Beköltözhető Hollandiában az első 3D-nyomtatású ház

Az elkészült épületet további négy követi majd.

Beköltözhetővé vált az első 3D-nyomtatással, betonból készített ház Hollandiában. A 94 négyzetméter alapterületű épületet Theo Salet, az Eindhoveni Műszaki Egyetem professzora és csapata készítette a várossal és számos vállalattal közösen a Mérföldkő program keretében, az Eindhoven Bosrijk nevű részében található. A szakemberek a házat 24 kinyomtatott betonelemből illesztették össze és így Salet szerint csak a megszokott betonmennyiség felére volt szükség, miközben a tervek szerint meg lehetett valósítani a különböző formákat. Ezzel párhuzamosan az építési időt is sikerült 35 százalékkal csökkenteni.


Az egyetem projektjében öt 3D-nyomtatású házat készítenek. A második egy sokkal nagyobb kihívást fog jelenteni, mert emeletes lesz. A szakértők azért, hogy a falakat ki tudják nyomtatni, acélvázat építettek. A beton abba a formába folyt ki, amelyet az építész korábban digitálisan megálmodott és megtervezett. Amikor az építőanyag egy bizonyos szilárdságot elért, következett a második réteg és a folyamat addig folytatódik, amíg sikerül a teljes magasságot elérni. Időről időre szigetelőanyagot juttatnak be a betonrétegek közé. A 3D-nyomtatás ugyanakkor nem történhet sem túl lassan, sem túl gyorsan, mert akkor a kész struktúra könnyen instabillá válik és az egyes rétegek nem tapadnak egymáshoz. A szakértők számos kísérlet után rájöttek arra, hogy miként lehet tökéletes végeredményt elérni.


2015-ben Amszterdamban már épült 3D-nyomtató segítségével egy négy emelettel és 13 szobával rendelkező ház, míg 2018-ban kiderült, hogy Eindhovenben készülnek a világ első olyan lakóépületei, amelyek megvalósításához 3D-nyomtatót használnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #12
  Én már láttam olyan építkezésről készült videót, pont hollandiából, ahol az épület falait helybe öntött betonból csinálták. Nem hszem, hogy annxival többet dolgoztak, miközben a gép felnyomta az ötödikre a betont.
 • TokraFan #11
  De, mert gyors! Az idő=pénz!
 • Gabbbbbbbbbbbb #10
  Nem tűnik olcsó megoldásnak..
 • TokraFan #9
  Azért ha megnézed ezt a videót, látható, hogy a melósok gyakorlatilag nyaralnak egy normál házépítéshez képest. OK, egy házban a fal a legkisebb probléma, a nyomtatás pedig egyelőre csak ezt képes kiváltani, azt viszont gyorsan teszi és a melósok számára viccesen könnyűvé. Gyakorlatilag egy könnyűszerkezetes ház építésének gyorsaságát tudja, csak éppen nem könnyűszerkezettel, fából.

  Az viszont tény, hogy egy ilyen réteges betonfal 5 év múlva okádékul fog kinézni kívülről.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.05.06. 06:31:44
 • tom_pika #8
  Egy technológia erőltetése egy olyan területen, ahol sokkal jobb megoldások is elképzelhetők.
  Viszont innováció címén vélhetőleg jó sok pénzt fel lehet venni erre a baromságra.
 • Akva #7
  Mondjuk panelből ennél sokkal tetszetősebbet lehet építeni. Ennek így semmi értelme. Csak a "karoszériát" nyomtatják, pedig a lényeg az összes többi. A nyomtatott cucc lényegében csak egy barlang.
  Utoljára szerkesztette: Akva, 2021.05.05. 19:17:56
 • Akva #6
  Egy paraszt bácsi döngölt agyagból ennél különbet épít.
 • traz #5
  Ezt hagyjuk meg a hanyatló nyugat ópiumának. Nálunk már a hatvanas években voltak panelek, túlnőttük a problémát. :D
 • wraithLord #4
  Hollandiában nem esik az eső vagy még nem találták fel a vízelvezető tetőcsatornát? :D Belülről viszont jól néz ki.
 • kvp #3
  Ez kb. egy hajozasi kontenerekbol osszedobott haz szintje. Vagy a technologia limitalt (ami valoszinu) vagy a tervezonek nincs fantaziaja, de ez a haz kb. lakhatatlan hosszu tavon. A teto azert lapos es azert nincs eresz, mert nem tudtak megoldani a tullogast a nyomtatas soran. Mindezt ugy, hogy nem helyben nyomtattak, hanem elore legyartott betonelemekbol raktak ossze. Akar egy hagyomanyos hazat is ki lehetne nyomtatni. Bar akkor mar annyi erovel rendes hazgyari, bevasalt vasbetont is hasznalhatnanak, ontoformakkal... (hazak tomeggyartasahoz a hagyomanyos nagypanelos hazgyari technika gyorsabb, jobb es sokkal olcsobb)

  ps: Az eredeti cikkben irjak, hogy mar bekotoltoztek az elso lakok es azert nem nagyon mutatjak a haz tetejet, mert azt valojaban nem nyomtattak. Egyebkent az egesz negyed egyfajta kiserleti lakotelep, mindent epitenek, a nagy surusegu emeletes lakohazaktol a 3d nyomtatotton at a mobil kesz hazakig. Street view-n maszkalva vannak lakhato es borzalmas megoldasok. Az utobbibol valamivel tobb. https://www.google.com/maps/@51.441966,5.4153047,680a,35y,353.04h,25.79t/data=!3m1!1e3
  A jelenlegi (ma reggel fent levo) google-os kepeken a 3d nyomtatott haznak meg csak az alapozasa kezdodott, a street view-n meg az sem.