Gyurkity Péter

A mobil feltalálója szerint is túlzásba esünk

A legtöbb emberrel ellentétben az első hordozható készülék feltalálója nem sok időt tölt telefonján.

Az okostelefonok területe az egyik kiemelt kategóriának számít oldalunkon, ami nyilván annak köszönhető, hogy napjainkban már a többség is ezen hordozható kütyüket részesíti előnyben. Egy most közölt interjúból viszont kiderült, hogy a mobiltelefonok feltalálója egyáltalán nem ért ezzel egyet, szerinte inkább a valós életben kellene több időt töltenünk.

Martin Cooper, aki annak idején a Motorolának dolgozva dobta össze az első hordozható mobiltelefont, a napokban a BBC Breakfast műsorában beszélt szokásairól, illetve a telefonozással kapcsolatos véleményéről. Az egyik műsorvezető kérdésére válaszolva elmondta, hogy azok, akik napi 5-6 órát töltenek készülékükön, túlzásba esnek, ehelyett inkább a valóságban kellene életüket építgetniük. A választ igyekezett viccesre venni, azonban ez még így is komoly figyelmeztető jel lehet azok számára, akik telefonjukon csüggenek – a trend alakulását jól mutatja, hogy egy tavaly közölt amerikai felmérés alapján az ottani válaszadók csaknem fele tölt ennyi időt naponta készülékével, 11 százalék pedig már 7 óránál is több időt fordít erre.

Cooper eredetileg még a hetvenes évek elején állt elő a mobiltelefon ötletével, mivel nem igazán tetszett neki az autóhoz kötött készülék koncepciója. A Motorola látott fantáziát az elképzelésben, több millió dollárt költöttek a projektre, amely (a meglévő tapasztalat és a különböző, így például a rendőrautókban használt megoldások révén) alig 3 hónap alatt meghozta az első komoly eredményt. A Motorola DynaTAC 8000X jól szerepelt a teszthívás alatt, bár onnantól számítva még 10 évet kellett várni a nyilvános értékesítésekre. A telefon amúgy 22 cm hosszú volt, kereken 1 kg-ot nyomott, akkumulátora alig 25 percen át bírta, annak feltöltése viszont 10 órát vett igénybe – mindezt 4 ezer dollárért kaptuk meg, bár az inflációval együtt ez ma sokkal, sokkal nagyobb összeg lenne.

A szakember nemrég Cutting the Cord néven publikálta saját könyvét, azóta pedig több stúdió is megkereste egy esetleges film elkészítésének ötletével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • quatlander #2
    nekem is hiányzik végeláthatatlan sorokba állni egy nyilvános telefonfülkénél :D
  • duke #1
    Kar volt kitalalni. Egy kenyszerbetegseggel kevesebb lenne.