Berta Sándor

A digitalizálás építheti fel újra Ukrajnát

Ukrajna vezetői olyan tervet dolgoztak ki, amely lehetővé teszi a kormány működését a legnehezebb körülmények között is: minden szolgáltatást digitálissá kell tenni. Zelenszkij közvetlenül kérte a világ vezető technológiai vállalatait, hogy segítsenek az infrastruktúra kiépítésében.

Az informatikai innovációk segíthetik Ukrajnát abban, hogy helyrehozza az orosz invázió által az országnak okozott károkat, és a jövőben rugalmasabbá váljon. Ennek érdekében az ukrán digitális átalakulásért felelős minisztérium megalapította a Digital4Freedom kezdeményezést, amelyhez már olyan vállalatok csatlakoztak, mint az Amazon, az Apple, a Google, az IBM, a Mastercard, a Microsoft, a Palantir, a Rakuten és a Visa. A Microsoft és az Amazon a februári orosz támadás óta jelentős támogatást nyújtott Ukrajnának. Az egész ország digitális infrastruktúráját a Microsoft európai adatközpontjai üzemeltetik, míg az AWS felhő nevéhez fűződik az ukrán állami nyilvántartások és kritikus adatbázisok megőrzése.

Mihajlo Fedorov, az ukrán digitális átalakulásért felelős miniszter a svájci Luganóban megrendezett Ukrajna-konferencián mutatta be a kezdeményezést, amelyen közel 40 állam és 18 nemzetközi szervezet képviselői vesznek részt. Célja nem csupán Ukrajna mielőbbi újjáépítése, hanem az is, hogy a digitális korba vezesse. Az ambíciózus elképzelések között szerepel, hogy Ukrajna a világ legszabadabb és legdigitálisabb országa lesz, amelyben a közigazgatás emberi hivatalnokok és analóg bizonylatok helyett papírmentesen, készpénz nélkül működik és az informatikai gazdaság a bruttó hazai termék 40 százalékát teszi majd ki. Ukrajna "Kelet-Európa legnagyobb IT-központjává kíván válni, amelynek középpontjában a biztonsági termékek állnak".


Fedorov jelezte, hogy először is technikai eszközökkel akarja biztosítani, hogy a külföldről Ukrajnába segélyként áramló árukat és pénzeket a lehető legnagyobb átláthatósággal használják fel. A szoftver segítségével az újjáépítés állami tisztviselők bevonása nélkül indulhat meg. Az átlátható, digitális rendszer célja a korrupció megelőzése. A Transparency International nevű civil szervezet szerint az elmúlt tizenkét hónapban az ukrajnai közigazgatással kapcsolatba lépettek 23 százaléka fizetett kenőpénzt.

Az egyik fő cél a bürokraták okostelefonos alkalmazásokkal való felváltása. Az ukránok minden adminisztratív feladatot elláthatnak majd anélkül, hogy felkeresnék a kormányhivatalokat és papíralapú űrlapokat töltenének ki. Ebbe beletartozna a föld, autó vagy ingatlan nyilvántartásba vétele, a vállalkozások indítása és a vámáru-nyilatkozatok kitöltése. A vízió azonban sokkal jelentősebb, mint a kormányzati szolgáltatások átalakítása. Cél a papírpénz megszüntetése és egy digitális valutára (nem kriptovalutára!) való átállás, az oktatási és egészségügyi szolgáltatások minél nagyobb arányú online menedzselése, valamint a kibertámadások elleni védekezés érdekében egy "kiberelőőrs” létrehozása.

A terv ambiciózus, de azért vannak problémás részei. Az egyik legmeglepőbb ötlet a mesterséges intelligencia igazságszolgáltatási célra való alkalmazása. Ukrajna már tesztelt egy mesterséges intelligencia-rendszert, amely a tárgyalás és az ítélethirdetés előtt jelentéseket készít, és felméri a gyanúsított bűnismétlésének kockázatát. A cél az igazságszolgáltatási rendszerbe vetett bizalom erősítése, valamint vonzó befektetési környezet biztosítása.

"A digitális infrastruktúra a legellenállóbb és leghatékonyabb háborús időkben, mert nem lehet rakétákkal megsemmisíteni. Felkérjük a vállalatokat, hogy csatlakozzanak hozzánk a szabad világ digitális jövőjének építésében és járuljanak hozzá a digitális Ukrajna fejlődéséhez. A digitalizáció nemcsak a fellendülés alapja, hanem az ország működésének víziója is. A világ egyetlen más országában sincs ilyen lehetőség arra, hogy állami szinten vegyenek részt a csúcstechnológiák bevezetésében" - szólította fel Fedorov a cégeket arra, hogy vegyenek részt Ukrajna digitális átalakulásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #20
    Azért érdekes dolgok vannak. Finnek, svédek a Sztálin később mások által vezetett szovjetuniótól nem féltek, az oroszoktól meg annyira, hogy a NATO szoknyája alá bebújnak???
    Valami ebben a történetben nem kerek. Azok a politikusok vagy le lettek fizetve, vagy üzletet szimatolnak (tehát szeretnék ha lefizetnék őket), vagy ügynökök, esetleg az eszük ment el, nem tudom.
  • Akva #19
    " amit oroszország képvisel? Kimész az utcára egy papírlappal és már rád is ugrik 5 rendör?"

