Gyurkity Péter

A PC-k és az okostelefonok is visszaesnek idén

Ennek több oka van, régiónkban pedig különösen nagy lesz a csökkenés.

Nemrég számoltunk be oldalunkon arról, hogy már a PC-s alkatrészeket is elérte a visszaesés, nem sokkal később azonban egy friss előrejelzés látott napvilágot, amelyben már több terület várható csökkenését vetítik előre, legalábbis az idei évre vonatkozóan. Lássuk, mit jósol a jól ismert piackutató cég!

A Gartner szintén a napokban tette közzé újabb anyagát, amelyben az idei, illetve a jövő évre várható fejleményeket foglalja össze. Ebben arról olvashatunk, hogy a PC-k mellett a táblák és az okostelefonok területén is visszaesnek majd az új leszállítások, vagyis idén a korábban vártnál jóval kevesebb asztali és hordozható kütyü talál majd gazdára. A csökkenés mértéke sorrendben 9,5, 9, illetve 7,1 százalék lesz, viszont az egyes régiókban eltérő számokat látunk majd, hiszen különösen Kínában, valamint Kelet-Európában lesz majd jelentős a mérséklődés, meghaladva a 10 százalékos ütemet.

Ami a PC-ket illeti, a fogyasztóknak szánt példányok globális tekintetben is komolyabb mértékben, 13,1 százalékkal esnek vissza idén, míg az üzleti kategóriában ennél jól szerényebb, 7,2 százalékos csökkenést látunk majd, legalábbis éves szinten. Ami a 2023-ban várható fejleményeket illeti, a munkahelyekre való visszatérés valószínűleg nem lesz kedvező hatással a PC-s eladásokra, viszont az okostelefonoknál még van remény a viszonylag gyors talpra állásra, hiszen az 5G-telefonok iránti igény növekedni fog, bár ennek mértéke nem éri majd el azt a szintet, amit még az év elején előre jeleztek. Az akkor felmutatott 47 százalék helyett mindössze 29 százalékos bővülésre számíthatunk, vagyis jövőre csaknem 100 millióval kevesebb ilyen készülék kelhet majd el.

A kategórián belül így is 710 millió példány találhat majd gazdára, ami jól jelzi az 5G fokozatos elterjedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!