Berta Sándor

Világos kriptoágazati szabályokat követel a Binance vezetője

Az FTX tőzsde csődje megroppantotta az egyébként sem jó helyzetben lévő szektort. Az üzletember úgy véli, hogy az iparágnak meg kell védenie a fogyasztókat.

A Binance néhány nappal ezelőtt utasította el az FTX kriptotőzsde felvásárlását, ami után az gyakorlatilag összeomlott. Changpeng Zhao, a Binance vezérigazgatója az ágazat egyértelmű szabályozását követeli. "Új üzletágban vagyunk, az elmúlt héten láttuk, hogy milyen őrült dolgok történnek. Szükségünk van bizonyos szabályozásokra, az üzletmenetet megfelelően kell csinálnunk és szilárd alapokra kell helyeznünk. Úgy gondolom, hogy az ágazatnak kollektíven van szerepe abban, hogy megvédje a fogyasztókat, hogy megvédjünk mindenkit. Tehát nem csak a szabályozókról van szó. A szabályozóknak is van szerepük, de ez nem 100 százalékban az ő felelősségük" - emelte ki Zhao a G20-ak hétfői indonéziai találkozóján.

Az FTX még a múlt héten pénteken kért csődvédelmet kért az Amerikai Egyesült Államokban, miután a felhasználók mindössze 72 óra alatt 6 milliárd dollárnyi kripto-tokent vettek ki. A felvásárlás elutasítása után az FTX helyzete kritikussá vált és ez azt eredményezte, hogy a bitcoin és az ethereum az elmúlt napokban egyaránt jelentősen veszített az értékéből. A fejlemények miatt az Amerikai Egyesült Államokban egyre hangosabban követelik az ágazat szigorúbb szabályozását.

Zhao közölte, hogy a Binance kriptoipari helyreállítási alapot akar létrehozni a likviditási válsággal küzdő kriptoprojektek megsegítésére. Erről azután döntöttek, hogy a rivális FTX összeomlása visszahatott az iparágra. "A helyreállítási alap segíteni fog az FTX-csőd további kaszkádszerű negatív hatásainak csökkentésében és olyan projekteket céloz meg, amelyek egyébként erősek, de likviditási válságban vannak" - hangsúlyozta a menedzser, aki ugyanakkor nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mekkora lesz a tervezett alap.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nlght #4
  Hát haver szerintem te se érted miről zagyválsz, kicsit konkrétabban szedd össze a mondandód.
 • nlght #3
  Közvetve pont ez az ember indította be a legutóbbi dominók dőlését (FTX/FTT ügy), mert hirtelen kiutalt 2 milliárd dollárt az FTX-ről, hogy utána olcsón felvásárolja a konkurenciát.
  Más kérdés, hogy a balfasz MIT egyetemisták által alapított FTX se számviteli folyamatokkal, semmilyen szervezéssel, se belső szabályokkal nem rendelkezett, mert mindent a szélhámos CEO irányított - sokszor a tövényeket megszegve mert az ügyfelek pénzével gamblingezett - home officeból, a bahamai luxushotelből. A köré gyűlt haverok csak bábok voltak a cégben. Szóval nem csodálkozok hogy dőlni kezdtek a dominók.
 • Sequoyah #2
  Nem lehet a semmire szabalyokat epiteni, ugy hogy senki sem ert semmit belole. A kozlekedesi szabalyokat is csak az UTAN fektettek le, hogy mar megvoltak az elso autok es balesetek.

  Sok innovacio mar a szuletesekor megakadt volna, ha idejekoran beszabalyozzak. Hagyni kell ervenyesulni, hogy egyreszt fejlodhessen, masreszt lassuk a negativumait, mert a semmire nem lehet szabalyt epiteni.

  Es egyebkent a kripto-recesszio nem terjedt tovabb sehova, szoval utolag sem tunik ugy hogy elkestek volna. Csak azok vesztettek penzt, akik a mindenfele figyelmeztetes ellenere is ebbe fektettek.
 • Ellaberin #1
  Erre szokták mondani, hogy eső után köpönyeg?
  Addig míg szabadrablásos módszerrel feketén 1000 milliárdokat kaszáltatok nem volt baj? Most meg amikor kidurrant egy lufi kapálóztok a világbékéért?

  Normális rendszert úgy terveznek, hogy az alapokat fektetik le és arra építkeznek. Itt meg néhány (millió?) tartotta a tetőt, míg alá akartatok falazni - ala Mekk Elek.