Berta Sándor

Egyre többen adják el a bitcoin-bányász hardvereiket

A tevékenység már nem elég jövedelmező.

Egyre több cég és magánszemély dönt úgy, hogy értékesíti a népszerű kriptovaluta kitermelésére szolgáló alkalmazásspecifikus integrált áramköröket (ASIC) és számítógépeket, ugyanakkor az eszközökért nem tolonganak a vásárlók. A hardvereladásokra azért kerül sor, mert a jelenleg is tartó kriptotél miatt annyira veszteségessé vált a virtuális fizetőeszközök, elsősorban a bitcoin bányászata, hogy az erre a célra alkalmazott számítógépeket már nem éri meg megtartani - minderről a The Wall Street Journal számolt be.

Miután az amerikai jegybank, a Federal Reserve elkezdte emelni a kamatlábakat, a befektetők inkább amerikai államkötvényeket vesznek, és mindenfajta kockázati eszköz kevésbé vonzóvá váltak. A technológiai részvények és a kriptovaluták egyaránt meredeken estek. Amikor a bitcoin összeomlott – jelenleg mintegy 70%-kal alacsonyabb az árfolyama az egy évvel ezelőttihez képest –, a kriptovaluta bányászattal foglalkozó cégek kiadásai meghaladták a bevételeiket. Különösen azok a vállalatok vannak bajban, amelyek hitelek felvételével finanszírozták a számítástechnikai tevékenységüket. Előfordulnak olyan esetek, amikor az éppen leszállított berendezéseket dobják piacra. Egyesek számára az egyetlen lehetőség a bevételtermelésre, hogy eladják a hardverüket.

A készülékekre ugyanakkor nem olyan könnyű vevőket találni. "Csak körülbelül néhány tucat nagyvásárló van" - mutatott rá Ethan Vera, a Luxor kriptovaluta-termelő társaság ügyvezető igazgatója. A digitális pénzeket termelő számítógépeket, különösen az erre szakosodott az ASIC-ket jelenleg 77 százalékkal alacsonyabb áron árulják, mint 2021-ben. Jelenleg körülbelül 24 dollárt kell fizetni a 100 terahashesért, amely a számítógép feldolgozási teljesítményének a mértékegysége. A nagy vásárlók között vannak olyan cégek, amelyeknek nincs adósságuk és most a hardverek túlkínálatából profitálnak. Ilyen piaci szereplő például a Grayscale Bitcoin Trust és a Bitdeer Technologies, amelyek számára a bitcoin-bányászat még mindig kifizetődő. De már az ő üzletük sem olyan nyereséges, mint egy esztendővel ezelőtt.


Az iparág egésze nyomás alatt van, de akad befektető, aki ilyenkor vásárol. Egy bányászathoz szükséges hardvereket gyártó cég, a Bitdeer 250 millió dolláros alapot hozott létre berendezések vásárlására és üzemeltetésére. A bitcoin hálózat teljes számítási teljesítményének mérőszáma, az úgynevezett hashrate a közelmúltban rekordmagasságokat döntött, ami azt jelzi, hogy egyre több gép áll be a sorba, és az újabb, hatékonyabb és végső soron jövedelmezőbb gépek hozzájárulnak a hashrate növekedéséhez. Ez újabb lökés lehetett a bezáráson gondolkodó, jobb árakban reménykedő eladók számára a kiszállásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!