Berta Sándor

Ultrahangot használnak egy új 3D-nyomtatási eljárásban

Akár a betegekbe beültetett implantátumok is legyárthatók ilyen módon.

A Concordia Egyetem kutatói egy olyan új 3D-nyomtatási eljárást fejlesztettek ki, amelynek során ultrahangot alkalmaznak a cseppfolyósított műanyag részleges megszilárdítására és így az alkatrészek rétegenkénti felépítésére. Az alapot a dimetil-polisziloxán (PDMS) gyanta jelenti. A PDMS a legszélesebb körben használt szilícium alapú szerves polimer, amelyet rendkívül sok területen alkalmaznak, a kontaktlencséktől kezdve orvosi műszereken, samponokon keresztül egészen hőálló bevonatokig. Egy teljesen átlátszó, szobahőmérsékleten szilárd vegyületről van szó, amely alig reakcióképes, nem mérgező és nem gyúlékony.

Az eljárás során a szakemberek a gyantát erősen fókuszált ultrahang-pulzusokkal "szórják meg" és emiatt az adott helyeken gyorsan oszcilláló mikroszkopikus buborékok jönnek létre, amelyek belsejében akár 15 ezer Celsius-fokos hőmérséklet is kialakulhat, míg a nyomás több mint 1000 bar is lehet. A gyanta pont azokon a helyeken szilárdul meg, ahol a buborékok képződtek és ahol arra az adott alkatrész szempontjából szükség van. Így jönnek létre a teljesen megformált termékek.

A kanadai tudósok az eljárást Direct Sound Printingnek (DSP) nevezték el. A segítségével akár nagyon kis méretű elemek, valamint átlátszó felületű struktúrák is készíthetők. Muthukumaran Packirisamy, a kutatás vezetője és az asszisztensei, Mohsen Habibi és Shervin Foroughi úgy vélik, hogy akár a betegek testébe kerülő implantátumok is legyárthatók így - komoly műtétek nélkül. Az eljárással a gyanta mellett akár kerámiát is nyomtatni lehet, emellett a kutatók kísérleteznek a polimert és a fémeket összekötő anyagok és a fémek nyomtatásával is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • repvez #3
  Az egy más kérdés, hogy mennyire strapabiro terhelhető lesz a nyomtatvény, illetve, hogy tapad vagy rögzulne a testrészhez.

  modnjuk ezt még össze lehetne azzal is kötni , hogy az MRI vagy más képalkoto eljárással lescannelik a helyét és akát az inak izom szövetek k9zött is körbe tuja nyomtatni anélkül, hogy plusz felesleges vágást sérülést kellene okozni azokban a szövetekben amik nem sérüóltek.
  Igy rövidulhet a gyogyulás és a gyulladás esélye is csökkenne. illetve nem kellene ujra megmuteni , hogy kivegyék az inplantátumok ha már nem kell .
 • kvp #2
  Ennek az eljarasnak a lenyege, hogy a betegben tudnak nyomtatni. Tehat pl. egy torott csont kore merevitest tudnak nyomtatni a teljes terulet felvagasa nelkul. A folyekony muanyag injekcios bejutattatasa utan kivulrol lovik meg ultrahanggal -az elo szoveten at- es igy kemenyitik meg. Kb. ahogy a fogorvosi fogfelepitesnel az UV gyantat kozvetlenul a szajban kotik meg UV fennyel. Csak ez az ultrahangos eljarashoz nem kell kozvetlen ralatas, eleg az ultrahangos/mri-s kep is.
 • grobs #1
  Most is gyártanak implantátumokat 3d nyomtatással. Fogorvosok meg már rutinszerűen használják. Egy 8k felbontású SLA nyomtató 22 mikron pontosságú. Az orvosi felhasználasú anyagú kb. 4-5x annyiba kerülnek.

  Ha olyan anyag kell ami nem nyomtatható akkor meg kiöntik. Megcsinálják 3d nyomtatóval, aztán abból egy öntőforma. Ezen a szinten egy egyszer használatos forma is aprópénz.