Berta Sándor

3D-nyomtatású betonhíd épült Velencében

Az építményhez a megszokottnál kevesebb anyagot kellett felhasználni.

Az ETH Zürich építészei és mérnökei, valamint a Zaha Hadid építészeti iroda szakemberei 3D-nyomtatással elkészítettek egy velencei parkban egy 12 x 16 méteres új gyalogos hidat. A teherbíró betonszerkezetnél az új eljárással jelentős mennyiségű acélt és cementet lehet megtakarítani.

Az építmény neve Striatus és betonkockákból áll, amelyek a régi kőhidakhoz hasonlóan, íveket alkotva egészítik ki egymást. A különböző erők így tiszta nyomóerővel hatnak a padlóban pontosan egymáshoz merevített támaszokra. Az építőelemek a szerkezet geometriája révén stabilizálják magukat. A 3D-nyomtatású betont a szakértők az Incremental3D és a Holcim cégek munkatársaival közösen fejlesztették ki. Az építőanyagot nem vízszintesen viszik fel, hanem különleges szögekben, így pontosan derékszögben állnak a nyomóerőkkel szemben.


Philippe Block, az ETH Zürich professzora hangsúlyozta, hogy a 3D-nyomtatású beton precíz formáival ötvözhetők a hagyományos boltozatépítés alapelvei és az anyagokat kizárólag ott kell alkalmazni, ahol arra strukturálisan szükség van. Miután az építményt kockáit kötőanyag nélkül illesztették egymáshoz, így azok később újra elválaszthatók egymástól és a híd egy másik helyen ugyanúgy felépíthető. Sőt, idővel az anyagok újrahasznosíthatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • barret #4
  Ez kellett,mint egy falat kenyér! Nagyon hasznos,ja nem :)
 • Gabbbbbbbbbbbb #3
  @Akva

  Azt vágod, hogy ezek üregesek? Meg a gyártás is jóval olcsóbb. Egy gyalogos hídnak ez is elég..

  @duke

  A helyszínre elszállítani, és ott összeszerelni a nyomtató apparátust lehet jóval többe került volna. Egy téglalap alapú lakóháznál nyilván más a helyzet..
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.07.23. 09:11:30
 • Akva #2
  Teljesen hülyeség! A feszített beton sokkal erősebb és könnyebb.
 • duke #1
  Ha mar 3D nyomtatas, akkor azt gondolnam, hogy ugy lenne ertelme, ha a helyszinen egybe kinyomtatjak. Ketsegtelen ennek is van elonye, erdekesege, hogy ilyen szetszedhetore csinaltak.
  Viszont nem tunik vandaliztosanak. Nalunk ezt szetvernek vagy ellopnak.
  Utoljára szerkesztette: duke, 2021.07.22. 16:35:51