Berta Sándor

Dél-Amerikában nem múlt el a kriptovaluta-láz

Brazíliában egyre több cég fogadja el fizetőeszközként, Salvadorban pedig több száz fős konferenciát rendeznek a témában.

2022. november 15-17. között Salvadorban bitcoin-konferenciát rendeznek, hogy több mint 30 ország több mint 110 előadója megvitassa a népszerű kriptovalutával kapcsolatos kérdéseket. "Salvador most azon van, hogy Közép-Amerika Szingapúrjává és a pénzügyi befogadás jelzőfényévé váljon. A bitcoin kiváló csereeszköz, amely napi több millió tranzakciót könnyíthet meg" - idézte a hivatalos sajtóközlemény Nicolas Burteyt, a Galoy Inc. vezérigazgatóját. A Galoc indította el a Bitcoin Beach Wallet virtuális pénztárcát. Szingapúr az egyik olyan állam, ahol a bitcoin-ipar különösen szívesen látott, többek között a Crypto.com székhelye is az ázsiai városállamban van.

A rendezvényen jelen lesz Indira Kempis mexikói szenátor is, aki korábban azzal került a címlapokra, amikor törvényjavaslatot terjesztett elő a digitális pénz törvényes fizetőeszközként való bevezetéséről Mexikóban. A konferencia utolsó napján a résztvevők ellátogatnak az El Zonte-i Bitcoin Beachre és érdekesnek ígérkezik Jon Atak fejlesztő előadása is.

Braziliában is egyre több vállalat támaszkodik a bitcoinra és más virtuális fizetőeszközökre. A Receita Federal do Brasil, vagyis a helyi adóhivatal jelentése alapján augusztusban több, mint 12 000 társaság jelezte azt, hogy különböző digitális pénzek vannak a tulajdonában. Júliusban az ebbe a kategóriába tartozó cégek száma még csak 11 360 volt. Más a helyzet ugyanakkor a magánbefektetők területén, akiket a jelenlegi piaci helyzet eléggé elriaszt. Bár Brazíliában mintegy 1,3 millió magánszemély rendelkezik virtuális fizetőeszközökkel, de az úgynevezett hodlerek száma ugyanebben az időszakban mintegy 35 ezerrel csökkent. (A hodlerek azok a személyek, akik egy adott időpillanatban vásároltak valamelyik digitális pénzből és azt nem adják el egészen addig, amíg "sokat" ér. Azt mindenki maga dönti el, hogy az adott kriptovaluta, meddig ér „sokat”.)

Brazíliában augusztusban a 79 836 USDT-tranzakció volumene összesen 1,4 milliárd dollár volt. A bitcoin esetében azonban 2,1 millió tranzakciót jegyeztek fel, igaz, azok teljes volumene mindössze 130 millió dollárt tett ki. Ez azt jelenti, hogy az USDT elsősorban a nagyobb tranzakciók esetében népszerű, míg a bitcoin a legtöbb felhasználó számára a mikrotranzakciókhoz tűnik érdekesnek. A megjelent adatok mindenesetre azt mutatták, hogy a vállalatok a virtuális fizetőeszközöket nemcsak spekulációra vagy divatból használják, hanem tranzakciók lebonyolítására is.

Tavaly júniusban jelentette be Nayib Armando Bukele Ortez, Salvador elnöke, hogy a helyi törvényhozás elfogadta azt az előterjesztést, amelynek köszönhetően a bitcoin hivatalos fizetőeszköz lett a közép-amerikai országban. Az elfogadott törvény szeptember 7-től lépett hatályba. A politikus 2021 novemberében azt közölte, hogy bitcoin-várost tervez Salvador. "Kevesebb mint egy év elteltével a lakosság egyötöde már napi szinten használja a Bitcoint" - mondja Mike Peterson, a Bitcoin Beach igazgatója. Ezt a számot azonban nem olyan könnyű alátámasztani. Igaz, hogy a lakosság több mint fele letöltötte a Chivo nevű virtuális pénztárcát. Sokak számára azonban a letöltés oka a 30 dollár értékű induló bitcoin-ajándék volt. A világon elsőként a bitcoint törvényes fizetőeszközzé nyilvánító Salvador jelenleg 2381 bitcoint birtokol, mintegy 46,5 millió dollár értékben. Az állam viszont mintegy 107 millió dollárt fizetett a digitális valutáért. A döntést bírálta a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Kriptót egyszerűbb utalni, mint dollárt kamionnal szállítani.