Gyurkity Péter

Az okostelefonokat is megvámolná Trump

Ebből a körből pedig még az iPhone-ok sem maradnának ki.

Az amerikai elnök hónapok óta élezi a szembenállást a nagy rivális Kínával, a hivatalos indoklás szerint annak érdekében, hogy csökkenjen az ázsiai óriással szembeni kereskedelmi deficit mértéke. Legutóbb már arról írtunk, hogy pénzt is hajlandók a szövetségeseiknek adni abban a reményben, hogy ettől ők majd nem használják a Huawei termékeit (amit persze elsősorban biztonsági szempontokkal igyekeznek alátámasztani), most azonban már egyértelműen arról van szó, hogy megvámolnák az összes hordozható kütyüt, amely Kínából ered.

Donald Trump a Wall Street Journal oldalán megjelent interjúban arról tett említést, hogy kifejezetten az okostelefonokra vonatkozó védővám bevezetésén is gondolkodik, mégpedig annak keretében, hogy a korábban bejelentett, nagyjából 200 milliárd dollárra rúgó kínai importra vonatkozó 25 százalékos tarifán túl, a fennmaradó részre, vagyis további 267 milliárd dolláros forgalomra kivetendő, 10 vagy 25 százalékos védővámot léptetnének érvénybe. Arra a kérdésre, hogy mindez az eddig kivételezettként kezelt Apple-termékekre is érvényes lenne-e, úgy válaszolt, hogy valószínűleg, de sok függ a pontos mértéktől, egy 10 százalékos áremelést szerinte ugyanis még lenyelnének az amerikai vásárlók.

A gyártók természetesen ehhez folyamodnának, vagyis rögtön árat emelnének, hogy elkerüljék a marzs, illetve a nettó nyereség csökkenését – nem mintha az Apple számára ez hatalmas érvágás lenne, hiszen hagyományosan ők söprik be a legtöbb pénzt a különböző termékek eladásából, a hatalmas mennyiségű pénzzel pedig nem is igazán tudnak mit kezdeni, azon kívül, hogy visszavásárolják a korábban kibocsátott részvényeket. Trump persze ezúttal is azt javasolja, hogy a negatívan érintett cégek inkább az USA-n belül építsenek fel további gyártósorokat, ez viszont számos közgazdász szerint ugyanoda vezetne, a munkáltatói költségek növekedése ugyanis hasonló áremelkedést okozna, vagyis csökkenne a vásárlói kereslet és ezzel együtt a kereskedelmi forgalom.

A Kínával folytatott kereskedelmi csetepaté már az argentínai G20-találkozón lezárulhat, az előjelek azonban nem túl kedvezőek – egyelőre úgy tűnik, hogy folytatódhat a védővámok kivetése, ami az EU-val szemben is eszközként jön szóba, bár itt az okostelefonok helyett inkább a német autókat érintheti ez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!