Gyurkity Péter

Takarékoskodnak a PC-gyártók az ünnepek előtt

Miközben az nVidia és az AMD egyaránt csökkenti árait, a PC-gyártók, a noteszgép- és alaplapgyártók, valamint a grafikus kártyák készítői egyaránt takarékoskodnak, illetve összeolvadásra készülnek.

Az ünnepek közeledtével érdekes helyzet állt elő, amely a gazdasági válságnak köszönhető. A különböző gyártók ugyanis ezúttal nem halmozzák fel készleteiket, éppen ellenkezőleg: a lehető legkisebbre csökkentik azokat, hogy pénzt spóroljanak a visszaeső kereslet láttán. A folyamat minden szegmenst érint, nagy kérdés, hogy mely gyártók jönnek majd ki jól a slamasztikából.

Tajvani források arról számoltak be, hogy a noteszgépek készítői hónapok helyett immár hetekben számítják saját raktárkészleteiket, már ami a fontosabb komponenseket illeti. A TFT-panelekből, DRAM-modulokból, illetve NAND flashmemóriából mindössze 3-4 hétre elegendőt tartanak meg, arra számítanak ugyanis, hogy a lanyha kereslet nem változik az elkövetkező időszakban. Ez persze kellemetlenül érinti az említett komponensek gyártóit, amelyek így nehezebb helyzetből kénytelenek alkudozni a felvásárlókkal - a felesleg ugyanis náluk marad, aminek egyáltalán nem örülnek.

Az alaplap- és grafikus kártya gyártók szintén spórolni igyekeznek, visszafogják saját termelésüket, csökkentik raktárkészleteiket. Olyan elsővonalbeli gyártók, mint az Asustek, az ECS, a Gigabyte és az MSI, már korlátozták saját kapacitásukat és készleteiket. A második vonalban küzdő kisebb cégek ezalatt az összeolvadások gondolatával kacérkodnak, a nehéz időszakot ugyanis többen valószínűleg nem élik majd túl. Ez egyelőre nem igazán zavarja a chipek készítőit, az AMD és az nVidia ugyanis egyaránt árainak csökkentésére készül, előbbi azzal a kifejezett céllal, hogy a különálló grafikus kártyák szegmensében a jelenlegi 40-ről 50 százalékra növelje részesedését.

Elemzők eközben azt találgatják, hogy vajon a PC-gyártók közül mely cégek jönnek majd ki a legjobban a jelenlegi gödörből. Többen a HP-ra és a Dellre voksolnak, ezen vállalatok ugyanis több lábra támaszkodnak, ez pedig segíthet a bevételek megtartásában. Előbbi három fontos területen van jelen, mindegyik nagyjából egyforma profitot hoz házhoz: szoftverek, szolgáltatások és vállalati tárolók, PC-k és egyéb fogyasztói eszközök, illetve nyomtatók és egyéb befektetések. A Dell szintén nagyobb hangsúlyt helyez a szoftverekre és szolgáltatásokra, míg a Lenovóra, az Acerre és a Toshibára egyértelműen nehezebb időszak vár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    "Intelről halott valaki? Vagy esetleg melyik procit érdemes most venni Intel vagy AMD?"

    Az intel majnem monopolhelyzetben van a processzor piacon, nem igazn kell felteni. Ha valaki vasarolni akar, akkor viszont erdemes varni amig az uj integralt memoriavezerlos intel procik visszik a ddr3-1600-at es olyat venni, mivel ez a ddr2-800-nak vagy a ddr1-400, vagy sd-200-nak felel meg, ami erosen a minimum ahhoz, hogy a magok ki tudjak hasznalni a tudasukat. Jatekra meg mindig megeri egy magasabb orajelu valtozatot venni, tehat inkabb csak 2 mag, de legalabb 3Ghz-es orajel.

    ps: Ha nagyon olcso gep kell (irodaba), akkor egy core2 solo is megteszi. Az alaplappal egyutt kerul brutto kb. 13-14 ezerbe (integralt video + hang + halozat, usb + sata/pata, stb.) es van belole passziv huteses valtozat is.
  • phoenix1 #1
    Intelről halott valaki? Vagy esetleg melyik procit érdemes most venni Intel vagy AMD?