Berta Sándor

Új tintával válhat olcsóbbá a 3D-nyomtatás

Emellett könnyebb lehet a különleges objektumok elkészítése.

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem kutatói és a TNO nevű kutatási szervezet munkatársai egy olyan új tintát fejlesztettek ki, amely teljesen új szintre helyezheti a 3D-nyomtatást azáltal, hogy lehetővé teszi a színes objektumok készítését és az olcsóbbá a teljes nyomtatási folyamatot. Az ipar jelenleg is számos készülékbe, például televíziók, és okostelefonok kijelzőibe gyárt folyadékkristályokat, azonban az egészségügyi felügyeletre alkalmas szenzorokba és a dekoratív világítási megoldásokba integrálható folyadékkristályok költségokokból eddig nem voltak elkészíthetők. Az új, a Direct-Ink-Writing (DIW) eljárással előállított tintával azonban megváltozik ez a helyzet.

Jeroen Sol doktorandusz kiemelte, hogy a DIW egy olyan eljárás, amelynél a tintából rétegről rétegre építik fel a 3D-struktúrát. Erre az eddig megalkotott tintákkal nem volt lehetőség. Az új tinta és a DIW ötvözete lehetővé teszi az olyan különleges optikai struktúrák kinyomtatását, amelyekre például a kiterjesztett valóság szemüvegekhez van szükség.

Az új tinta jellemzője a magasabb fokú viszkozitás és az, hogy a korábbi tintáknál könnyebben állítható elő, dolgozható fel és olyan anyagokon alapul, amelyeket az Eindhoveni Műszaki Egyetem SFD kutatócsoportja fényvisszaverő rétegekhez fejlesztett ki. A tinta segítségével lehetővé vált például a természetesre hasonlító pillangószárnyak kinyomtatása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #3
  UV cured resin-bol van orvosilag is hasznalhato es eleg stabil is, legalabbis fogpotlasra jok. Ezek valoszinuleg nem annyira mergezoek es tokeletes 3d nyomtatasi alapanyag lehetne beloluk. Valosziuleg az ar tul magas a tomeges hasznalathoz.
 • KisKZ #2
  Kivéve ha olyan viszkozitást tudnak elérni ennél a tintánál, hogy a régi módszert vehetik elő és sima tintapatronból nyomtatják, ahogy azt 15-20 éve. Akkor ott a probléma az átitatott majd száradt építőpor minősége (volt amikor majdnem sima finom gipszet használtunk) és mellé a rengeteg felesleges támanyag volt. Szemetes megoldás volt nagyon.
  Ha ez most simán megoldható lenne egy ilyen tintával és a most haszálatos szelektív támokkal a régi tintasugaras nyomtatás sebességével, ráadásul olyan minőségben, akkor ez egy egészen érdekes kis dolog ám és meglehetősen olcsó is lehetne. A technológiai alapjai régen adottak, csak finomítani kell.
  Igen.. látom a képeket és néztem a cikket, hogy abban még nem erről van szó. De...

  Az SLA/DLP gyanták elég érdekes és szép dolgok ugyan, de pazarló és drága, nem mellesleg környezetszennyezőek és az egészségre ártalmasak. MIndemellett a végeredmény bár pontos, de nagyon nehézkesen vagy sehogy nem vihető tovább pl protó gyártásra mert semmit nem bír. Szép a polcon és ennyi.
  Nagyon nyűgös a még középkategória is ebben a szegmensben.

  Hasonló sőt, biznyos esetekben jobb minőséget hoznak már a filamentes dolgok (most maradjunk a "műanyagoknál") a Markforged ujabb filamentes nyomtatói. Ott még a szénszálas alapanyag is belefér a választékba.

  Utoljára szerkesztette: KisKZ, 2021.08.19. 14:08:55
 • kvp #1
  Szoval az olvasztott muanyagos technologia es az uv-re/lathato fenyre szilardulo mugyanta melle most jon a levegore szilardulo tinta. A problema csupan az, hogy ez is egyetlen mozgo nyomtatofejet hasznal mint az olvasztott muanyagos technologia, szemben a fenyre szilardulo mugyanta retegenkent parhuzamosan nyomtato megoldasaval. Ez mind sebessegben, mind minosegben gyengebb, bar lehet sokkal olcsobb es akkor lehet jovoje.