Berta Sándor

Reklámokat tartalmazó PC-t kínálna a Microsoft

A válllalat a Chromebookokat akarja lemásolni.

A koronavírus-járvány lecsengését követően csökkent az asztali számítógépek és laptopok iránti kereslet, a Microsoft ezért azt fontolgatja, hogy a felhőkörnyezettel összekapcsolt olcsó készülékeket fog kínálni a felhasználóknak, az új modelleken ugyanakkor hirdetések lesznek. Minderről a The Register számolt be olyan álláshirdetésekre hivatkozva, amelyekben olyan embereket kerestek, akik csatlakoznának ahhoz az "újonnan alakult Windows Incubation Team"-hez, amely a Windows operációs rendszert egy "a felhő az első világban" építi majd fel. A cél "a felhőkörnyezet és a Microsoft 365 előnyeinek kihasználásával több számítástechnikai erőforrást kínálni".

A projekthez kapcsolódó álláshirdetéseket ugyan azóta törölték, azonban többek között azt tartalmazták, hogy az új számítógépek előfizetéssel és reklámokkal lesznek elérhetők. Az óriáscég ezzel a konstrukcióval a költségek egy részét akarja ellensúlyozni. Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója az október 25-i pénzügyi beszámoló bemutatása során már utalt arra, hogy egy ilyen modellen dolgoznak. A Windows operációs rendszerekben már találhatók a hirdetések. A Windows 11 Start menüje például szponzorált alkalmazásokkal van tele, márciusban pedig a Microsoft rövid ideig reklámokkal kísérletezett a fájlkeresőben.

A Windows 365 egy évvel ezelőtt került bevezetésre, s eddig csak vállalatok és üzleti ügyfelek számára volt elérhető. A streamelt Windows-környezet azonban hamarosan a normál ügyfelek számára is elérhetővé válhat, akik így internetkapcsolaton keresztül férhetnek hozzá a felhőalapú alkalmazásokhoz. A kérdés az, hogy a felhasználók mennyire lesznek hajlandók engedélyezni a hirdetések megjelenítését a számítógépeiken. A Windows 11 alatt a Microsoft Store rendszerében is megjelennek a reklámok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #7
    Akkor inkább marad a "kőkorszak"!
  • Gabbbbbbbbbbbb #6
    Idroid már nagyon régen volt. PS5 törésére 2 évet kellett várni. Most, hogyha egy ilyen MS tákolmányt sikerül is jailbreak-elni, az még nem jelenti azt, hogy lehet rá normális Windows-t, vagy Linuxot telepíteni, hanem csak azt, hogy el lehet kezdeni dolgozni az ügyön, ami vagy fogja érdekelni a hobbi fejlesztőket, vagy sem, de 3 évnél hamarabb úgyse lesz belőle semmi és utána lehet majd elölről kezdeni az egészet.

    Pl. van egy ilyen projekt: https://ipadlinux.org/
    Nem nagyon haladnak vele, jailbreak nem probléma. M1-es Mac is mióta piacon van már, nem is zárták le annyira és mégis végfelhasználói Linux lehetőség nincs, zajlik a fejlesztés.. (Megjelenés után nagyon gyorsan jöttek a hírek a sikeres Linux boot-olásról, de mégis nem igazán működik a dolog.)

    A fentebb említett "fogja-e érdekelni a hobbi fejlesztőket" dolog számomra egy elég nehezen legyőzhető szűk keresztmetszetnek tűnik. Ne legyen igazam!

    Ja és Xbox series S jailbreak sincs és elég reménytelennek tűnik a dolog..
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2022.11.19. 19:23:38
  • zola2000 #5
    "annyira le lesz zárva, hogy nem lehet majd más OS-el használni"

    A konzolokat/iPhonet is annyira lezárják mégis lehet iPhonet jailbreakelni volt idroid, switchet is fel lehet törni és akár androidot futtatni rajta, a PS5 is már fel van törve, pont ez ne lenne?
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    "Ha ugyanis fizetni kell a fizikai vasert, akkor vagy lopnak ra egy teljes erteku windows-t vagy kaphatnak hozza teljesen ingyen barmilyen mas os-t."

    Meglep, hogy pont te nem fogtad fel, hogy annyira le lesz zárva, hogy nem lehet majd más OS-el használni.
  • kvp #3
    A legfontosabb az elofizeteses modellben az, hogy ha valaki nem fizet, akkor egy ido utan kitiltjak a keszulekrol es az osszes sajat adatarol, tehat igazabol azert kell fizetni, hogy hozzaferjunk a sajat adatainkhoz. A keszuleket igy nem lehetne tenylegesen megvasarolni, csak a hardver aranak kifizetese utan berelni a microsofttol.

    Szerintem azert a microsoft-nal is sejtik, hogy ez a legtobb embernek csak akkor eri meg (talan) ha ingyen adjak a hardvert. Ha ugyanis fizetni kell a fizikai vasert, akkor vagy lopnak ra egy teljes erteku windows-t vagy kaphatnak hozza teljesen ingyen barmilyen mas os-t.

    Az amerikai oktatasi es uzleti piacon talan van ertelme, igy egy ceg csak berelne a rendszert es ha elveszik a gep vagy selejtezik, akkor automatikusan megsemmisiti magat az os az osszes ceges adattal egyutt. Nem veletlen, hogy a chromebook-ot is jellemzoen csak akkor fogadjak el az emberek, ha ingyen kapjak es sokan meg akkor sem hasznaljak. Ennel a kontrukcional meg egy google mentes kinai android-os telefon is jobb.
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Amazon Kindle-nél működik ez a modell. PC-nél nem tudom mennyire fog, de gyanítom ezeken nem lehet majd kikapcsolni a Pluton-t.
  • Balu777 #1
    Tehát fizetni kell egy termékért, ami reklámokat tol a pofánkba. Ráadásul nem is olcsó. A win11 ez által már az okádék kategória felé halad. A microsoft pedig a pofátlanság csúcsa. Ha lenne még működő EU és nem az amcsik zsebében lenne, már rég szanaszét bűntették volna, tekintve hogy anno ettől kisebb dolgokért, mint pl. a böngésző és rendesen odavertek. Most meg hagyják a szabad rablást.