Berta Sándor

Digitális nyomozási platformot hoz létre az Európai Unió

Erről döntöttek az európai uniós tagállamok igazságügyi miniszterei. Bár hivatalos szavazásra nem került sor, egyetlen miniszter sem tiltakozott.

A közös nyomozati csoportok munkáját segítő új digitális kooperációs platformot a határokon átnyúló büntetőjogi együttműködés korszerűsítése és digitalizálása részeként hozzák létre. Éric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter kiemelte, hogy azok az eszközök, amelyeket az elmúlt öt hónapban kiharcoltak, segítenek fognak a közös nyomozati csoportok munkájának a modernizálásában és lehetővé teszik majd a csoportok tagjai közötti egyszerű információcserét, valamint a bizonyítékok összekapcsolását.

A határokon átnyúló nyomozások során kettő vagy több ország kialakíthat bizonyos időszakban működő közös nyomozati csoportokat, amelyek lehetővé teszik az igazságügyi és a bűnüldöző hatóságoknak a különböző intézkedések közös megtervezését és koordinálását. A mostani új digitális kooperációs platform munkájába bekapcsolódik a Eurojust, a Europol és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF).

A rendszer lehetővé teszi majd a biztonságos, nem visszakövethető kommunikáció, például az elektronikus levelek, továbbá egy azonnali üzenetküldő szoftveren keresztüli vagy egy videokonferencia-beszélgetés tárolását a felhasználók eszközein. A tárolt információk és bizonyítékok egy bizonyos időszak alatt letölthetők, utána automatikusan törlődnek. Egy protokollmechanizmusnak köszönhetően biztosítható a bizonyítékok visszakövethetősége, így megállapítható, hogy ki és mikor mit tett a platformon.

A megoldást A Szabadságon, a Biztonságon és a Jog Érvényesülésén Alapuló Térség Nagyméretű IT-rendszereinek Üzemeltetési Igazgatását Végző Európai Ügynökség (eu-LISA) fogja kifejleszteni és működtetni. Az Európai Bizottság 11,8 millió euró költséggel számol 2024 és 2027 között. A projektet az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) vizsgálja meg, a végleges döntés az év vége előtt megtörténik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Genderbender-kompatibilis lesz, a többi nem is olyan lényeges.