HNR

Heti PC Piac - Processzormustra

Processzorok

Kétségtelen, hogy mostanában minden az AMD-ről szól. Az egyik pillanatban kedvező teljesítmény adatok jelennek meg a közelgő új termékvonalról, a másikban viszont arról szólnak a hírek, hogy bizony a start jócskán késéseket szenved. Amikor már mindenki aggódni kezd, derülnek ki a legfrissebb mérleg adatok, melyek ismét nagyon kedvezőtlenek. A vészharang már éppen kongani kezdene, amikor a részvényárfolyamok mégis komolyan elindulnak felfelé.

Az AMD nagyon forral valamit boszorkánykonyhájában, kérdés, hogy az "étel" időben elkészül-e és a vásárlók tényleg "jó étvággyal" fogják-e fogyasztani. A válasz egyelőre még várat magára. Annál is inkább, mivel a gyártó a mai napig képtelen jelentékeny mennyiséget szállítani a két zászlóshajójának számító modelljéből. Talán Karácsonyra javul a helyzet. Karácsonyra, amikor az eredeti tervek szerint már Opteron és testvérei lázban kellene égnie a piacnak... A láz, lehet hogy meg is lesz, csak a csillapításával adódnak gondok, még jó fél évig legalább. Addig is nyakunkon a Karácsony előtti árcsökkentés.

Az idő pedig a nagy óriás iNTELnek dolgozik. Hiába az AMD azonos frekvencián mért nagyobb teljesítménye, ha az iNTEL lassan 1 GHz-cel nagyobb órajelű processzorokat képes piacra dobni, és úgy tűnik, hogy a tényleg kapható modellek esetében bizony a teljesítmény terén is megtartja vezető helyét. A világ most éppen a 3,06 GHz-es P4-re vár. Ahogy az iNTELt újabban ismerjük, ez a várakozás nem is lesz hiábavaló. Mindeközben pedig szépen felszámolják a régi termékvonalakat, a nemrégiben bejelentettek szerint az 1,4 GHz-es Celeron kivételével leállnak az összes Socket370-es processzor gyártásával, és vége az 1,9 GHz-es P4-nek is. Az iNTEL ismét őrült tempót diktál. A vásárlókat az sem riasztja vissza, hogy a P4 Celeronok (jelenleg 1,7-2,0 GHz közötti típusok kaphatók) teljesítménye még brutális túlhajtással is harmatosnak nevezhető.

A bevezetés után lássuk, hogyan alakultak a legkedvezőbb nettó kiskereskedelmi árak az elmúlt héten:


Drasztikus ármérséklésre került sor a 2,4 és 2,53 GHz-es modellek esetében. Karácsonyig újabb, átlagosan 15%-os árcsökkenés várható.


Az AMD igyekszik lépést tartani az Intellel, különösen jó vétel lehet az 1,73 GHz-es Athlon XP valamint az olcsóbb kategóriában az 1300-as Duron. Karácsony előtt újabb, jelentős árcsökkenés várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • EvilDead #1
    A tuti nyerő proci:
    Intel P4 1800 MHz 512k
    megy 2400MHz-en, core-feszültség emelés nélkül!
    jó hűtéssel még gyorsabban is..