Berta Sándor

Ökológiai katasztrófát okozhat a digitális átalakulás

A hatékonyság növeléséhez minden eddiginél több elektronikai eszközre van szükség, amit valahogyan elő is kell állítani. Aggályok merültek fel a digitalizáció környezeti hatásaival kapcsolatban. A digitalizációban és a környezetvédelemben érdekelt felek megvitatták miként tudja az IT-szektor felgyorsítani a zöld átállást.

"A digitális forradalom súlyos környezeti ártalmakkal fenyeget a szükséges anyagok előállítása miatt, az uniós jogszabályoknak biztosítaniuk kell a fenntarthatóságot" - jelentette ki David Cormand francia zöldpárti európai parlamenti képviselő. A politikus hozzátette, hogy jelenleg ez a forradalom ökológiai katasztrófa, mert az eszközök összekapcsolásához rengeteg nyersanyag kell, és jelenleg nincsenek szabványok ahhoz, hogy körforgásos gazdaságot csináljanak vele. Cormand rámutatott, hogy a környezeti átállás abszolút szükségszerűség, míg a digitális átállás eszköz. Itt az ideje, hogy eldöntésre kerüljön, hogy milyen digitális forradalmat akar az emberiség. Amennyiben a jelenlegi helyzetben digitális forradalmat akar, az nem megoldás lesz a bolygó számára, hanem annak az ellenkezőjét fogja elérni.

Ilias Iakovidis, az Európai Bizottság tanácsadója a zöld átmenet digitális szempontjaival kapcsolatban kiemelte, hogy a digitális átalakulás ütközhet a zöld átalakulással és a digitalizáció minden részletét a fenntarthatóság szem előtt tartásával kell megtervezni. Nem nyilvánvaló ugyanis, hogy az energiarendszerek vagy a mezőgazdaság digitalizálása fenntarthatósági előnyökkel jár. Van egy nagyon specifikus tartomány és feltételek, amelyek mellett hármas előnyökhöz juthat a társadalom: gazdasági, társadalmi és környezeti előnyökhöz. Iakovidis szerint erre összpontosít az Európai Zöld Digitális Koalíció, az információs és kommunikációs technológiai vállalatok csoportja, amely tavaly elkötelezte magát az EU két céljának támogatása mellett.

Véronique Willems, a kis- és középvállalkozások (kkv) európai szövetségének (SMEunited) főtitkára úgy vélte, hogy a nagyvállalatok mellett a kkv-k részvétele is kulcsfontosságú a zöld és digitális fordulat biztosításához. Ami a fordulat pénzügyi vonatkozásait illeti, rendkívül fontos tisztázni a két 2030-as célkitűzés részleteit. Ez különösen igaz arra, hogy mekkora összeget kell befektetni ezekbe a célokba, most és a jövőben. A kkv-k részvételének ösztönzéséhez az is hozzájárul, hogy a jelentések elkészítése ne jelentsen túl nagy terhet. Általánosságban azonban ezeknek a vállalatoknak több támogatásra van szükségük ahhoz, hogy hozzájárulásaikat megkönnyítsék.

A képviselő rámutatott annak fontosságára is, hogy fel kell térképezni a jelenlegi és a jövőbeli zöld fordulat készségeit és követelményeit, hogy az emberek megfelelő képzésben részesüljenek az egyre inkább digitalizált munkahelyeken. Az e célok felé való haladás ugyanakkor nem egyenletes, egyes országok megelőztek másokat és a belső megfigyelők arra figyelmeztettek, hogy valószínűleg további intézkedésekre lesz szükség ahhoz, hogy a célokat a 2030-as határidő előtt elérjék.

Willems hangsúlyozta, hogy ha meg akarják valósítani az átmenetet és a valós életben is változást akarnak elérni, akkor többet kell befektetni, és jobban kell támogatni a kis- és középvállalkozásokat. Iakovidis ezt azzal egészítette ki, hogy az információs és kommunikációs technológiai kkv-k számára számos lehetőség kínálkozik arra, hogy üzleti modelljükbe beépítsék a fenntarthatóságot. Így például fontos, hogy a javítókkal és a gyártókkal való együttműködés révén lehetővé tegyék a termékek újraértékesítését, hozzájáruljanak a körforgásos gazdasághoz és csökkentsék a hulladékot. A körforgásos gazdaság kialakításának kiemelt prioritást kell élveznie és a digitalizáció itt mutathatja meg igazán az erejét, általa a gazdaság függetleníthető a természeti erőforrások egyre növekvő felhasználásától.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Armagedown #11
  A software bloat megállításával sokat lehetne javítani a helyzeten, kevsebb volna az elektronikai hulladék, mivel sokkal tovább lehetne használni őket.
 • uwu2020 #10
  Majd ha Julia Roberts magyarországra jön lesz nemulass!
 • bdzsana #9
  https://atlatszo.hu/kornyezet/2022/05/02/akkumulatorgyartashoz-is-hasznalt-mergezo-oldoszert-talaltak-a-godi-kutak-vizeben/

  Nincs bizonyítva, hogy a gyàrból szàrmazik a gyàrban nagy mennyiségben hasznàlt anyag, amit kutak vizében talàltak, mert a hivatalos hatósàgok semmilyen adatot nem adnak ki. Igazàból semmi meglepetés csak Magyarorszàg.
 • Sydra #8
  "Már most rengeteg mérgező anyag kerül a környéken a talajba"
  Erről van valami forrás, vagy mérési adat?
 • kvp #7
  "de attól még a gödiek borzasztóan megszívták ezzel."