    Ha kicsit sötétebb a bőröd, az USA-ban ki se kell menni az utcára, miközben krimit nézel a tévében, az ablakon keresztül lelőnek. Ha az utcára mész, akkor meg a nyakadra térdelve ölnek meg. Az iskolában meg őrült lövöldözők lövik le a gyerekedet. Oroszországba sem vágyom, de az USA-ba még úgy se.
    Utoljára szerkesztette: Akva, 2022.07.12. 19:48:45
  • Akva #18
    Érdemes történelmet tanulni! Ha az erőegyensúly megbomlik, kitör a háború, szinte az emberektől függetlenül. Minden résztvevő számára rossz, és mégis kitör. Akkor lesz vége, ha kialakul egy új erőegyensúly. Aztán ha az is megbomlik akkor megint kitör a háború és így tovább. Ezt a rendszert egész eddigi történelmünk során még soha nem sikerült megállítani, mert önműködő. Hitler nagy gazember volt, de nélküle is kitört volna a második világháború. A leghosszabb stabil periódus Európában a hideháború volt, mert hosszú távon erőegyensúly volt. A rendszerváltás már magában hordozta az új háború csíráját. A határok változása is általában automatikusan háborúhoz vezet, a háború pedig ismét új határokhoz, ami megint magában hordozza az új háborúhoz szükséges feszültséget. Csak azok lepődnek meg, akiknek nincs kéznél történelmi atlaszuk.
    Utoljára szerkesztette: Akva, 2022.07.12. 19:42:40
  • Akva #17
    Bingó! Digitális lakásokat, kórházakat, gyárakat kell építeni! Azokat bombázzák le az oroszok, ha tudják!
  • Kryon #16
    Ezt a "világkormányt" nehezen tudnám elképzelni. Szerintem hamarabb esne szét, minthogy összeállna egyáltalán. Sokkal inkább elképzelhetőnek tartom valamiféle szuperintelligencia/szingularitás létrejöttét, ami aztán afféle AI istenként funkcionálhat. Ahhoz képest pedig a leggazdagabb tőkés is a hangya szintjén lesz.
  • lammaer #15
    Isten tudja, de én nagyon szeretnék usa bábállam lenni, de komolyan.

    Nem értem akik annyira ágáltok az US "elnyomása" ellen, nem emlékeztek arra hogy melyik blokkban volt jobb az életszinvonal? (bocsánat, a multidő használata hibás....).

    Komolyan nektek az kell ami oroszországban van és amit oroszország képvisel? Kimész az utcára egy papírlappal és már rád is ugrik 5 rendör? Tilos kimondani hogy háború van? Újságírónak lenni veszélyesebb szakma mint bungle jumpingozni gumikötél nélkül?
    Hogy minden további nélkül beküldenek a darálóba, mert sorozott kiskatona vagy és huzzál hadgyakorlatozni ukrajnába?
    Hogy egy ember döntsön élet és halál uraként mindenben, úgy hogy kb szarik bele mi lesz a polgárokkal?

    Nekem tényleg megdöbbentő hogy miféle amerikaellenes gyűlölet képes ennyire elnyomni a valóságérzetet, a történelmi ismereteket és úgy általábana mindennapi józan paraszti észt....

    Mondjuk azt látom hogy ha valaki elhagyja hazánkat az nyugatra megy, én olyan emberrel még nem találkoztam aki fogta a cókmókját, és elköltözött Beloruszba vagy Oroszországba.... vajon miért?
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2022.07.11. 22:16:40
  • lammaer #14
    "Észre kell venni, itt az agresszor a Nyugat. Ők hergelik a lengyeleket, a litvánokat, hogy az orosz nekikugorjon."
    Ezt a mondatod gondold át mégegyszer szerintem :)

    Konkrétan elmondanád mivel hergelik a lengyeleket meg litvánokat a gonosz nyugatiak?

    Érdekelne az is a nyugat hogyan vette rá putyint arra hogy visszataszitsa az országát a sztálini korszakba, ahol ha vki kimondja hogy háború már megy is a dutyiba... meg furamód a jómódú milliárdosok mostanában szeretik kivégezni magukat meg a családjukat is... meg hogy aki cikket ír putyinról az meghal... stb stb.

    Ukrajnának konkrétan a létezése zavarja putyint, nincs itt semmiféle hergelés. Oroszok integrálása meg olyan jól megy hogy még oroszországból is lép lefele az aki nem szeretne megint a 70es évek diktatúrájában élni. Finneket meg svédeket is gondolom agyonhergelték hogy be legyenek szarva oroszországtól...

    Amúgy annyira érdekes nekem hogy egyik pillanatban Putyin az okos és az ész, aki már 5 lépéssel előre jár mindenkinél, a másik pillanatban meg egy sima báb akit a nyugat kb bármikor rá tud venni arra hogy épp azt csinálj ami a nyugat érdekeit szolgálja támadjon. Ez elég fura kettőség...

