Berta Sándor

Berlin nem kért a Siemens campusából

A társaság a német fővárosban akarta létrehozni szupercampusát, de a helyi vezetők nem voltak elragadtatva az ötlettől.

A világ minden országában vörös szőnyeggel várják a betelepülést fontolgató nagyválallatokat, és vaskos állami támogatást is kapnak, gondoljunk csak a nemrég bejelentett debreceni BMW gyárra. Ezzel pont ellentétes magatartást tapasztalt a Siemens Berlinben. A cég akár 500-600 millió eurót is befektetett volna egy új projektje keretében, de végül az egészből nem lett semmi, Michael Müller helyi polgármester és a kollégái ugyanis nem kértek a campusból. Mindez azért is érdekes, mert általában a városok örülnek a technológiai beruházásoknak, hiszen azok fellendülést hoznak és munkahelyeket teremtenek.

Berlin fontos a Siemens számára, hiszen Spandaun belül ott hozta létre anno a külön városrészét is. Éppen a hagyományok miatt gondolta úgy a társaság, hogy a német főváros lenne az új innovációs campusa ideális otthona. Azonban az SPD, a Die Linke és a Zöldek alkotta berlini koalícióval korántsem felhőtlen az óriáscég viszonya. Ennek hátterében egy korábbi beruházás megakadályozása állt és a mostani döntés csak még jobban elmérgesítette a két fél közötti viszonyt.

Az egyelőre kérdéses, hogy a Siemens-város 2.0 Berlinben, Münchenben, Szingapúrban vagy valahol máshol épül fel. A cél egy kutatási, tudományos, lakás- és startup-inkubátor létrehozása. A Siemens emellett 2030-ig több mint 500 millió eurót akar befektetni az erlangeni campusa kiépítésébe. A vállalat a tervek alapján egy 54 hektáros területen kutatási létesítményeket, műhelyeket, laboratóriumokat, képzési egységeket és lakásokat épít majd fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!