Gyurkity Péter

Séta közben is tilos a telefon bámulása egy japán városban

A helyi illetékesek egy felmérés után döntöttek így, bár a büntetés egyelőre elmarad.

Az okostelefonok univerzálissá válásával egyre gyakrabban fordulnak elő olyan utcai balesetek, amelyek elsősorban a hordozható kütyük figyelemelterelő jellegével magyarázhatók. Ezzel kapcsolatban már mi is többször írtunk a különböző felmérésekről és az ezt követően meghozott intézkedésekről, egy japán városban viszont szokatlanul drasztikus lépésre kényszerültek, miután nagyon rossz számok bukkantak fel a helyi kutatásban.

Az RT beszámolója szerint a szigetországban lévő Jamato városában az illetékesek egész egyszerűen betiltották a séta közbeni telefonálást, pontosabban a szöveges üzenetek és elektronikus levelek olvasását, illetve elküldését, amitől azt várják, hogy jól látható mértékben visszaesik majd a kisebb-nagyobb utcai balesetek száma. Mindezt egy korábban, a városon belül elvégzett felmérés eredményeire hivatkozva lépték meg, ebben ugyanis nagyjából 6 ezer lakost kérdeztek meg szokásaikról, a válaszokból pedig gyorsan kiderült, hogy ezen személyek 12 százaléka rendszeresen telefonját bámulva közlekedik az utcákon, ami természetesen nagyon veszélyes lehet, hiszen ezzel figyelmük nemcsak megoszlik, de sokszor teljesen el is terelődik közvetlen környezetükről, a külső veszélyforrásokról.


Amennyiben valaki mégis szöveges üzenettel, illetve levéllel akar foglalatoskodni az utcán, ebben az esetben teljesen meg kell állnia, mégpedig olyan módon, hogy egyáltalán ne akadályozza a többi sétáló (és autós) közlekedését, azok előrehaladását. A tevékenység közben nem mozoghat, ami komoly korlátozásnak tűnik, viszont ehhez gyorsan hozzáteszik, hogy egyelőre nem szabnak ki büntetést a rendelkezésnek ellenszegülőkre, vagyis mindez (jelen pillanatban) pusztán erős helyi ajánlásként fogható fel. A cél a kijelző bámulásában rejlő veszélyek tudatosítása, hogy az utcán közlekedők fejben tartsák a potenciális negatív következményeket, ezzel pedig visszaszoruljon az incidensek száma.

Érdekes lesz megfigyelni, hogy a japán példa mennyiben talál majd követőkre az egyéb országokban, a mindennapok alapján ez valószínűleg máshol is bekövetkezik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • duke #7
  Ez jo otlet, de ilyen faszbukozas kozben altalaban vizszintesen tartjak a telefont tehat a telefon oldalara is kene kamerat tenni, hogy kb elorre lasson.
 • Ellaberin #6
  Általában nem a telefonálás, hanem a különböző cset/net alkalmazások. De tény, hogy kell hozzá az az IQ huszár, amelyik nem képes leszakadni róla. Ugyanakkor nekem is az a véleményem: hulljon a férgese, de sajnos magával is vihet vétleneket.
 • Tetsuo #5
  Vagy egy olyat, amihez ember sem kell. A facebookozó aknába beleesőket könnyedén lehetne nélkülözni.
 • gombabácsi #4
  csinálni kell egy appot ami ilyenkor az ember helyett NÉZ :)
 • Tetsuo #3
  Ez nem a telefonálás miatt van, hanem mert ilyen idióta az adott ember.
  Ha valaki sétálva telefonál, evidens, hogy előretekint közben, felmérve a terepet és az autóúton áthaladva félreteszi azt. Aki nem így cselekszik, az mástól is leesik a buszlépcsőn.
 • duke #2
  Ezt mindenhol bekene vezetni. Nezem ahogy az idiotabarom leesik a busz lepcsojerol, mert 3 masodpercre keptelen abbahagyni a napi 24 oras telefonbaszast amig leszall a buszrol.
  Utoljára szerkesztette: duke, 2020.07.11. 19:52:24
 • peterx #1
  Természetes szelekció..