  • codaco #13
    "itt az agresszor a Nyugat". A geci Nyugat rávette Putyint, hogy megtámadja Ukrajnát, megsemmisítse az orosz ellenzéket, börtönbe küldje a kritikusait.
  • Tetsuo #12
    (Működik a "válasz" és a "hozzáadása a kedvencekhez" gomb.)

    Sem a jelenlegi elnöküknek sem az orosz államnak sem a népnek nem érdeke a további terjeszkedés. Egy Magyarországot soha nem tudna integrálni, akkora a kulturális, gazdasági stb. különbség. Lerohanni és pusztítani képes lenne persze, de ilyen érdek nincs.
    Ukrajnát szinte minden tekintetben szükséges volt elfoglalni. Politikai (bizonyos lépések következménye), geopolitikai (védelem), erőforrások, az orosz nép egységesítése, a nyugati érdekszférából kikerülés, kvp írja, a globalizáció ellen való fellépés (bár efelől kétségeim vannak, de ez is narratíva) stb.

    Észre kell venni, itt az agresszor a Nyugat. Ők hergelik a lengyeleket, a litvánokat, hogy az orosz nekikugorjon. Kalinyingrád abszolút indokolatlan elzárása például efféle provokáció.
    Timmermans és Merkel kegyetlensége felülmúlja az orosz vezetését. Ez utóbbinál nem látok ilyet, de nem zárom ki, hogy Putyin hatalomra kerülése előtt hamiszászlós csecsen robbantásokat szervezett. Az is eltörpül az EU-s ámokfutások, öngyilkosság mellett.

    Brüsszel az orosz gáz- és olajembargó igénnyel párhuzamosan fél attól, hogy Oroszország elzárja a gázcsapot. :-/
    Az úgynevezett demokrácia pláne a nyugati, a liberálisabb fajta egy álszent, velejéig rotthadt, ördögi elképzelés, amivel szemben (szinte) bármi jobb. Semmilyen tézisével nem értek egyet, mindegyik hazug, félrevezető és cáfolható.
    Bármi, ami veszélyezteti ezt az elcseszett, feje tetejére állított világot, az már emiatt pozitív.


  • kvp #11
    Tobbfele vegkimenetele lehet a mostani konflitkusnak.
    1. Az amerikai terv az, hogy addig huzni a haborut (kb. egy evtizedig), amig Putyin meghal es utanna nem csak Ukajnat, de a teljes Oroszorszagot is be tudnak vonni az amerikai vilagkormany ala egy babkormannyal, ahogy azt mar majdnem sikerult Boris Yeltsin idejen. Ezzel gyakorlatilag az EU-val egyutt egy hatalmas eurazsiai terseget tudnanak globalis iranyitas ala vonni.

    2. Az oroszok annyit foglalnak el Ukrajnabol amennyit szeretnenek. Ekkor kialakul egy izolalt Oroszorszag (jo kinai kapcsolatokka), ami kuluralisan levalasztodik a globalis vilagrol. Valoszinuleg ez Putyin valodi celja. (nem is annyira a haboru es a teruletszerzes, hanem Oroszorszag globalizaciojanak hosszutavu elkerulese, meg halala utan evszazadokkal is.)

    3. Kialakul egy befagyott konflitkus, talan evek utan mar tuzszunettel, bekekotes nelkul. Ez ugyancsak a 2. eset egy valtozata, meg jobban novelve Oroszorszag elszigeteltseget.

    4. Kapnak annyi katonai tamogatast az ukranok, hogy mindenhol elerjek az orosz hatart. Ez nem valszinu es a Krim visszafoglalasara Oroszorszag esetleg egy NATO elleni tamadassal is reagalhat.

    5. Mint a fenti eset, de a nyugati hatalmak kozzul dont valaki a tamadasrol, ez ugyanugy azonnali globalis atomhaborut jelentene, tehat nem valoszinu.

    6. A haboru kozepette osszeomlik az EU. Ekkor az uj vezetestol fugg, hogy gyorsitott folyamatban bevezetik a vilagallam letrejottet vagy oroszbarat kormanyzatok kerulnek hatalomra nyugat Europaban. A masodik nem valoszinu, az elsore mar most is vannak torekvesek, a tagallamok vetojoganak megszuntetese pl. az Europai Egysult Allamok iranyaba mutato elso szukseges lepes. Ami mar konnyebben vonhato ossze ez eppen osszeomlo Amerikai Egyesult Allamokkal egy kozos globalis kormanyzat ala. Ezt a modellt hivjak stakeholder demokracianak az EU-s nyelvezetben, tehat 1 dollar vagy euro = egy szavazat. A toke (tehat a szavazatok) 99% pedig a vilag 1%-anak 1%-a kezeben van.

    ps: Kina egyebkent az oroszokkal valo kereskedelem kozben nagyban tamogatja a vilagkormany letrejottet, de ahhoz ragaszkodik, hogy a Kinai Kommunista Part adja annak vezeteset.