Berta Sándor

Bemutatta digitális jövő tervét a Siemens

A konszern elkészítette az új digitalizálási stratégiáját. A jövő legnagyobb kihívása az IT-szakértelem és az intelligens hálózatokból származó adatok összekötése, illetve elemzése.

Roland Busch csupán néhány napja a Siemens technológiai vezetője, de világossá tette, hogy az automatizálás és a digitalizálás területén a jövőben is egyértelműen meghatározóak szeretnének lenni. Kifejtette, hogy a piacon senkinek sincs annyi tapasztalata, mint nekik; senki más nem rendelkezik annyi eltérő eszközzel a dolgok internete területén, mint ők és senkinek nincsenek olyan átfogó, szorosan integrált, intelligens szoftverekkel támogatott megoldásai, mint nekik.

Busch hozzátette, hogy a világon 70 millió olyan okosmérő van, amelyet ők készítettek. Vezérlőegységeket is gyártanak, amelyek a gázturbináktól az ICE szerelvényekig számos termékben megtalálhatók. A következő években mindegyik ilyen eszközt szenzorokkal és kommunikációs lehetőségekkel szerelik fel, s azok az adataikat a dolgok internetéhez (IoT) kapcsolódó rendszerbe fogják elküldeni. Ez az IoT-alkalmazási platform az üzemeltetőket segítheti abban, hogy intelligens, tanulóképes algoritmusok támogatásával intelligens áramhálózatokat vezéreljenek. A teljesen digitalizált és hálózatba kötött világban ez az egyik legkényesebb feladat. Ezen a területen a Siemens legnagyobb vetélytársa az Oracle, amely viszont nem készít okosmérőket.


Horst J. Kayser, a Siemens főstratégája közölte, hogy ők abban egyedülállóak, hogy képesek összekötni az IT-szakértelmet és az áramhálózatokból, a közlekedési rendszerekből, az egészségügyi technikákból vagy az épületautomatizálásból származó adatokkal. A Mindsphere intelligens algoritmusai pedig képesek összekötni az IT-képességekhez kapcsolódó tudást és az adatok valós idejű elemzését, ezáltal optimális vezérlési eredményeket lehet kapni és azokat az erőforrások megtakarításában lehet felhasználni. A Mindsphere megoldásainak és a több száz felszerelt szenzornak köszönhetően lehetővé válik például, hogy a gázturbináik az eddiginél sokkal hatékonyabban dolgozzanak. De a gyártási folyamatokat szintén befolyásolják az intelligens algoritmusok, a kinyert adatok közvetlenül e folyamatokba kerülnek.

A jövőben nem csupán az összes eszközt szerelik fel digitális intelligenciával, hiszen az intelligens szoftverek használata már a tervezési folyamat elején megvalósul. Amennyiben egy terméket kifejlesztettek, akkor digitális szimulációk keretében lemodellezik az optimális gyártási folyamatát, s a valódi gyártás csak azután kezdődik meg, ha a szimulációk során is mindent rendben találnak.


A jövőben még fontosabbá válnak a partneri kapcsolatok. A Siemens bejelentette, hogy a jövőben az IBM Watson fogja elemezni a Mindsphere megoldásaival gyűjtött adatokat. Az IBM alkalmazásokat is fog készíteni a Mindsphere rendszeréhez, mellyel a kiértékelési információkhoz az ügyfelek hozzáférhetnek majd. Az intelligens elemzések többletértéket kínálnak majd az ügyfeleknek, hiszen elkerülhetővé teszik az üzemzavarokat és optimalizálhatják a karbantartási beavatkozásokat.

A Siemens megerősítette, hogy a next47 nevű egységén keresztül öt éven át egymilliárd euróval támogatja a startupokat. A next47 fő feladata a radikálisan új ötletek támogatása és az új technológiák kifejlesztésének felgyorsítása. A vállalat további 300 millió dollárral megnövelte az éves kutatási-fejlesztési keretét, amely immár eléri az 5 milliárd dollárt. Az már most biztosnak tűnik, hogy a jelenleg alkalmazott 250 adatelemzőnél sokkal többre lesz szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!