Berta Sándor

Nem épít Európában gyárakat a TSMC

A tajvani konszern számára nem vonzó beruházási helyszín a kontinens.

Tavaly februárban ismertté vált, hogy Európában építhet új létesítményt a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC), majd 2021 júliusában kiderült, hogy a cég Németországban és Japánban építi fel a két új üzemét.

Most a Reuters arról számolt be, hogy a TSMC nem hoz létre új gyárakat Európában és ezt a döntését az illetékesek a részvényesek éves találkozóján azzal indokolták, hogy a kontinens már nem vonzó befektetési célpont a számukra. Az okok között szerepel, hogy Európában viszonylag kevesen vásárolják meg a társaság termékeit, amely ezért úgy döntött, hogy elsősorban a hazájában és az Amerikai Egyesült Államokban terjeszkedik, s erre a célra 33 milliárd amerikai dollárt fordítanak.

A vállalat illetékesei hangsúlyozták, hogy az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest nem történtek előrelépések. Mark Liu, a cég első embere kiemelte, hogy figyelemmel kísérik az európai helyzetet, de még mindig nincsenek konkrét terveik. A TSMC az AMD, az Apple, az nVidia és a Qualcomm fő beszállítója és a négy nagyvállalat egyike sem európai. A gyártás jelentős része Kínában vagy más Európán kívüli országokban zajlik, ezáltal a logisztikai okok is jelentős szerepet játszhattak a korábbi döntés módosításában. Az európai beruházási támogatások pedig önmagukban nem elengedők ahhoz, hogy a TSMC a kontinensen építsen fel egy vagy több új létesítményt.

A cég bevételei egyébként nagyon jól alakulnak, az idei évben 30 százalékos növekedést várnak. Ez az előzetes becslések optimista forgatókönyvének felel meg, és annak köszönhető, hogy tele vannak rendelésekkel, és az árak is az egeket ostromolják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #8
    Tanulsz spanyolul ? xD

    Valószínű aki fejlesztette a távolkeletiek gépeit az jobban tudja hogy eu-ban miért nincs mint az sg.hu. xD
  • uwu2020 #7
    Abszolút egyetértek. 30 éve nem hajlandóak az EU-s országok maguknak chipet gyártani, ami nyilván eleinte óriási beruházás és ráfizetés, de minél tovább halogatják annál jobban fog fájni a következmény. Ma már senki nem létezhet önálló hightech szektor nélkül. Mi lesz ha Kínában, Taivanban, vagy Dél-Koreában beüt valami? Irány a középkor? EU-s összefogással kellene a hightech szektort meglökni, úgy, hogy a TSMC szarjait itt helybe fel tudjuk használni. Sajnos az látszik, hogy az EU a szuicid faszok miatt helyrehozhatatlan károkat szenvedett, és a java még csak most jön. Az energiaszektort meg inkább hagyjuk, nem tudom melyik a rosszabb.... atomerőművek bezárása, elektromos autók, stb. Költözni kell, az USA most mindenből jól jön ki, irány Miami, vagy Kalifornia!
  • uwu2020 #6
    Véleményem szerint az EU sokkal súlyosabb hibákat vét, mint pici országunk, de amúgy igaz.
  • Tetsuo #5
    Az egész EU k*rva nagy bajban van a vízfejű, bürokrata, szuicid vezetés miatt.
  • Tetsuo #4
    A szakmai indokokat is végiggondoltad, vagy csak fröcsögni tudsz?
  • Cat #3
    "A zöld energiát is amolyan tessék - lássák módon vezetgetik befelé"
    Konkrétan a szélerőművek építése be van tiltva egy évtizede, és most betiltották a napelemek hálózatra kötését is.
  • dyra #2
    Az csak nálunk lesz. Mi szopatjuk magunkat évtizedek óta. Paks2 már építeni kéne de csak a b*szkodás megy. A zöld energiát is amolyan tessék - lássák módon vezetgetik befelé. Ott is vagy csináljuk vagy nem. Az meg simán hülyeség volt, hogy az oroszok felé ekkora a kitettségünk.

    Innentől az EU és a világ hibái :) Az is, hogy a profit és a hatékonyság miatt olyan termelési láncok alakultak ki, hogy ide - oda küldözgetjük a cuccokat. No meg az is, hogy elengedtük a technológiai ipar gyártási részét. Stratégiailag nagy hibák sorát nyomtuk le. Most az erőltetett elektromos kocsik bevezetése úgy hiányzik mint egy falat kenyér lehet áttervezni megint az egész energetikai rendszert. Na mind1 sok a baj, de én bizakodó vagyok legalább kicsit.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2022.06.09. 09:17:18
  • gosub #1
    Nemcsodálom, épp most lőjük lábon magunkat és fejest ugrunk a mély recesszióba. Minden tekintetben európa lesz a legkevésbé hatékony, legdrágább gyártóhely.