Gyurkity Péter

Terjed a csúcshardverek ellopása

Egyre több felhasználó számol be a kiszállítás nehézségeiről, nem mindenki kapja meg a kütyüket.

A tavalyi év második felében bemutatott különböző csúcskategóriás hardverek kapcsán folyamatosan beszámolunk a készlethiány alakulásáról, valamint a helyzet enyhülésére vonatkozó előrejelzésekről. Eközben egy másik trend is kibontakozóban van, amelynek eredménye a megrendelt termékek egy részének ideiglenes vagy végleges eltűnése.

A Reddit oldalán indítottak el egy igencsak érdekes témát, amelyben a többnyire tengerentúli megrendelők számolnak be kellemetlen élményeikről, az áhított termékek valószínű eltulajdonításáról. Először csak a Best Buy üzletláncnak dolgozó egyik szállítócég kapcsán bukkantak fel negatív értékelések és az azokhoz kapcsolódó történetek, viszont hamar kiderült, hogy mások, így például a jóval nagyobb szereplőnek számító FedEx is érintett az ügyben. Többen azt fejtették ugyanis ki, hogy miután megnyerték az első ütközetet (vagyis sikeresen megrendeltek egy új grafikus kártyát, vagy éppen friss konzolt), a kiszállítással már problémák akadtak, egyes esetekben nem minden termék érkezett meg, néhány darab később, a probléma észlelése és annak jelzése után került csak elő, míg mások azt a tanácsot kapták a szállítócégtől, hogy inkább kérjenek teljes visszatérítést.

A jelek arra utalnak, hogy bizonyos személyek a kiszállítás során megpróbálják más utakra terelni a megrendelt kütyüket, amit megkönnyít, hogy néhány cég nem rejti el a termékek eredeti csomagolását, tehát mindenki jól láthatja, hogy éppen milyen áru került a szállítási csatornába. Felmerül a kiszállítást végző személyek közvetlen felelőssége, de olyan esetre is akadt példa, amelyeknél a csomag súlya menet közben, még az utolsó állomás előtt változott meg jelentős mértékben (6-ról mindössze 0,5 kg-ra), tehát mások is vadásznak az értékesebb darabokra. A csomagot olykor felbontják, az azokban lévő termékeket különválasztják, azok szállítási azonosítósát módosítják, ami különösen a legdrágább típusoknál fordul elő.

Megoldásként a helyi kiszállítói pontokon való személyes átvételt javasolják, egyelőre ez tűnik a legjobb alternatívának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #6
    cool story bro
  • monk00 #5
    A ps5 konzolnál is ugyanez a helyzet. Azt is lopják szerintem
  • mumoka 2012 #4
    sok ott az enyves kezű .
  • Sequoyah #3
    Most se lopnak el semmit USAban, nem csak anno:)
    A jovoben pedig meg nehezebb dolguk lesz, mert lassan mar minden hazon kameras csengo van...

    De ha megis megtortenik, akkor altalaban az elado vallalja a feleloseget.
  • Cat #2
    A probléma az, hogy a vásárló nyilván visszakapja a termék teljes árát (pl. egy videókártya esetén azt, amennyiért vásárolta), és utána a postáson is leverheti azt büntetésként a szállítócég, de utána kétszer annyiért tudja eladni a videókártyát egy apróhirdetésben, mert hiány van.
  • kvp #1
    Magyaran a szallitocegek munkasai lopnak, foleg a last mile szemelyzet (tehat a csomagkihordok) es ezt a cegek egyelore toleraljak. A folyamatos tomeg es csomagolas integritas ellenorzest es a chain of custody-t meg hanyagoljak. (Ez utobbi arrol szol, hogy mindig egy adott munkas neven van a csomag, ha eltunik belole barmi, akkor rajta verik le a teljes arat.) Persze egy olyan orszagban, ahol a valasztasi szavazolapok eseten sem akarjak biztositani a folyamatos kovethetoseget es hogy az erkezik-e meg amit feladtak... (mert akkor nem lehetne "megerositeni" a valasztas kimenetelet)

    Hat szivas. Ezek szerint akkor erdemes teljes ertekbiztositast kotni minden csomagra. Es csak szemelyes, alairasos atvetellel engedni a szallitast. (az USA-ban gyakran csak lerakjak a kuszobre a csomagot, mert onnan anno nem loptak el semmit, anno...)

    Ebbol a szempontbol ertheto, hogy az Amazon miert is ragaszkodik a teljes bekamerazottsaghoz (mint a szemelyzetre, mint a helyszinkre es javasolja a risztott es kamerazott biztonsagi teruletre valo szallitast, zarhato ajto moge)