Berta Sándor

A startupokban bízik a Siemens

A társaság még többet költene kutatás-fejlesztésre és előtérbe kerülnek a tudományos együttműködések is.

A Siemens ebben az üzleti évben 4,8 milliárd eurót fordít kutatás-fejlesztésre, ez 300 millió euróval több az előző üzleti esztendőben erre a célra elköltött összegnél. 2014 óta ezek a befektetések körülbelül 20 százalékkal nőttek. A pénzek egy részét az automatizálásra, a digitalizálásra és a nem központosított energiarendszerek fejlesztésére fordítja a társaság. Az óriáscég létrehoz egy új egységet, amely a startup-környezetben lehetővé teszi majd a kísérletezést és esélyt kínál a növekedésre. Ez a részleg támogathatja, segítheti az egyes ötletek megvalósítását, ráadásul kockázati tőkét is biztosíthat. Az új egység a meglévő startup-tevékenységeket nem csupán kiegészíti, de össze is fogja majd.


Siegfried Russwurm technikai vezető szerint a 21. századi kutatás nem valósulhat meg elefántcsonttornyokban, a barkácsolók ideje lejárt. Napjainkban új, nyitott együttműködésekre van szükség az innovációk fejlesztésekor. A kutatás területén a Siemens kooperációt akar kiépíteni a vezető egyetemekkel, ezért alapított is egy új kutatási központot, ahol a fő területek között vannak az IT-biztonság és az autonóm rendszerek. Az óriáscég 2016-ban létrehoz Kínában is egy innovációs centrumot, ahol több mint 300 szakember új digitalizálási megoldásokon fog dolgozni.

A Siemens alapított egy új technológiai és innovációs tanácsot is, amely a stratégiai témák szisztematikus elemzését végzi majd. Továbbá a konszern létrehozott egy innovációs alapot, amely számára a következő három évben akár 100 millió eurót is biztosítana. A pénzből támogatnák a munkatársak kreatív ötleteinek megvalósítását. A cél ugyanakkor nem feltétlenül új technológiák és üzletek kialakítása, sokkal fontosabb, hogy a társaság jobb szolgáltatásokat kínáljon a jövőben és javítson az ügyfélkapcsolatain.


A Siemens erősíteni akarja a startupokkal folytatott együttműködését is, ezért Tel-Avivban alapít központot. Világszerte egyébként három hasonló létesítmény (Berkeley, Sanghaj, München) működik már. A vállalat megfigyelői évente több mint 1000 fiatal vállalkozással veszik fel a kapcsolatot. Joe Kaeser, a Siemens AG első embere leszögezte, hogy a vállalat sikere és hosszú távú jövője az innovációs erejében rejlik. A magasan képzett munkatársaik motivációja és kreativitása kiemelt fontosságú. Jó ötletekre van szükségük és meg fogják teremteni annak a feltételeit, hogy az elképzeléseket gyorsan és egyszerűen megvalósítsák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!