• kvp
    #2
    "amivel tökéletesen átlátható és transzparens minden művelet."

    Programozhato lesz, de csak a kozponti jegybank altal. Tehat az adott token aktualis tulajdonosa nem tudja iranyitani, csak a jegybank. Ez szinte minden kozponti penzre igaz, egyebkent az emberek felulirhatnak a jegybank teljes ellenorzeset.

    "Nem mintha rajonganék az erős kontrollért, de akkor meg minek kéne új euró, ha tökugyanaz marad mint eddig?"

    Azert, mert akkor kivezetheto a fizikai keszpenz, tehat teljes es valos ideju iranyitast kap a jegybank az osszes digitalis penzjegy (token) folott.

    "Ezzel a legtöbb innovációs lehetőségtől el lesz vágva."

    Nem lesz, mert a digitalis kozponti jegybanki token barmikor belecsomagolhato egy okosszerzodesbe, ami mar programozhato, de ezt kulso feleknek (pl. a kereskedelmi bankoknak) kell biztositaniuk. Ez garantalja, hogy az euro alapu folyoszamlak atmozgatasaval a kozponti bankhoz meg megmaradjon a jelenlegi kereskedelmi bankok elettere.

    Hogyan lehetseges ez:
    -a lekotott penzek a szerzodeses kereskedelmi bankunkhoz kerulnek
    -ezekbol tud hitelezni
    -de tulhitelezni csak a jegybank engedelyevel, tehat a virtualis penzt csak a jegybank nyomtathatja
    -a jegybankok adhatnak ki sajat bankkartyakat is, amiken levo lekotetlen penz vasarlaskor vagy utalaskor a bank jegybanki szamlajarol kerul kifizetesre, mint a jelenlegi rendszerben, igy mindenkinek lehet keresedelmi banki es jegybanki szamlaja (a jegybanki szamla lesz csak a kotelezo, meg a turistaknak is, ha euroban akarnak fizetni, de szolgaltatasok csak a keresedelmi banki szamlakhoz kapcsoldnak majd)

    A fenti modellel ugy lehet kivaltani a keszpenzt, hogy a mostani kereskedelmi bankok bevetelei ne seruljenek jelentos mertekben, de az allami (jegybanki) kontrol megis 100%-os legyen az euro token-ek felett. Jo pelda az ilyen jegybanki mukodesre az itthon hasznalt szep kartya es ennek programozott mukodesere a szamlan tartott es fel nem hasznalt penzre kivetett buntetokamat, tovabba a felhasznalhatosag korlatozasa. Igy aki nem szabadfelhaszanlasu token-ben kapja a fizeteset vagy a segelyet, az kenytelen arra hasznalni amire szabad es az adott ido intervallumon belul, ami megakadalyozza a megtakaritasok felhalmozasat. Pontosan igy mukodott offline formaban a haboru utani jegyrendszer is.