Berta Sándor

Vírus- és baktériumölő anyag készíthető 3D-nyomtatóval

A megoldás a koronavírus-változatok ellen is hatékony védelmet biztosít.

A Hongkongi Műszaki Egyetem textíliákat és ruhákat fejlesztő munkatársai egy olyan új anyagot alkottak meg, amely 3D-nyomtatók segítségével dolgozható fel és mindössze 20 perc alatt képes elpusztítani a felületére került szinte összes vírust és baktériumot. Dr. Kwan Yu Chris, a kutatócsoport vezetője kiemelte, hogy a kifejlesztett új anyag különböző méretekben és formákban állítható elő, s számos követelménynek felelhet meg, éppen ezért nagyon rugalmasan felhasználható akár a közintézményekben is például a járványok megelőzésére.

Ahhoz, hogy a megoldás elpusztítsa a vírusokat és a baktériumokat, különböző alkotóelemeket ötvöztek. Ennek köszönhető, hogy az anyag képes a felületére került koronavírus-változatok 70 százalékát mindössze 2 perc, 90 százalékát 10 perc alatt megsemmisíteni. A fejlesztés 20 perc után pedig a kinyomtatott tárgyak felületére került szinte összes vírust és baktériumot elpusztítja.


Az anyagot az egyetem laboratóriumaiban egy éve tesztelik és számos kilincsen és egyéb felületen helyezték el. Chi-wai Kan professzor hangsúlyozta, hogy még egy év után is jó állapotban voltak a fogantyúkon elhelyezett borítások, amelyeken nem voltak jelen a koronavírusok, a kólibaktérium és a Staphylococcus aureus. A hatékonyság csak 3 év után csökken. Miután a megoldás fizikai úton hat, így akár a mutálódott vírusok ellen is hasonlóan hat és még az esetleges napi takarítás sem mérsékli a hatékonyságát.

A hongkongi szakemberek már benyújtották az illetékes hivatalhoz a szabadalmi kérvényüket. Amíg elfogadják a szabadalmat, a tudósok lakások, iskolák, egészségügyi intézményeket és tömegközlekedési eszközök kapaszkodóinak felületét vonják be az új borítással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zriboliv #3
  Itt az új cím:
  Vírus- és baktériumölő anyag készíthető kovácsolással
 • Tetsuo #2
  Az ezüst még jobb, evőeszköznek tökéletes.
 • Cat #1
  A világért sem akarom elvenni a kutatók kenyerét, de a bevonatként alkalmazható baktériumölő anyagot már rég feltalálták, úgy hívják, hogy RÉZ. Bármilyen korokozó, gomba vagy egyéb parazita ellen hatásos, évszázadok óta használják, egyszerűen tisztítható, fényezhető, jól néz ki, egyetlen hátránya, hogy viszonylag drága.