Berta Sándor

Még nem ért véget a kriptotél

Sőt, az eddiginél is zordabb lesz és rosszabb helyzetbe kerülhetnek a virtuális fizetőeszközök.

A kriptovaluták tavaly november óta elveszítették az értékük mintegy kétharmadát és a közeljövőben ez a tendencia folytatódni fog. Erről beszélt Kathleen Breitman szakértő, a Tezos társalapítója a lisszaboni Web Summit konferencián. Az elmúlt négy hónapban a bitcoin ára a 18 000 és 25 000 dollár közötti tartományban stabilizálódott. A hónapokon át zuhanó árfolyamok után ez a befektetők számára áldást jelent. Kathleen Breitman azonban úgy véli, hogy nem szabad túlzottan reménykedni, mert a kriptotél még közel sem ért véget, sőt, ezután még rosszabb lesz a helyzet.

A szakértő szerint az elmúlt év masszív áremelkedését, amely például a bitcoin árfolyamát 69 000 dollárra hajtotta fel, mindenekelőtt a kockázati tőkés profitkeresésből származó "könnyű pénzek" és az alacsony kamatlábak tették lehetővé, amelyek mesterségesen felduzzasztották sok kriptocég értékelését. A folyamat mögött a nagyobb befektetők álltak, akik megpróbálták felfelé hajtani a digitális pénzek árát. Az amerikai jegybank (Fed) és az Európai Központi Bank (EKB) kamatemelései miatt azonban az olcsó pénz korszaka egyelőre véget ért. De még ha a Fed szünetelteti is a kamatemeléseket az elkövetkező hónapokban, akkor is csak kevés kriptovaluta-projekt lesz képes tovább növekedni.

Az utóbbi elsősorban olyan programok esetében lesz megfigyelhető, amelyek valamilyen módon hasznosak a felhasználók számára. Ezzel minden bizonnyal a Tezosra utalt. A platform az Ethereumhoz hasonló intelligens szerződéseket kínál és a tokentulajdonosoknak lehetőségük van szavazni a platform lehetséges változtatásairól. A Tezos jelenleg a 43. helyen áll a Coinmarketcap rangsorában szereplő virtuális fizetőeszközök között, a piaci kapitalizációja körülbelül 1,3 milliárd dollár. Összehasonlításképpen: a Bitcoin 390 milliárd, az Ethereum 190 milliárd dollárt ér. A Tezos 2021 októberében érte el a történelmi csúcsot: 9,18 dollárt. Jelenleg egy érme 1,40 dollárt ér.

Antoni Trencsev, a Nexo kriptokölcsönző társalapítója korábban azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy a bitcoin közelmúltbeli árfolyama és teljesítménye "erős jele annak, hogy a digitális eszközök piaca megérett és kevésbé széttöredezett".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • lipovics #7
  Ja igen, az elmúlt két évben mindenhol megjelentek a bitcoin "szakértők", akik akkor vásároltak ezen szakértőkre hallgatva, most 60-70%-os mínuszban vannak.
 • dyra #6
  A BTC most is elég jól áll azért. Oké volt magasabban is de temetni azért még korai.
 • lipovics #5
  Az biztos, aki időben kiszáll a piramisból, mindig jól jár, csak a többség sz*p.
 • lipovics #4
  Óóóó, hát hol a sok Bitcoin szakértő, aki végig hülyézet mindenkit az elmúlt években?
 • nlght #3
  Ezek a "hozzáértő" cikkek olyan emberek tollából kerülnek ki, akik google translate és egy kis szövegigazítás alkalmazásával "kreálnak" valami kontentet, de valszeg az eredeti cikkek sem hozzáértők tollából származnak. Szerintem aki jól vágja a kripto témát az már megszedte magát és nem szorul arral, hogy cikkeket írkáljon mindenféle weboldalakra.
 • zola2000 #2
  Szóval most arról szól a cikk, Tezost kell venni.