Gyurkity Péter

Nagyot esett a PC-k piaca

A trend folytatódni fog, viszont ebből egyelőre az AMD jön ki jobban.

A személyi számítógépek piacáról tulajdonképpen havonta készül részletes jelentés, legalábbis a Mercury Research jóvoltából, legutóbb azonban még az év elején számoltunk be a fontosabb fejleményekről. Akkor arról írtunk, hogy az AMD 15 éves rekordot döntött meg, most pedig a visszaesés közepette is folytatódik a cég előrenyomulása.

A piackutató cég legfrissebb anyagára hivatkozva írtak most külsős lapok az első negyedéves eredményekről. Ebből kiderül, hogy bár maga a szegmens korábban nem látott mértékben esett vissza (az asztali gépekből például negyedéves alapon 30 százalékkal kevesebb fogyott), az AMD tovább növelte piaci részesedését, ez ugyanis az x86-szegmensben belül már 27,7 százalékra emelkedett. Az elsődleges ok a meglévő készletek kiszórása volt, ez azonban az asztali területen az Intelnek kedvezett, ott ők tudtak némileg javítani, így a nagy rivális 18,3 százalékkal volt kénytelen megelégedni, viszont a noteszgépeknél már ez utóbbi cég erősített pozícióján, 22,5 százalékra növelve részesedését, ami szintén új rekordot jelent.

A szerverek területén ugyanúgy az AMD javított, bár a 11,6 százalékos befolyás nem nevezhető óriásinak, eközben viszont az ARM terjeszkedése némileg érdekesebb fejleménynek bizonyult, hiszen a cég fejlesztései 11,3 százaléknál álltak, ami elsősorban az Apple M1 típusának volt köszönhető – továbbra is az x86-megoldások tették ki a teljes piac túlnyomó részét, viszont az ARM két évvel korábban még alig 2 százalék alatt állt. Ahogy említettük, az x86-piacon belül az AMD csaknem 28 százalékot ért el, ebbe viszont már az IoT-eszközök és az egyedi fejlesztések (így például a konzolok) is beleértendők. A 15 éves rekord ezen a téren már a múlté, az év hátralévő részében további javulás jöhet.

Az Asus eközben a DigiTimes beszámolója szerint a komoly visszaesés folytatódására számít, szerintük a második negyedévben ismét 10 százalék felett lesz a lassulás, míg a grafikus kártyáknál ez 10 és 15 százalék között lehet. A pandémia visszaszorulása, valamint a korábbi rekordok vannak ennek hátterében, nagy kérdés, hogy ebből a gyártók közül ki jön majd ki jól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atisz #7
    Hát, amíg egy "öreg" GeForce GTX 1050-es videokártya még mindig KÉTSZER (200%-os ár) annyiba kerül, mint 2016 decemberében, amikor piacra dobták, ezen nincs mit csodálkozni :)
  • MerlinW #6
    Azt tudod, hogy a gaming igen kis százalékát teszi ki a PC iparnak? Ergo pont letojja mindenki mi van a játékokkal.
  • wraithLord #5
    Ez már a első, de max. második generációs Intel Core i5/i7 processzorok óta (10+ éve) megvan. Általános célokra, irodai munkára, amire az emberek nagy része használja, 8 GB RAM-mal és SSD-vel még mindig bőven elegendők. Ebből kiindulva eddig se kellett volna "nőnie a PC piacnak".
    Csak 2000 előtt és 2000 körül volt érdemes folyton gépet cserélni, mert a teljesítmény többszöröződött, ahogy a programok gépigénye is.

    Mivel itt most gondolom csak a home office miatti megugrásról aztán visszaállásról van szó, nem térek ki a gémerekre (nem vagyok benne biztos, de szerintem amúgy sem túl nagy részt vesznek ki az egészből), és akik bármilyen nagy számításigényű munkára használják a gépüket, céges célgépekre, szerverekre stb.
  • TSImike #4
    Plusz a kb 3-4 éves gépem még most is teljesen kiválóan ellátja a feladatát még 4K-n is. Úgyhogy nem nagyon tervezgetek cserélni. Annyi hogy vettem bele nagyobb ssd-t meg több ram-ot. Esetleg majd egy videókártyát egyszer, bár az RX 5700 nem teljesít rosszul, szóval kapkodni nem fogok.
  • dyra #3
    Az a 50 - 80% százalékos áremelkedés se segít.
  • Sequoyah #2
    Sokan mindig meglepodnek es ertetlenul allnak az elott, hogy a piac az egyik iranyba ment a jarvany elejen, es a jarvany vegen a masik iranyba megy.
    Az olaj ar bezuhant 2 eve, most pedig nagyot emelkedett hogy mindenki ujra autozik es utazik. A PC piac nagyot ugrott hogy mindenkinek kellett egy otthoni munkara, most pedig visszaesik hogy visszaterunk az irodaba.

    Es persze a piac szereti mindket iranyba tulreagalni...
  • Sir Cryalot #1
    Ja ez úgy "esett nagyot" hogy előtte még a festegetős makettek is 30%-al nőttek nemhogy az agyatlan ****asz játékok amit azt se tudják hogy küldjenek a földbe gamepad supporttal, bálnázással meg egyebekkel.