Berta Sándor

Kriptovaluta-központtá akar válni Hongkong

A metropoliszban jövő márciustól kötelező engedélyezési rendszert vezetnek be a kriptoplatformok számára.

Hongkong az eddiginél barátságosabb módon szeretné szabályozni a kriptovalutákat, amelyek kiskereskedelmét legalizálná. A város az elmúlt években a kérdésben szkeptikus álláspontot képviselt és közben nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a szárazföldi Kínában érvényben van a virtuális fizetőeszközök tilalma. Az elképzelések alapján a szabályozók nem fognak jóváhagyni olyan konkrét digitális pénzeket, mint a bitcoin vagy az ethereum. Először egy nyilvános konzultációra kerül sor, majd a kormány konkretizálja a célját, amelynek lényege, hogy helyreállítsák Hongkong pénzügyi központként való elismertségét.

"A kötelező engedélyezés bevezetése Hongkongban csak az egyik fontos dolog, amit a szabályozóknak meg kell tenniük" - mondta Gary Tiu, a BC Technology Group Ltd. kriptocég ügyvezető igazgatója. A kriptovaluták tőzsdére történő bevezetésének közelgő rendszere valószínűleg olyan kritériumokat fog tartalmazni, mint a piaci értékük, a likviditásuk és a külső kriptoindexekben való tagságuk. A hongkongi értékpapír- és határidős bizottság szóvivője nem kommenálta a kiszivárgott információkat.

Szingapúr, amely Hongkong hagyományos riválisa a pénzügyi üzletágban, nemrég szigorította a digitális eszközökre vonatkozó szabályait. "Hongkong valójában egy átfogó kriptorendszert próbál kialakítani, amely túlmutat a lakossági kereskedésen. Önmagában nem cél csak a digitális eszközökkel való kereskedés biztosítása, sokkal inkább az ökoszisztéma bővítése a lényeg" - nyilatkozta Michel Lee, a digitális eszközökre specializálódott HashKey Group ügyvezető elnöke.

Hongkong korábban olyan nagy tőzsdék bázisa volt, mint a Binance és az FTX. Azonban a város 2018-ban önkéntes engedélyezési rendszert vezetett be, amely a kriptoplatformok esetében a legalább 8 millió hongkongi dolláros portfólióval rendelkező ügyfelekre összpontosított. Csak két cég kapott engedélyt, a BC Group és a HashKey. Ez a gyakorlat oda vezetett, hogy a jövedelmezőbb fogyasztói üzletág elfordult a metropolisztól és arra ösztönözte az FTX-et, hogy tavaly a Bahamákra költözzön.

Az egyelőre továbbra is kérdéses, hogy a hongkongi terv nem érkezik-e túl későn. Emellett például továbbra sem világos, hogy a szárazföldi kínai befektetők Hongkongon keresztül kereskedhetnek-e. Az mindenesetre fontos jel, hogy a város bevezeti a kínaitól eltérő saját kriptokeret-rendszerét, mivel így az egy ország, két rendszer elve megvalósulhat a pénzügyi piacokon is. "Az általam folytatott beszélgetések alapján az emberek még mindig attól tartanak, hogy nagyon szigorú engedélyezési rendszer lesz. Még ha képesek is lesznek közvetlenül a lakossággal üzletelni, akkor sem lesznek olyan vonzóak vagy versenyképesek, mint a tengerentúli platformok" - szögezte le Leonhard Weese, a hongkongi Bitcoin Association of Hong Kong társalapítója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!