Gyurkity Péter

Mobilon is szavazhatnak Seattle városában

Ezzel a részvételi arányt növelnék, viszont a kétkedők hangja is erős.

Az Egyesült Államokban jó ideje számos helyen van lehetőség szavazatunk elektronikus úton való regisztrálására és továbbítására, amely azonban nem talált egyértelműen pozitív visszhangra, sőt, több esetben szolgált alapul a választási csalással, valamint befolyásolással való vádaskodásra. Seattle környékén most a mobilos szférára is kiterjesztenék a funkcionalitást, amivel elsősorban a részvételi arányt növelnék.

Az NPR számolt be először arról, hogy Seattle városában, valamint annak agglomerációs körzetében egy február 11-én esedékes helyi választás során az ottani lakosok már okostelefonokon keresztül is részt vehetnek a fontos eseményen. Az illetékesek szerint ezzel jóval többen vehetnek majd részt a szavazáson, hiszen immár saját lakásunk elhagyására sem lesz ehhez szükség, eközben persze igyekeznek biztosítani a megfelelő biztonsági és adatvédelmi szintet, ami természetesen elengedhetetlen feltételként jelenik itt meg. A magyarázat szerint elsőként az erre kijelölt mobilos weboldalon nevünket és születési dátumunkat kell megadnunk, ezt követően kijelölni a számunkra szimpatikus személyt, illetve szervezetet, majd pedig ezt jóvá kell hagynunk és (utolsó lépésként) egy aláírással megerősítjük a kiválasztást és kilétünket.

Tekintettel arra, hogy az államon belül mindenhol papír alapon zajlik a szavazás, a mostani választásban érintett megye az összes e-szavazatról papírmásolatot készít majd el, ezek ezt követően bekerülnek a meglévő rendszerbe, amivel szerintük szintén a biztonságot növelik majd – többek között azért, mert így könnyebb lesz összehasonlítani az aláírásokat. A másik oldal szerint persze ez nem lesz elég, hiszen a telefonok feltörésével illetéktelenek is hozzáférhetnek az oldalhoz és leadhatják szavazatukat, ezt követően pedig már egy valótlan voks kerül be a papír alapú rendszerbe, miközben azt is kihangsúlyozzák, hogy a 2016-os eseményeket követően (amikor a gonosz oroszok beavatkoztak/elcsalták/ellopták/befolyásolták/stb. az elnökválasztást, ezzel pedig évekre szóló csámcsognivalót biztosítottak az erre szakosodott médiaplatformoknak) még fontosabb szempont az adatvédelem és a biztonság, illetve ezek hiánya, így a mobilos alternatíva nem járul majd hozzá a bizalom növeléséhez.

Az ötlettel előálló Tusk Philanthropies nonprofit szervezet ennek ellenére az elkövetkező 5 évben további 35-40 hasonló próbát tartana, hogy ezt követően állami, esetleg országos szinten is elérhetővé váljon a megoldás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #3
    SOHA ne bízzatok az elektronikus szavazásban! Ellenőrizhetetlen.
    Biztonság szempontjából semmit nem tud a papíros szavazáshoz képest.
  • ostoros #2
    Szerintem ennél sokkal egyszerűbb csalni elektronikus szavazásnál. Egyszerűen csak mutatunk az embereknek egy oldalt a kívánt grafikonnal, és rámondják, hogy már pedig az szabályosan jött létre, nem pedig hasraütéssel. Úgy sem lehet ellenőrizni.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2020.02.03. 18:38:46
  • kvp #1
    Amig nem tudjak biztositani, hogy a szervertol a mobilig es vissza egyertelmuen ne tudjon senki belekotni a kommunikacioba, addig ez nem jarhato. Ha kriptografiailag megbizhato hardveren futna a felhasznaloknal minden, akkor ki lehetne epiteni egy ilyen rendszert. Viszont onnantol, hogy a telefonon lehet pl. egy alkalmazas ami elkapja a tranzakciot, kicsereli az osszes valasz kodjat a kivant szemelyre/szervezetre, akkor a szavazo ugy irja ala, hogy nem is tudja, hogy nem az ment el szavazatnak amit szeretett volna. Masik lehetoseg egy hamis oldal megjelenitese bongeszo elteritessel, a grafikus alairas lenyulasa, majd a valodi oldalon a valodi alairas benyujtasa a tamado altal kivalasztott szavazattal. Mindkettot meg lehet ugy csinalni, hogy ne vegye eszre a szerver oldalon senki, mig a szavazok meg legyenek gyozodve rola, hogy arra szavaztak akire akartak. Az egyetlen vedekezes a megbizhato hardver hasznalata lenne mindenhol, de meg a legtobb szerver sem az, mig a telefonok kozott nagyon keves ilyen van es altalaban csak bunozok, terroristak es politikusok hasznaljak oket.

    Tehat az otlet jo, de jelenleg egyszeruen semmilyen feltetel nem adott ahhoz, hogy biztositani lehessen a biztonsagos szavazast kereskedelmi hardverek segitsegevel.

    A cikkben emlitett szervezet mogott allo szemely a Lehman Brothersnek es Michael Bloombergnek dolgozott. Szerintem nem tul megbizhatoak se demokratikus, se penzugyi szempontbol...

    ps: Vicc, de egesz jo reklamszoveg lehetne: "Now just 99.99 usd to unlock all presidential candidates in the official voting app or receive 9.99 usd from us and let us choose for you."