3
 • repvez
  #3
  Az egy más kérdés, hogy mennyire strapabiro terhelhető lesz a nyomtatvény, illetve, hogy tapad vagy rögzulne a testrészhez.

  modnjuk ezt még össze lehetne azzal is kötni , hogy az MRI vagy más képalkoto eljárással lescannelik a helyét és akát az inak izom szövetek k9zött is körbe tuja nyomtatni anélkül, hogy plusz felesleges vágást sérülést kellene okozni azokban a szövetekben amik nem sérüóltek.
  Igy rövidulhet a gyogyulás és a gyulladás esélye is csökkenne. illetve nem kellene ujra megmuteni , hogy kivegyék az inplantátumok ha már nem kell .
 • kvp
  #2
  Ennek az eljarasnak a lenyege, hogy a betegben tudnak nyomtatni. Tehat pl. egy torott csont kore merevitest tudnak nyomtatni a teljes terulet felvagasa nelkul. A folyekony muanyag injekcios bejutattatasa utan kivulrol lovik meg ultrahanggal -az elo szoveten at- es igy kemenyitik meg. Kb. ahogy a fogorvosi fogfelepitesnel az UV gyantat kozvetlenul a szajban kotik meg UV fennyel. Csak ez az ultrahangos eljarashoz nem kell kozvetlen ralatas, eleg az ultrahangos/mri-s kep is.
 • grobs
  #1
  Most is gyártanak implantátumokat 3d nyomtatással. Fogorvosok meg már rutinszerűen használják. Egy 8k felbontású SLA nyomtató 22 mikron pontosságú. Az orvosi felhasználasú anyagú kb. 4-5x annyiba kerülnek.

  Ha olyan anyag kell ami nem nyomtatható akkor meg kiöntik. Megcsinálják 3d nyomtatóval, aztán abból egy öntőforma. Ezen a szinten egy egyszer használatos forma is aprópénz.