  Egyetertek. Szerintem is jobb lenne ha Godon inkabb csak foldmuvelessel foglalkoznanak es csak szendioxid semleges futesi es kozlekedesi technologiakat hasznalnanak. Az akkumulator gyarat pedig erdemesebb lett volna jobb technologiaval keszult epuletbe, elve tisztan ipari teruletre epiteni, legalabb egy oranyira a munkasok lakohelyetol. A zaj es a szennyezes ugyanis a gyarcsarnok rossz szigetelese miatt jut ki.

  "a chipgyártáshoz elképesztő mennyiségű tiszta víz kell."

  Tudom, hogy novelne a koltsegeket, de azt a vizet akar 100%-ban vissza is lehetne forgatni, csak tobb energia kellene hozza. Ugyanis ha a gyar szennyezesi kibocsatasat az EU-s szabvanyokra allitjak be, akkor a gyarbol kijovo szennyviznek annyira tisztanak kell lennie, hogy az a gyartasi folyamathoz is megfelelne, mint bemeno tiszta viz. A pormentes helyisegek miatt meg parolgasi veszteseg se keletkezne, tehat a gyarat csak a megnyitaskor kellene egyszer feltolteni desztillalt vizzel. Valoszinuleg ez a technika nem eri meg a TSMC-nek.

  "És a kötrforgásos gazdaságot hogy hozzák létre?"

  Ha csak olyan technologiakat hasznalunk, amik szendioxid semlegesek es csak olyan termekeket forgalmaznak amik 100%-ban ujrahasznosithatoak, akkor viszonylag konnyen elerheto. Ezt ket modon tudjuk elerni, high tech szinten, amihez kornyezetbarat high tech ipar kell vagy low tech szinten, tehat szigoruan csak az ipari forradalom elotti techologiak alkalmazasaval. Az EU szamara az elso jelenleg nem elerheto, tehat marad a masodik.
 • Cat #6
  "Ez egy olyan aldozat amit az EU vezetoi hajlandoak meghozni az emberek neveben a kozos jo erdekeben."

  Hát tudod a gödi Samsung akkumulátorgyár ugyan biztosan jó Magyarországnak, növeli a GDP-t meg minden, és a kormány több tizmilliárd forint állami támogatást adott nekik, hogy itt hozzák létre, de attól még a gödiek borzasztóan megszívták ezzel. Már most rengeteg mérgező anyag kerül a környéken a talajba, és félő, hogy az mindenhová elszivárog. Egy ilyen jelentős üzemet a helyi hatóság akkor sem fog bezáratni, ha nyilvánvalóan a határérték felett környezetszennyezőek. (És mivel a kormány az iparűzési bevételt is a megyéhez, azaz magához vonta, a település pénzt sem lát belőle.)


  Utoljára szerkesztette: Cat, 2022.06.18. 09:51:18
 • Cat #5
  "hogy veszi rá az EU a keleti hightech szektort, hogy EU-s elvek szerint müködjön?"
  Jelenleg sehogy, de az se lenne jó, ha a környezetvédelmet feláldoznánk a gazdasági növekedés oltárán.

  Most a TSMC kegyeiért esedezik mindenki, de azt elfelejtik, hogy nem véletlenül van Tajvanon vízhiány az üzem környékén, a chipgyártáshoz elképesztő mennyiségű tiszta víz kell. És ennek bizony a környéken lakók isszák meg a levét, akikhez lajtos kocsival viszik az ivóvizet.

 • uwu2020 #4
  Szuper. És a kötrforgásos gazdaságot hogy hozzák létre? Kérlek vedd figyelem be, hogy semilyen hightech gazdaság nincs az EU-ban, és nem is szakad meg, hogy legyen, túlnyomó részt keleten van. Még egyszer pontosítva felteszem a kérdést: hogy veszi rá az EU a keleti hightech szektort, hogy EU-s elvek szerint müködjön?
 • RJoco #3
  Egyrészt nem ártana megkérdezni az embereket sem. Illetve legelőször informálni kellene őket cenzúra nélkül és nem hülyének nézni mindenkit.
  Másrészt úgysem ezek döntenek, hanem az óriáscégek.
  Ha az EU-nak nem kell az elektronika, akkor így jártak/jártunk. Eladják másnak.
  Egyrészt nagyon sajnálom, hogy a TSMC nem jön az EU-ba. Másrészt így megmaradhatnak azok a kisebb gyártók, akik ellátják az EU-t bizonyos alkatrészekkel. Csakhogy nem képesek mindennel ellátni minket, így mégis csak rá vagyunk utalva a TSMC-re és egyéb külföldi gyártókra.

  Épp nemrég láttam egy 1700€-os számítógépházat. Azért is ennyi, mert Made in Germany. De főleg csak a váz. Az előlapi csatlakozó Kínából van. A műanyag részét 3D nyomtatóval nyomtatták és a kinézete hagy némi kívánni valót maga után.
  Ráadásul azt sem hozza, amit ígér.
  Ez vár ránk, ha esetleg a politikusaink elkezdenének nagyon "zöldek" lenni.
 • kvp #2
  "vagy mégis mi a terv?"

  A terv a kovetkezo:

  "Cormand rámutatott, hogy a környezeti átállás abszolút szükségszerűség, míg a digitális átállás eszköz."

  Tehat digitalis atallas csak annyiban lehet, amennyire a zold atallas azt igenyli. Nem feltetlen szukseges, hogy a tomegeknek legyen internet hozzaferese vagy akar egesz nap elerheto villanyaram szolgaltatasa. A korforgasos gazdasag lenyegesebb mint a high tech termekek beszerezhetosegenek biztositasa. Ez egy olyan aldozat amit az EU vezetoi hajlandoak meghozni az emberek neveben a kozos jo erdekeben.