Berta Sándor

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának kis részéért felel a bitcoin

Szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a népszerű kriptovaluta milyen hatással van a környezetre?

A Cambridge-i Egyetem Alternatív Pénzügyi Központja (CCAF) megállapította, hogy a bitcoin az üvegházhatású gázok kibocsátásának mindössze a 0,1 százalékáért felelős. Az eredmény annak ellenére meglepő, hogy a digitális pénz termelése hatalmas energiákat emészt fel. Az A deep dive into Bitcoin's enviromental impact című tanulmány szerint a bitcoinbányászat által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége az év során mintegy 48,35 millió tonna szén-dioxidot tett ki, amely a CCAF adatai alapján az üvegházhatású gázok kibocsátásának 0,1 százaléka.

Összehasonlításul: Nepál 48,37 MtCO2e (millió tonna szén-dioxid-egyenérték) és a Közép-afrikai Köztársaság (46,58 MtCO2e) üvegházhatású gázokból való kibocsátása alacsonyabb, mint a bitcoin-hálózaté. A CCAF álláspontja az, hogy a fizikai arany bányászatához felhasznált energia több mint kétszerese (100,4 MtCO2e) a bitcoin bányászásához felhasznált energiamennyiségnek. Becslések szerint a bitcoin-hálózat a kezdetek óta mintegy 199,65 MtCO2e kibocsátást eredményezett és az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy 92 százaléka 2018 óta történt. A népszerű kriptovalutát termelő bányászok videókártyái matematikai feladatokat oldanak meg. A kifizetés jelenleg blokkonként 6,25 bitcoin, amely körülbelül 10 percenként keletkezik.

Nemrég Ted Cruz texasi szenátor egyenesen azt nyilatkozta, hogy szerinte pozitív hatással van a környezetre a bitcoin és annak termelése, mert ösztönzi a megújuló energiaforrások használatát. Gondolatmenete szerint a bányászat felszívja a megújulókból származó, adott esetben felesleges napenergiát, de baj esetén azonnal lekapcsolható. "A bitcoin egy vállalkozókkal teli tér, emberek, akik ellátják a családjukat, és ez a jólét a környezetre is pozitívan hat. Áramhiány vagy energiaválság esetén, legyen az fagy vagy más természeti katasztrófa, amely kiüti az energiatermelő kapacitást, azonnal ki lehet kapcsolni." A logikával az a gond, hogy a vállalkozókat kötelezni erre nem lehet, és magas árfolyamnál nem is fognak így cselekedni. A Bitcoin Mining Council legfrissebb jelentése szerint a virtuális fizetőeszközök bányászata több mint 50 százaléka megújuló energiára támaszkodik.

