kell ellenőriznie, hogy az európai uniós biztonsági előírásokra vonatkozó gyártói információk helyesen vannak-e feltüntetve az árucikkeken és hogy ezek a szabványok teljesülnek-e. "Bizonyos körülmények között ezután ez a személy a hibás termékek által okozott károkért is felelősséggel tartozna" - mondta René Repasi, az SPD európai parlamenti képviselője. E lépés célja, hogy a felelős cégek jobban és gyorsabban tájékoztassák ügyfeleiket, például visszahívások esetén. A vásárlóknak meghosszabbított jótállási időszak áll majd a rendelkezésükre, amely alatt jogosultak lesznek a veszélyes árucikkek cseréjére, javítására vagy a vételár visszatérítésére.

Az Európai Parlament szerint az új szabályok segítségével az európai uniós fogyasztók az első évben mintegy egymilliárd eurót, a következő tíz esztendőben pedig mintegy 5,5 milliárd eurót takaríthatnak meg. A kompromisszumot az európai uniós tagállamoknak és az Európai Parlamentnek még hivatalosan el kell fogadniuk. Az új előírások 18 hónapos átmeneti időszak után lépnek hatályba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ellaberin #2
  Avagy megint daszogatnák a kínai termékeket - melyeknél legalább 90%-ban, ha reklamálsz azonnal küldenek egy másikat. Próbáld ezt meg egy EU boltból.
  Semmi másról nem szól ez, csak a nyerészkedő kereskedők megtöméséről, hogy ők hozzák be neked négyszeres áron ugyan azt, mégsz.rabb garanciális ügyintézéssel és megfejelve tízszer akkora bürokráciával.

  De nem kell aggódni; a jelenlegi helyzetben Kínából is 4-5 szörös drágulás van, már nem éri meg megvenni semmit, talán csak eu lerakatból. Ezzel az intézkedéssel meg végleg lecsökkentik a keresletet, forgalmat a béka s..ge alá és majd csodálkoznak, hogy nem jönnek a betervezett adó csilliárdok. Még hogy fogyasztóvédelem...Anyjukat kellett volna az apjuk ellen védeni anno.....
 • Sir Cryalot #1
  Mint amikor levetették a hangerőt telefonok audio outján mintha minden fülhallgató ugyanolyan hangos lenne. :DDDD

  Ilyen fokú tech analfabetizmussal én maradnék a eurovisionnél.
  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2022.12.02. 13:32:57