Berta Sándor

Európai Szilícium-völgy lenne Görögország

A helyi kormány célzottan megpróbálja a külföldi IT-cégeket az államba csábítani.

A TeamViewer görögországi központja Joáninában van. A város Északnyugat-Görögországban található, s Epirusz régió és egyben a Joánina prefektúra központja. Philipp Deutscher fejlesztőmérnök és kirendeltségvezető elmondta, hogy a létesítmény 2019 végén, a létrehozásakor 18 munkavállalót foglalkoztatott, most már 41 személynek ad munkát. A létszám az esztendő végére elérheti az ötvenet, míg a hosszú távú cél a 150 alkalmazott.

A TeamViewer nem az egyetlen európai IT-vállalat, amelynek a terveiben egyre fontosabb szerepet tölt be a Görögország, más társaságok is felfigyeltek a napos országra. A Microsoft például egymilliárd dollárért akar három adatközpontot akar felépíteni, mindegyik az Azure felhőplatformmal kapcsolatos igényeket szolgálná ki. Brad Smith, a redmondi óriás elnöke és jogi igazgatója kiemelte, hogy a programnak köszönhetően Görögország új ökorendszert fog kínálni a szoftverfejlesztőknek. A cég a következő öt évben 100 000 embert akar foglalkoztatni.


Alex Patelisz, Kiriakosz Mitszotakisz görög miniszterelnök vezető gazdasági tanácsadója hangsúlyozta, hogy Görögország Délkelet-Európában az első olyan állam, amelyben a Microsoft adatcentrumokat épít. Mindez azt jelenti, hogy az óriáscég bízik a jelenlegi kormány reformterveiben. A kabinet az ország felépítésében komoly szerepet szán az európai helyreállítási tervnek, amely a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállításának elősegítésére hozták létre az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az uniós tagállamok vezetői, s a feladata az, hogy a segítségével a kontinens kilábaljon a válságból és megalapozza modern és fenntartható jövőjét. Az ország 2026-ig összesen 32 milliárd euró hitelt kap majd és az összeg jelentős részét a digitális átalakításába akarja befektetni.

Deutscher közölte, hogy számos beruházási célpontot megvizsgáltak. Görögország mellett az szólt, hogy rendkívül nagy az eddig kiaknázatlan tehetségpotenciálja, jók a helyi keretfeltételek és jelentős a befektetések politikai támogatása. Joáninára elsősorban a helyi egyetem miatt esett a választásuk. Az intézménynek 30 000 hallgatója van és ezzel egyike a régió legnépszerűbb felsőoktatási létesítményeinek. Elsősorban az 1993-ban alapított informatikai tanszék örvend nagy népszerűségnek.


Brad Smith Microsoft elnök és Kyriakos Mitsotakis, Görögország miniszterelnöke az Akropolisznál

A Pfizer Szaloniki területén építi fel a mesterséges intelligencia és a Big Data-elemző kutatóközpontját. A városban a Cisco már tavaly ősszel létrehozta a digitális átalakulást és képességeket vizsgáló centrumát.

Tavaly decemberben derült ki, hogy klímasemleges görög okosszigetet hoznak létre a Dodekániszosz szigetcsoporthoz tartozó Asztipalea területén. A projekt mögött a Volkswagen és a görög állam áll, s a szigeten fókuszban lesznek az elektronikus közlekedés, az intelligens közlekedési megoldások és a zöld energia termelése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)