A texasi szenátor a népszerű virtuális fizetőeszköz nagy támogatójának számít, azt szeretné, ha Texas a bitcoin és más digitális pénzek oázisává válna. Szerinte Texas ideális helyszín a bitcoin-bányászat előmozdítására. A texasi kormány intézkedéseket hozott a bitcoin-bányászok támogatására: a népszerű kriptovalutát termelő centrumoknak fizetnek azért, hogy magas áramigény esetén leállítsák a tevékenységüket. Különösen az alacsony bitcoinárak időszakában ez valójában nagyon jövedelmező az üzemeltetők számára. Az Amerikai Egyesült Államokban nagyon erős kriptovaluta-közösség van, amely politikai lobbira is költ. Franciz Suarez, Miami polgármestere és Eric Adams, New York polgármestere is bitcoin-támogatóként mutatkozott be a múltban, Cruzzal ellentétben azonban Adams nem volt meggyőződve a bitcoin-bányászat jótékony környezeti hatásairól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • uwu2020 #11
  Ezt meg hogy csináltad? Én ha ide feljövök, mindíg osztom az eszet, szinte lehetetlen ide röviden és tárgyilagosan írni, ez ilyen helyi hatás lehet:D
 • paragic #10
  Hanem azzal, hogy nem lehet belőle többet nyomtatni, nem lehet cenzúrázni, lefoglalni, vagy elpusztítani.
 • uwu2020 #9
  Egyébként a BTC-nek nem lehet arany fedezete, teljesen máshogy működik. Nem csak nincs rá szükség, ez nem vélemény kérdése, lehetetlen megcsinálni.
 • uwu2020 #8
  Szerintem a kulcsszó itt a szerinted. Amiket leírtál azt bizonyítja, mindegy mit gondolsz. Információ hiányában ne gondolkodj,mert csak leizzadsz!
  Spórolok neked egy kis időt:
  Rég nincs már arany fedezet a FIAT pénzek mögött, ez a dollár esetén 50 év. A régi rendszer gúsba kötötte a fejlődést, eráadásul már nem volt annyi arany, mint amennyi pénz kellett a gazdaság működézéhez, elkerülhetetlen volt, hogy megszűnjön. Előtte rendszerint több mint 5 év kellett egy válság utáni fellendüléshez, azóta ez 1-2 év. A "nagyokat" központi banknak hívják, és annyi pénzt nyomtatnak amennyit jónak látnak. Sokan (nem fórumozók, hanem gazdasági szakemberek) úgy gondolják, hogy már a kovid előtt is túlzásba vitték, azóta mindent ezzel kezelnek, és úgy tűnik baj lett belőle. Olvassál híreket! Már bőven gond van.
  Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.09.30. 19:45:47
 • caprine #7
  Amíg nem áll mögötte arany fedezett, (és sose fog) addig szerintem felejtős. Bár lassan a mostani pénzeknél is kiszorul ez a kritérium, onnantól kezdve meg a nagyok gombnyomásra gyárthatják a fedezet nélküli pénzeket, na akkor lesz gond.
 • uwu2020 #6
  A bitcoin a kapitalizációja és a hírneve miatt fontos, és ez sokáig nem fog változni.
  Értem, hogy neked nem tetszik, de a valóság nem kívánságműsor. Hiába nem tud semmit, lassú, drága, kb. minden hibája javítva lett már valamilyen formában más coinok képében, és igen, lehet hogy a szuper altok között tényleg ott a jövő fizető eszköze, mégis a BTC a legfontosabb kriptó még mindig. Ha olvasnál kriptós híreket neked is leesne, hogy a kriptóknak a BTC töri az utat az elterjedésben, pedig mindenki tudja, hogy fizetőeszköznek a jelenlegi formájában alkalmatlan, Lightning Network ide-vagy oda. Sokkal fontosabb, hogy a SEC pl. termék kategóriába sorolná, más coinokról említést sem tesz. Nyilván a mostani helyzet változni fog, de kétlem, hogy majd te jól eltalálod mi lesz, miközben ekkora ökörségeket képes vagy leírni.
  Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.09.30. 14:02:09
 • uwu2020 #5
  Köszi, értjük, nem szereted a bitcoint.
  Még valami?
 • Sequoyah #4
  Hanem mivel? LOL:D
  Mi a bitcoin akkor, es mi a fenenek venne barki is, ha nem ez a jovo fizetesi eszkoze? 0 erteke van ha fizetesre alkalmatlan.
 • paragic #3
  Már régóta nem azzal promótálják, hogy a jövő fizetési eszköze.

  Ez igy szalmabáb érvelés, amivel csak kiröhögteted magad.
 • Sequoyah #2
  0.1 szazalekert felel, mikozben a napi tranzakcioszam mindossze ~300.000. A Bitcoin hivok azt promotaljak, hogy ez a jovo fizetoeszkoze, es emiatt 1millio $-t er.

  Kozben nehany mas szolgaltatas napi tranzakcio szama:
  SWIFT: 44 millio
  Visa: 150 millio
  MasterCard 366 millio
  Venmo: 516 millio

  Ha nem csak napi 300.000, hanem 300 millio Bitcoin tranzakcio lenne, akkor az mar 100% kibocsajtast jelentene, vagyis megduplazna az uveghaz hatast. Nem szamoltam utana, de logikusan ez azt is jelenteni, hogy a vilagon megtermelt (nagysagrendileg) osszes energiat a Bitcoin hasznala fel.
  Es 300 millio tranzakcioval meg a MasterCardot sem eri utol...

  Szoval az a 0.1% rengeteg, ahhoz kepest hogy semmit nem kapunk cserebe erte. Etherum se tokeletes, de annak legalabb annak most mar nincsennek fizikai akadalyai.
  Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2022.09.29. 16:15:04