Berta Sándor

Túlzott mértékben kötődünk az okos­telefon­jainkhoz

Vajon miként változtat meg egy beszélgetést vagy szituációt egy készülék felbukkanása?

Sarah Diefenbach gazdasági pszichológus, a müncheni egyetem professzora tavaly óta tölti be pozícióját. A kutatót többek között az a kérdés foglalkoztatja, hogy miként lépünk kapcsolatba a dolgokkal egy olyan világban, amelyben egyre gyakrabban kell egy másik ember helyett egy érintőképernyővel "társalognunk". Diefenbach májusban jelentette meg "Digitális depresszió" című könyvét, amelyet az egyik kollégájával közösen írt és amelyben próbálják elmagyarázni, hogyan is hatnak az életünkre a minket körülvevő különböző technikai eszközök.

A leginkább arra kíváncsi, hogy mit tesz az emberekkel az okostelefon. A gazdasági pszichológus éveken át kutatta az emberek és a készülékek közötti interakciókat, részben azért, mert ezek a dolgok a magánéletben is jelen vannak, részben pedig azért, mert nagyon érdekes és meghökkentő példákkal találkozik. Ilyenek közé tartozik, hogy nemrég az egyik ismerősével sportolni akart volna, de az illető lemondta a programot arra hivatkozva, hogy a fitneszalkalmazása nem tudná ezt a tevékenységüket rögzíteni.


Egy másik példa, hogy elég egyetlen készüléket kitenni az asztalra és még a legpörgősebb beszélgetés is lelassul. Amennyiben valaki fel is veszi a telefont és elolvassa mondjuk a beérkezett üzenetet, akkor végképp elakadhat a társalgás. Egy újságot például sosem venne fel senki és tartana a szeme elé egy beszélgetés közepén. A szakember nem érhető el folyamatosan, ennek pedig oka van, így ugyanis jobban tud az emberekre és a körülötte zajló eseményekre figyelni, illetve reagálni. Ugyanakkor vannak pozitív dolgok is, például egyre többen bíznak a robotokban és azok döntéseiben.

A professzor kiemeli, hogy a fogyasztói tapasztalatok, a dizájn és pszichológia gyakran összefüggenek. Doktori munkájában azt vizsgálta, hogy az emberek a termékeket gyakran racionális követelmények alapján választják ki és eközben az érzelmi impulzusaikat elnyomják. Jó példa erre, hogy valaki csak olyan érveket sorol fel, amelyek jogossá teszik egy új okostelefon megvásárlását, ahelyett, hogy elismerné, hogy csak azért akarja megvenni a legújabb modellt, mert azt jónak vagy dizájnosnak találja. A fiatal szakember fő megállapítása, hogy természetesen lenyűgöző mindaz, ami technikailag lehetséges, de sosincs semmi ingyen. Ezt pedig nem árt, ha mindig észben tartják a felhasználók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esemve #18
    :D Akkor próbáld ezt meg mondjuk a 47-es villamoson. Máris a tv-n való netezés lesz olyan mint ha sajtreszelőznél szemben a mobillal... :D
  • Akva #17
    "úlzott mértékben kötődünk az okostelefonjainkhoz "

    Na neee! Nincs is okostelefonom!
  • aru #16
    Természetesen igaz. Azok a 4"-es mobilok amiket jelenleg lehet venni nincsennek tele mindenféle szenzorokkal és érzékelőkkel, mert nincs bennük hely a plusz vezértlő cipeknek és a hozzájuk tartozó chip- ellenállások, kondenzátorok, tranzisztorok, diódáknak. Pedig mit nem adnák egy 4"-es S6-S7 tudású készülékért...

    Nagyon is sokan vennének, keresnek 4"-es készüléket csak a jelenleg kaphatóaknak olyan silány az anyaghasználata, hogy elég kevesen veszik meg.
  • molnibalage83 #15
    Csak vészhelyzetben használom és csipog, ha gmailre mail jött. Kb. ennyiben merül ki nálam az okosteló, meg endomondo és időkép app. Ennyi... A sajátot azért vettem, mert a faszom teli volt azzal, hogy az mp3 playerk 1 évet sem bírnak ki.
  • wraithLord #14
    Igazából nem a desktop gép helyett kell okostelón netezni, hanem amellett lehet okostelefonon is netezni, vagy akármilyen appokat használni. Történetesen bárhol, és bármikor, mivel a legtöbb ruhán van zseb, és abba belefér. Néha nem jön rosszul. Vannak kis kijelzőre optimalizált böngészős weboldalak, vannak okostelefon kijelzőre optimalizált appok a browseres verzió helyett, vannak appok, aminek nincs browseres megfelelője... És már egy 5.5"-os telefon elég ahhoz, hogy az oldalára fordítva a weboldalak desktop verzióját is ugyanúgy nézegesd, mint a desktop gépen, és ha nem hypermetrop a szemed, akkor nem is idegesít, hogy relatíve kicsi rajta minden. Simán használható.
    Ez nem azt jelenti, hogy az asztali gép előtt ülve a telefonon netezz, hanem ha akárhol máshol vagy, bármikor tudj netezni, ha kell. Pl. külföldi utakon jól tud jönni.
  • molnibalage83 #13
    Pontosan. A 24 colos 16:9 képarányhoz képest mobilon netezni annyira élvezetes, mint sajtreszelővel rejszolni...
  • molnibalage83 #12
    A céges valami LG Leon G4 vagy mi a tököm.
  • ugh #11
    Jo akkor innentol kezdve koteles vagy az utcan a 110 centis tv-vel maszkalni.
    De nehogy letedd..


    Feszbuk a pelda.
    Ez sok mindent megmagyaraz.
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2016.09.14. 21:36:47
  • wraithLord #10
    Nem bazi nagyok, csak nagyobb a hossza és a szélessége - és ebből kifolyólag a képátlója. Viszont érdekes módon vékonyabbak (gondolom, elsősorban azért, mert az akksi vastagságán lehet spórolni, mivel nagyobb átmérőjűre lehet csinálni). Manapság a nagy telefonokban sincsen túl sok minden. A ház alján meg tetején van egy-egy kis PCB ezzel-azzal, a többi kb. a kijelző meg az akksi. Ettől függetlenül logikus, amit mondasz, és biztos igaz is.

    Mindamellett a telefont addig volt értelme zsugorítani, amíg tényleg akkorák voltak, mint egy tégla, és telefonáláson (esetleg SMS-ezésen) kívül másra nem volt jó. Most, hogy PC lett belőle (, csak telefonálásra is lehet használni), már nincs értelme túl kicsire csinálni, mert ront a használhatóságán, mint számítógép. A vastagság csökkentése viszont fontos, hogy azért zsebre lehessen vágni. Talán 6 collig még bármilyen zsebbe befér.

    Nyilván az 5-6 coll nem a legjobb számítógépezéshez, de elég sok mindent meg lehet vele oldani így is, és pl. tájékozódni a mérete ellenére még jobban is lehet vele, mint egy asztali PC-vel vagy laptoppal, mivel van benne GPS és mindenféle szenzor... :D
  • aru #7
    Tévedsz! Azért bazi nagyok, mert az a HW-t nem tudják belerakni egy 4"-es készülékbe. :) Ezt persze nektek jól eladták aképpen, hogy a nép arra vágyik!