Berta Sándor

A mobil munkavégzésre épít a Siemens

A német konszern új koncepciót dolgozott ki a következő időszakra.

A Siemens igyekszik hasznosítani a koronavírus-járvány ideje alatt szerzett tapasztalatokat és ezek alapján dolgozta ki az új munkavégzési koncepcióját az alkalmazottai számára. A társaság úgy vélte hogy az új globális rendszer az lesz, hogy a munkavállalók eldönthetik majd, hogy egy-egy héten akár 2-3 napot is a munkahelyüktől távol dolgozzanak. A mobil munkavégzés tágabb terület, mint az otthoni, hiszen nem csupán a munkatársak lakásán valósulhat meg, hanem gyakorlatilag bárhol, ahol az ahhoz szükséges feltételek adottak. A cél az, hogy az irodai jelenlét észszerűen kiegészítse a mobil munkavégzést.

A mobil munkavégzés lényege, hogy az emberek észszerűen és a leghatékonyabban végezzék el a feladataikat. A Siemens mindezt azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány megmutatta, hogy a helytől független munkavégzésnek számos előnye van és sokkal több helyszínen valósítható meg, mint ahogy eredetileg gondolták. A dolgozók megkérdezésekor is az derült ki, hogy szeretnének rugalmasabban tevékenykedni és individuális megoldásokat alkalmazni a munkavégzésük helyén.

Roland Busch, a Siemens AG vezetőhelyettese és illetékes igazgatója kiemelte, hogy a koronavírus-járvány digitalizálási hullámot váltott ki. Náluk mindig is létezett mobil munkavégzés, de most még egy lépéssel tovább mentek. E munkamodell a cégkultúra továbbfejlesztése és ahhoz kapcsolódik egy más vezetési stílus is, amely az eredményekhez és nem az irodai jelenléthez kapcsolódik. A jövőben az alkalmazottaikat fel akarják jogosítani arra, hogy a munkavégzésüket saját maguk alakítsák azért, hogy a legjobb eredményeket érjék el. Az új munkamódszerrel motiválják a munkavállalóikat, miközben ezzel párhuzamosan növelhetik a vállalat teljesítményét és erősíthetik a Siemens profilját rugalmas és vonzó munkaadóként.

Az új koncepció 43 országban több mint 140 000 dolgozót érint. A folyamat során természetesen maximálisan figyelembe vették a helyi munkajogi szabályokat. Egy központi IT-platform segít a vezetőknek és a munkatársaknak abban, hogy az új modellhez kapcsolódó minden fontos információhoz hozzáférjenek. A szolgáltatás keretében ráadásul számos vezetőknek szóló tanfolyam is elérhető, amelyek elősegítik az új modell elterjedését. Emellett a mobil munkavégzésre való átállást segíti egy új alkalmazás is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!