Berta Sándor

Nem kerülhet az ASML technikája Kínába

Az Amerikai Egyesült Államok nem csak a legmodernebb chipgyártó gépeket, hanem a másodvonalat sem akarja átengedni, ezért nyomást gyakorolnak a holland konszernre.

Tele van munkával az Advanced Semiconductor Materials Lithography (ASML) Holding N.V.. A legértékesebb európai technológiai nagyvállalat a tavaly januárban kezdődött chiphiány óta különösen sok megrendelést kap, azonban ezeket alig tudja teljesíteni. A cég kínálja az egész világon egyedül az úgynevezett extrém ultraibolya hullámhosszú litográfia (EUVL) eljárást, amely jelenleg a legfejlettebb gyártási eljárás az ágazatban és amelynél extrém ultraibolya fénnyel állítják elő a félvezetőket. Ez az egyetlen technológia, amely lehetővé teszi a 7 nanométeresnél kisebb struktúraméretű következő generációs chipek elkészítését. Áprilisban Roger Dassen, a társaság pénzügyi vezetője azt nyilatkozta, hogy a korábban jelzettnél nagyobb mértékben bővítik a gyártási kapacitásaikat.

Most a Bloomberg írt arról, hogy az amerikai kormány nyíltan arra ösztönzi Hollandiát, hogy tiltsa meg az ASML-nek, hogy olyan technológiát adjon el Kínának, amely a chipgyártási folyamatokhoz nélkülözhetetlen. A jelentések szerint a hangsúly néhány régebbi mély ultraibolya litográfiai (DUL) rendszeren van, melyek ugyan egy generációval elmaradnak az élvonaltól, de még mindig alkalmasak a kevésbé modern autók, mobiltelefonok, számítógépek és robotok chipjeinek gyártásához.

A kérdés Don Graves amerikai kereskedelmi miniszterhelyettes május végi és június eleji hollandiai és belgiumi látogatása során merült fel, amikor az országok kormányai az ellátási lánc kérdéseit vitatták meg. Az út során Graves ellátogatott az ASML Veldhovenben található központjába is és találkozott Peter Wenninkkel, a vállalatcsoport vezérigazgatójával. Az ASML már most sem tudja Kínába szállítani legfejlettebb extrém ultraibolya vagy EUV litográfiai rendszereit, amelyek egységenkénti költsége körülbelül 160 millió euró (164 millió dollár), mivel nem kap exportengedélyt a holland kormánytól.

A Washington által javasolt korlátozás meghosszabbítaná a legfejlettebb gyártórendszerek Kínának történő eladására vonatkozó meglévő moratóriumot. Az ázsiai állam azt a célt tűzte ki maga elé, hogy vezető szerepet töltsön be a chipgyártásban és képes legyen a saját igényeit kielégíteni. A holland kormány még nem járult hozzá az ASML-re vonatkozó további exportkorlátozásokhoz a kínai chipgyártókkal kapcsolatban.

Kína részesedése a chip-berendezések globális piacán elhanyagolható. A DUL technológiára vonatkozó tilalom tovább nehezítené Kína erőfeszítéseit az önellátóvá válásra, miután a fejlettebb EUV technológiával készült eszközök többségére már vonatkoznak az ázsiai ország elleni exporttilalmak. Az amerikai kereskedelmi minisztérium és a holland külügyminisztérium nem kívánt reagálni. Az ASML szóvivője hangsúlyozta, hogy a vita nem új keletű. "Még nem született döntés és nem kívánunk spekulálni vagy pletykákat kommentálni" - közölte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Cryalot #5
  https://asiatimes.com/2022/11/us-tech-war-shows-signs-of-crumbling/

  Jajj még a végén kiderul hogy ez is egy kibaszott boondoggle
 • Sir Cryalot #4
  Én ezt az óncsepegtetős EUV-t akkora fail-nek nézem mint a HÁZ.
 • kvp #3
  Ugy hogy a NATO-n belul az USA a vezeto hatalom. Tehat az USA utasitja a holland kormanyt, ami utasitja a holland ceget.

  Ez ugyanugy mukodik ahogy a WEF is utasitotta a holland kormanyt a szabadfoldi elelmiszer termesztes es az alattartas leallitasara.

  PS: Valamiert az embereknek meg mindig olyan illuziojuk van, hogy a nyugati vilagban demokracia van es a nyugati allamok fuggetlenek. A nagy reset ezt az illuziot is fel fogja szamolni elobb-utobb es az emberek fokozatosan visszavesznek az elvarasaikbol. (szolasszabadsag, szemelyi szabadsag, csalad, lakhatas, elelmezes, stb. ezek szepen lassan kivezetesre kerulnek)
 • UUUU #2
  En meg arra lennek kivancsi, hogy milyen jogon tilthat meg az USA egy Holland cegenek, amihez semmi koze meg licenszeken keresztul sem.
  Utoljára szerkesztette: UUUU, 2022.07.08. 15:00:28
 • Tetsuo #1
  Arra lennék kíváncsi, ilyen fontos területen hogyan húzhatott el egyetlen cég a többiektől annyira előre, hogy (több) évtizedes a lemaradás.