Berta Sándor

Digitális ipari platformot hoz létre az nVidia és a Siemens

IT-céggé alakul át a Siemens, és egy új rendszerrel a német vállalatokat is a metaverzumba akarja terelni. Az új stratégia a nyitottságon alapul, mert egyetlen cég nem képes minden problémát megoldani.

Roland Busch, a Siemens vezérigazgatója kijelentette, hogy egy nyitott digitális ökoszisztémát szeretne létrehozni és ebben az Nvidia grafikai specialistáival akar szoros együttműködést kialakítani. A projekt részét képezni annak a folyamatnak, amelynek keretében a hagyományos társaság átalakul egy új digitális platformmal rendelkező IT-vállalattá.

Jó egy évvel hivatalba lépése után mutatta be Busch a befektetők által követelt digitális stratégiát. A Siemens az Xceleratorral az ipar vezető digitális platformját kívánja megalkotni. A jövőben a Siemens hardver- és szoftvermoduljait itt fogják értékesíteni és ezzel egyidejűleg több ezer külső partnert csatlakoztatnak majd. Ilyen módon egy ökoszisztémát és egy nyílt interfészekkel rendelkező digitális piacot kell létrehozni. A menedzser hangsúlyozta, hogy erre senki sem képes egyedül. Jensen Huang személyében a Siemens egy igen prominens partnerre talált. A világ egyik legértékesebb cégének, az nVidiának az alapítója és vezérigazgatója Münchenbe utazott, hogy bejelentse a Siemensszel való szövetséget.

A Siemens és az nVidia együttesen a metaverzumba akarja bevinni a vállalatokat, azaz összekapcsolni a külső és az online világot és lehetővé tenni a valós idejű szimulációkat nagy számítási teljesítmény mellett. Ennek érdekében a Siemens Xcelerator ökoszisztémát és az nVidia Omniverse platformját összekapcsolják. Az együttműködés lényege az úgynevezett digitális iker megvalósítása. Az nVidia fotorealisztikus grafikával és mesterséges intelligenciával járul hozzá ahhoz, hogy az ügyfelek valós idejű digitális képet kapjanak termékeikről és épületeikről. Számos adatot, például hőmérsékletet, energiafogyasztást és kapacitáskihasználást használnak fel a műveletek hatékonyabbá tételére.


Busch rámutatott, hogy a partnerek bekapcsolhatják a digitális ikert, amikor szükségük van rá és fizethetnek érte. Ezután például egy mesterséges intelligenciával rendelkező robot végigfuttathatja a beállítások optimalizálását és a rendszer finomhangolását. Huangnak meggyőződése, hogy a digitális iker hamarosan a legszélesebb körben használt alkalmazás lesz az iparágban. A cél a termelés és a műveletek hatékonyságának javítása. A müncheni csoport, de más cégek szoftverét kölcsönzési modellben kínálják majd a felhőben. A hardvert hosszabb távon szolgáltatásként is értékesítik, tehát az ügyfelek ezután például havonta fizethetnek a megvásárolt vonatok használatért, ahelyett, hogy egyszerre kifizetnék a magas vételárat.

Peter Körte, a Siemens stratégiai vezetője hangsúlyozta, hogy az Xcelerator a már bejelentett ambíciók elérését hivatott segíteni. A szoftverekkel és digitális megoldásokkal foglalkozó üzletágnak évente átlagosan kétszámjegyű százalékkal kell növekednie. A Siemens a közelmúltban 4,3 milliárd eurós bevételekre tett szert a szoftverekből, a cég összességében 5,6 milliárd euróra becsüli a digitális eladásokat. A befektetők az elmúlt hónapokban egyértelműbb digitális stratégiát sürgettek. Ennek az az oka, hogy a Siemens-t a tőzsdék nem úgy értékelik, mint egy IT-vállalatot, még az alacsony árrésű energiatechnikai üzletág leválasztása után sem. Busch alatt a társaságnak végre orvosolnia kell a hiányosságait.

Mindazonáltal egyáltalán nem tiszta még, hogy a Siemens milyen eredményeket vár a digitális piactértől és hogyan néz ki az új üzleti modell. Növekedési célokat sem határoztak meg. Az biztos, hogy ez megváltoztatja a csoport teljes értékesítési modelljét, mert a szoftverprotokollokat átláthatóvá kell tenni, hogy harmadik felek digitális megoldásokat fejleszthessenek és kapcsolódhassanak hozzájuk. Ugyan az Xcelerator piactéren nem lehet majd közvetlenül versengő termékeket értékesíteni, de a közvetlen versenytársak kiegészítő termékei valószínűleg engedélyezettek lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!