Berta Sándor

Szigorúbban akarja felügyelni a kripto­piacokat Indonézia

A délkelet-ázsiai ország a befektetők védelme érdekében cselekszik.

Sri Mulyani Indrawati pénzügyminiszter bejelentette, hogy Indonézia azt tervezi, hogy a kriptovaluta-befektetések szabályozását és felügyeletét a Pénzügyi Szolgáltatási Hatósághoz (OJK) helyezi át. Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdaságában jelenleg a kereskedelmi minisztérium és az árutőzsdei határidős kereskedelmet szabályozó ügynökség közösen felügyeli a virtuális fizetőeszközöket, s az elmúlt időszakban fellendültek az ilyen beruházások.

A politikus által felvázolt új terv része a pénzügyi szektorra vonatkozó jogszabályoknak, amelyekről jelenleg tárgyal a helyi parlament. Érdekesség, hogy a kriptopénzek fizetőeszközként való használata illegális Indonéziában, de a befektetési célú tranzakciók az árupiacon engedélyezettek. Sri Mulyani közölte, hogy júniusban 15,1 millió kriptovaluta-befektető volt az országban, ami hatalmas ugrás a 2020-as mindössze 4 millióról. Ehhez képest júniusban 9,1 millió tőzsdei beruházót regisztráltak.

"Olyan felügyeleti és befektetővédelmi mechanizmust kell kiépítenünk, amely meglehetősen erős és megbízható, különösen a magas kockázatú befektetési eszközök esetében" - mondta az indonéz pénzügyminiszter egy parlamenti meghallgatáson, megjegyezve, hogy a virtuális fizetőeszközök piacán az utóbbi időben zavarok voltak. "Az új törvényjavaslat felhatalmazza az OJK-t, hogy szabályozza és felügyelje a digitális eszközökkel kapcsolatos tevékenységeket, beleértve a kriptoeszközöket és a pénzügyi szektor technológiai innovációját" - tette hozzá a politikus.

A parlament szeptemberben nyújtotta be a kapcsolódó törvényjavaslatot a kormánynak és azt azután fogadják el, hogy a törvényhozás és a végrehajtó hatalom is egyetértett az összes rendelkezéssel. A parlamenti javaslatok olyan rendelkezéseket tartalmaznak, amelyek kiterjednek arra, hogy a központi bank az árstabilitás mellett a gazdasági növekedésre is befolyást gyakorolhasson. Sri Mulyani leszögezte, hogy támogatja a javaslatot, de hangsúlyozta a pénzügyi szabályozó hatóságok függetlenségének a fontosságát is. "Fontos, hogy az intézmények függetlenségét és hitelességét megerősítsük és megtartsuk, mert ez a legfontosabb eszköz a pénzügyi rendszer stabilitásának a fenntartásához" - érvelt a pénzügyminiszter.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!