Berta Sándor

Dubaj - adóparadicsom és korszerű technológiák

Az elmúlt években egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy az Egyesült Arab Emirátusok és azon belül is Dubaj már nem az olajra, hanem a digitalizálása és a különböző korszerű technológiákra épít.

Dubajban 2017 májusában állt szolgálatba az első humanoid robotzsaru és a város minden területen be akarja vezetni az IT-technológiákat, ezért már 1999-ben elkészítette az első digitális stratégiáját. Megvalósult a papír és a készpénz nélküli közigazgatás, így az ügyek intézéséhez nincs szükség a személyes hivatali látogatásokra. Emellett a városban önvezető légitaxit teszteltek, digitális rendszámtáblákat vezetnek be és 2019 októberében mesterséges intelligencia minisztériumot hoztak létre.

Az állam vezető technológiai nemzetté válna és ezért igyekszik kedvező feltételeket kínálni a startupok számára. Az elmúlt esztendőkben a kedvező adózás, az egyszerűbb szabályozás és a korszerű technológiák megléte mind komoly tényezővé váltak a folyamatban. A vállalkozásoknak például nem kell jövedelemadót fizetniük, míg a cégalapítók megkaphatják az állampolgárságot. A vezetők, köztük Hamdan bin Mohammed Al Maktoum dubaji koronaherceg nagyon érdeklődnek az új technológiák iránt.


A stratégia lassan kezd kifizetődni. A pakisztáni-amerikai Mudassir Sheikha megalapította a Careem nevű sofőrszolgáltatást, amelyet az Uber két évvel ezelőtt 3,1 milliárd amerikai dollárért felvásárolt. De emellett képzési platformok, az Amazon riválisának számító noon.com és az Emerging Markets Property Group (EMPG) is Dubajban jött létre. Az arab nyugdíjalapok rendkívül sok technológiai vállalatba fektetnek be. Tariq Bin Hendi, az Abu Dzabi Beruházási Iroda főigazgatója nemrég azzal érvelt, hogy az országban magas a beoltottak aránya és a humán erőforrások védelmére fókuszálnak. A legkisebb és a legnagyobb társaságokkal egyaránt tárgyalnak. A közepes vállalkozásokat és a startupokat egy 8,2 milliárd amerikai dolláros programmal segítik, amelyhez az Emirátusok Fejlesztési Bankja biztosítja a pénzt, a kamatok alacsonyak.

A dubaji lehetőség különösen a cégeket indító és a helyi egyetemekre jelentkező fiatal nők körében népszerű. Sahra bint Yousif Al-Amiri, az Emirátusok fejlett technológiákért felelős minisztere, Mars-missziójának tudományos irányítója, egyúttal az ország űrügynökségének a vezetője szerint egyre inkább az lesz a kihívás, hogy a leginnovatívabb szakokon megmaradjon az egyensúly a fiúk és a lányok között. Khadija Al Bastaki, a dubaji tervezési tanács vezetője közölte, hogy a bruttó nemzeti terméken belül a kreatív gazdaság aránya a mostani 2,6 százalékról 5 százalékra nőhet öt éven belül, miközben a cégek száma 8000-ről 15 000-re emelkedhet. Ebben szerepe van annak is, hogy egyre több tervező-, építész- és divattervező iroda költözik a városállamba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!