Berta Sándor

Késlekedik a félvezető­ipar támogatásával az EU

Az Infineon növekedne, de ehhez állami támogatást vár, ami még csak ígéret.

Jochen Hanebeck, az Infineon Technologies AG új vezetője úgy véli, hogy Európának azonnal meg kell kezdenie a chipek területén a felzárkózást, mert olyan ázsiai országok, mint Dél-Korea vagy Japán már régen lezárták az ágazatot államilag támogató projektjeiket. Sürgetése szerint mindehhez nem szabad bonyolult és hosszadalmas eljárásokat folytatni.

Tekintettel a félvezetők globális ellátásának szűk keresztmetszetére, az EU ambiciózus célokat tűzött ki maga elé. Egy nagyszabású támogatási programmal, a Chips Act révén Európa több mint kétszeresére - 20 százalékra - akarja növelni a részesedését az ágazatban 2030-ra. Ursula von der Leyen, a Bizottság vezetője az év elején ismertette a tervet. Hanebeck szerint ez egy ambíciózus, de megfelelő cél. Ráadásul észszerű is, mert ha a kontinens digitális függetlenségre akar szert tenni csak egy erős chipgyártó iparral tud versenyezni más régiókkal.

Az iparpolitikai offenzívával az EU csökkenteni akarja az Európa és Ázsia közötti szakadékot és megszüntetni a függőséget. Ennek érdekében lazítanak a korábbi szigorú állami támogatási szabályokon. 43 milliárd euró közpénzt fognak elkölteni, a cégek azonban még messze vannak a lehívástól, mert a törvény elfogadása még nem történt meg. A chiphiánynak más ágazatokra is komoly hatása van, például az európai autógyártók már csaknem két éve szenvednek a készlethiánytól, és többször is hetekre kénytelenek voltak leállni a termeléssel.

A chipek iránti kereslet hatalmas, az összes félvezetőt tekintve az éves kereslet nyolc százalékkal nőtt. Hanebeck a félvezetőgyártó cégek hatalmas beruházásai és a világszerte bejelentett magas támogatások ellenére sem fél a kapacitások felesleges felhizlalásától. A kockázat kezelhető - hangsúlyozta az igazgató. Az Infineon jelenleg 37 milliárd euró lekötött megrendeléssel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy az üzemei kapacitásai a következő közel három esztendőre ki vannak használva. Hanebeck ugyanakkor kijelentette, hogy még nyereségesebbé akarnak válni, de nem a költségeiket csökkentik, ellenkezőleg. További szakembereket akarnak felvenni és azt az álláspontot képviselik, hogy az innováció a növekedés motorja és az teremti meg a legtöbb értéket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #3
    ...már látszik hogy kivárják a végét inkább mert nem érdemes befektetni hogy tudják hogy túlkínálat lesz.
    Abba érdemes belegondolni hogy ezek eddig is olyan chipet csináltattak amilyet akartak, és csak ilyen kis szériákat szoktak csinálni amúgyis.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2022.06.18. 15:30:25
  • Caro #2
    Most néhány nagyobb gyártót megnézve:
    NXP: 11 MRD$ bevétel, 1.9 MRD$ haszon
    ST: 12.8 MRS€ bevétel, 2 MRD € haszon
    Microchip: 5.4 MRD$ bevétel, 350 millió $ haszon
    TI: 18 MRD$ bevétel, 7.7 MRD$ haszon

    Szóval annyira nem szorulnak támogatásra, szép nyereség van a félvezetőgyártáson. A kínaiaknál lehet kisebb mondjuk a haszon.

    Az meg hogy ekkora nyereséggel nem képesek elegendő kapacitást kiépíteni, az már inkább a szabályozás hiányosságaira utal. Abszolút statégiai szektorról van szó, ami sokáig sokszereplős volt, és még azért mindig az, de nagyon fogynak a gyártók a felvásárlások miatt.
  • IMYke2.0.0.0 #1
    Mindig is csak ígéret volt...