Berta Sándor

Digitális valutákat tesztel Izrael, Norvégia és Svédország

A projekt résztvevői egyelőre a műszaki megvalósíthatóságot vizsgálják.

Izrael, Norvégia és Svédország központi bankja a Nemzetközi Fizetések Bankjával (BIS) közösen teszteli a digitális központi banki valutákat a nemzetközi lakossági - azaz a magánügyfelek számára történő - fizetésekben. A BIS ezt 2022. szeptember 28-án jelentette be és jelezte, hogy az átutalások felhasználását is tesztelni kell.

A projekt Icebreaker néven fut és a BIS kiemelte, hogy a cél "néhány konkrét kulcsfunkció és a különböző nemzeti CBDC-rendszerek összekapcsolásának technikai megvalósíthatóságának a tesztelése". A CBDC a digitális központi banki pénz rövidítése. A programban résztvevő országok le akarják egyszerűsíteni az ilyen digitális valutákkal történő, országhatárokon átnyúló fizetéseket.

A BIS szerint a CBDC-fizetések drágák, lassúak, nem mindenki számára hozzáférhetőek és átláthatatlanok. A BIS, az Izraeli Nemzeti Bank, a norvég központi bankkal és a svéd Sveriges Riksbank bevonásával végzett teszt megmutatja, hogyan lehet javítani ezeken a hiányosságokon. A BIS által nyilvánosságra hozott prezentáció szerint a tesztbe a digitális pénztárca-szolgáltatókat és rajtuk keresztül a végfelhasználókat is bevonják. A projekt várhatóan az év végéig tart, az eredmények 2023 első negyedévének végére várhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uwu2020 #3
    Az oroszoknak kellett volna legelőször fejleszteni.
    Most aki a sorozás elől menekül, egy kattintással elvehették volna a pénzét és nem tudna kimenni a határon. Az elitet sem kellene gyilkolászni, elvennék tőlük a rubelt és nem lenne velük gond.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.10.03. 06:36:23
  • uwu2020 #2
    Több oka is lehet.
    1. Nincs CBDC nincs kép.
    2. Technológiában lehetnek hasonlóságok a kriptókkal, ez meg azoknak az úttörője.
    3. Tudjad hova kell menekülni, ha eljön az idő.
    4. Lustaság, de valahogy mégiscsak kapcsolódik, vezesd le magadnak!
  • Sydra #1
    Miért Bitcoin-os képpel kell reklámozni a CBDC-ket, amikor a kettő a személyes pénzügyi szabadság két ellentétes véglete?