Berta Sándor

Mégis lesz Siemens-campus Berlinben

A társaság történetének legnagyobb befektetését hajtja majd végre a német fővárosban.

A Siemens-város 2.0 nevű projektet 600 millió euróból 70 hektáron valósítják meg és célja az, hogy egy korszerű városrészt alakítsanak ki. A tervek között szerepel a tudomány és a gazdaság kölcsönhatásának erősítése a kiválasztott kulcsfontosságú technológiákkal és innovációs területekkel. Ehhez kutatási és szakmai központokat, egyetemen kívüli és tudományos létesítményeket, műhelyeket, laboratóriumokat, képzési egységeket és lakásokat is létrehoznak majd. A beruházás így egyszerre szolgálja majd a gyártást, a kutatást és a tanulást. A döntés azért meglepő, mert augusztusban Berlin nem kért a Siemens campusából, a helyi vezetők ugyanis nem voltak elragadtatva az ötlettől.

Joe Kaeser, a Siemens AG vezetője azt mondta, hogy a Siemens-város 1897-es alapítási koncepciója a munka, a kutatás és a lakás egyesítését tűzte ki célul, s szimbiózist akart kialakítani a sikeres jövőhöz. Most is kell gondolni a munka jövőjére, vannak megatrendek, mint az ipari digitalizálás vagy a városokat érintő alapvető változások. A munka, az élet és a lakás egyre integráltabbá válik, s az emberek és a dolgok hálózatba kötésével új ökorendszerek jönnek létre. Miután a Siemens vezetőnek számít az automatizálás és az ipari digitalizálás területén, ezért egy hálózatba kötött ökorendszert akarnak kialakítani rugalmas munkakörülményekkel, társadalmi integrációval és megfizethető lakásokkal.


Cedrik Neike, a Siemens AG igazgatósági tagja hozzátette, hogy a berlini szenátus nagyon meggyőzően érvelt amellett, hogy egy ilyen nagy projektet szeretne megvalósítani. A Siemens-városban nyílt ökorendszert alakítanak ki és összekötik a csúcstechnológiákat egy új munkakörnyezettel, így sikerül megvalósítani Werner von Siemens eredeti ötletét.

A mostani projekt keretében a Spandauban lévő jelenlegi Siemensstadt (Siemens-város) kerületrészt 2030-ig technológiai parkká és inkubátor-szektorrá alakítják át. A meglévő ipari létesítmények vonzó környezetet kínálnak és kiváló alapokat jelentenek a jövőbeli gyártóüzemek, irodaépületek, kutatási létesítmények és korszerű lakások számára. A kiemelt kutatási területek közé fognak tartozni a decentralizált energiarendszerek, az energiamenedzsment, az elektromobilitás, az Ipar 4.0, a gépi tanulás, a hálózatba kötött megoldások, a dolgok internete, a mesterséges intelligencia, az adatelemzések és a blokklánc technológia.

Berlin és a Siemens képviselői aláírtak egy szándéknyilatkozatot is egy gazdasági és tudományos campus létrehozásáról. Az aláírók között volt a Berlini Műszaki Egyetem, a Fraunhofer Társaság és a Szövetségi Anyagkutatási és Anyagvizsgálati Intézet (BAM). A Siemens jelenleg 11 400 embert foglalkoztat a német fővárosban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #2
    Szerintem ennek nem kellene annyira örülni, hogy a vállalati lobbi simán lenyom egy akkora várost is, mint a német főváros.

    A többiben igazad lehet.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.11.04. 14:30:42
  • kvp #1
    A Siemens az egyik utolso meg megmaradt nagy nemet technologiai ceg. Ertheto, hogy a berlini varosvezetes inkabb tobb mecsetet epitene, mert arra nagyobb az igeny, de a kormanynak nem mondthatnak nemet, ha az orszag egyik legfontosabb ipari cegerol van szo es ha a Siemens mondjuk mashova menne (pl. kulfoldre), akkor azzal azt mutatna, hogy a nemet allam lemondott a high tech ipar tamogatasarol, ami gazdasagilag es politikailag is nagyon rossz jelzes lenne. Jelen esetben gyakorlatilag erobol atnyomtak az egeszet a helyi onkormanyzat tiltakozasa ellenere.

    ps: Az belinkelt video nagyon rasszistara sikeredett, a csoportkepen szinte csak feher nemet ferfiakat lehet latni, raadasul a tobbseguk idosebb es hogy meg rosszabb legyen, meg egy kereszteny templomot is bevagtak a videoba... Ez mindenben szembemegy a berlini varosvezetes elveivel, de meg a kormany sem ennyire szelsoseges rasszista. Az mas kerdes, hogy a berlini gyarban tenyleg csak az oreg nemet mernokok es munkasok miatt nem allt meg meg az elet.