Berta Sándor

A chipek készítéséhez szükséges chipekből is hiány van

Hiába akar mindenki gyárat építeni, a gyártáshoz szükséges összetevők egyike sem áll rendelkezésre.

A The Wall Street Journal arról számolt be, hogy a chipgyártás területén már akkora hiány alakult ki, hogy a vállalatok raktáraiban már nem találhatók meg a gyártóberendezések létrehozásához használt chipek sem. Ráadásul az elmúlt hónapokban egyre hosszabb időbe telik a chipgyártó készülékek elkészítése és leszállítása is. Amíg a koronavírus-járvány kezdetén a szállítási idő még csupán néhány hónapot tett ki, addig most már akár 2-3 esztendő is eltelik. Sőt, még a korábban megrendelt gépek leszállítási ideje szintén kitolódott. Mindez azt jelenti, hogy az eleinte a kereslet miatt kialakult nehézségből mostanra egy strukturális probléma jött létre.

"Van ez a vágyálom, hogy 2022 végére a kínálat egyensúlyban lesz a kereslettel” - nyilatkozta Tom Caulfield, a GlobalFoundries Inc. vezérigazgatója. "Én egyszerűen nem látom ezt." A nagy chipgyártók, például az Intel és a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) egyre gyakrabban kérik a beszállítóiktól, hogy részesítsék a megrendeléseiket előnyben. A mikrovezérlőket és más eszközöket szállító cégek igyekeznek eleget tenni a kéréseknek és nagyobb prioritással kezelik ezeket a megrendeléseket, már csak azért is, mert végső soron ők szintén jobban profitálnak a chipek és más termékek elérhetőségéből.

De nem csak az eszközök hiánya miatt fáj az ágazati vezetők feje, hanem az új gyárakba szakképzett emberek kellenek, az alapvető vegyi anyagok ellátási lánca akadozik, és hiány van azokból a szubsztrátumokból is, amelyek a chipeket a nyomtatott áramkörökhöz csatlakoztatják. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a platinából és a gyártásban használt számos más anyagból is komoly hiány keletkezett. Így, még ha a szükséges gyártóberendezések leszállításra is kerülnek, még hónapokig tart, amíg beüzemelhetik azokat. Nem véletlen, hogy a legtöbb beszállító és gyártó úgy számol, hogy a szituáció rendeződése akár 2024-ig vagy még tovább is tarthat.


A kereslet továbbra is nő, a lassulásnak semmilyen jele nincs. A chipipar történetében először tavaly nőtt 500 milliárd dollár fölé az eladások értéke, és ez az évtized végéig meg fog duplázódni. Mindeközben a szállítások soha nem kerültek ennyi időbe, az átlag hat hónap. A helyzetet javíthatja, hogy számos olyan új gyár kezdett termelni, amelyek ugyan régebbi generációs processzorokat gyártanak, de ezek bőven megfelelnek az autógyártók számára. Mindazonáltal az élvonalbeli chipek kínálata még jóideig szűkös marad.

A világ egyik legnagyobb chipfelszerelés gyártója a Lam Research Corp, áprilisi közlésük szerint hiába nagy a kereslet, az alkatrészek hiánya miatt nem tudják azt teljes mértékben kihasználni. A világ legnagyobb szerződéses chipgyártója, a tajvani TSMC tavaly közölte, hogy 2024-ig 100 milliárd dollárt költenek el a gyártás bővítésére, az Intel pedig Arizonában, Ohioban és Németországban fog három gyárat felépíteni a következő évtizedben. A várt megvalósulásra csekély az esély, Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója is elismerte, hogy „a berendezések hiánya valóban hátráltatja az ipar azon képességét, hogy a korábban gondolt ütemben növelje a kínálatot."

A félvezetőipari ernyőszervezet, a SEMI szerint 2024-ig 90 chipgyárat akarnak beindítani a világon. Az ellátási problémák ellenére a chipgyártó eszközök eladása idén meghaladhatja a 100 milliárd dollárt,. Ez extrém gyors növekedés, Sanjay Malhotra alelnök 5 éve még a 75 milliárd dollárt is túlzásnak tartotta. A chipek iránti keresletet leginkább az elektromos autókra való átállás, a növekvő ipari automatizáció és az intelligens eszközök terjedése hajtja. És ez a kereslet még mindig akkora, hogy messze még a gödör alja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Agyturbinikusz #19
  Ott írtam, Te is a mindentudó Magyarok közé tartozol, tessék levilágitó gépeket gyártani, ne csak ott huszárkodni a fotelből! Ja hogy az nincs leírva a biblia oldalain, így nem értesz hozzá mégsem.
  Szégyen na, csak a nacionalista értékek visznek előre, a chipek meg ahogy látom hátra. Vagyis neked örülni kéne hiszen lehet hamarosan visszatér a kőkorszaki állapot, és hihetsz szabadon, a kis törzsed társaságában.

  Szándékosan nem írok összefüggő szöveget, hiszen az megkönnyíti a dekodólást és ellustul az agyad miatta.
 • Tetsuo #18
  Próbálj összefüggő szöveget írni, mert ez így csak böfögés.
  Hab a tortán, hogy a nacionalizmus nyakába akarod varrni a chiphiányt.
 • Agyturbinikusz #17
  Vagyis nem létezik Intel, AMD, ARM, Samsung vagy TSMC mert csak egy vállalkozás van ami chip gyártást/fejlesztését csinál.
  Ezt akarod mondani?

  Te az ASML re gondolsz mint monopóliumra? Érdekes pont nem USA vagy Orosz cég.
  Miért monopol? Hát mert még a nagyra becsült mindent tudó magyar sem képes arra, hogy létrehozzon egy ilyen gyárat. Bezzeg az Ikarus ugye a MAN helyett tervezhettek volna saját motort nem?


  Érted együttműködő iparágak egymást kiegészítik.
  Mivel ha Mindenki ugyan azt fejleszti akkor ahányan fejlesztették annyiszor kell azt a költséget kifizetni.

  A gyártás pedig pont a nacionalista idióták miatt akadozik, hiszen ez az én homokozóm elv alapján játszanak mint az 5 éves gyerekek.
  Szégyen.

 • Tetsuo #16
  Dehogy. Egy kézben vannak a dolgok, monopol- és kvázi monopolhelyzetek alakultak ki sok területen kezdve a nyersanyag-beszállítástól a chipgyártó gépek gyártásán és az ehhez szükséges szoftvereken át az adott chipek tervezéséig, gyártásáig.
  Egy ilyen láncszem elakad, bedől az egész gazdaság...
 • Agyturbinikusz #15
  De hát azért nincs termelés, mert nincs alapanyag/szellemi tőke, hiszen nincs együttműködés.
  Ha nem lenne szeparacio akkor nem lenne a jelenlegi probléma, hiszen amint megszűnt az együttműködés a felek között akkor alakult ki a probléma.
 • Tetsuo #14
  Épp ellenkezőleg. Jelenleg az együttműködés öli meg a versenyt, a fejlesztéseket és a biztonságot, mert hiányzik a diverzifikáció. Ezt írtam.
 • Agyturbinikusz #13
  Vagyis leírod, hogy az együttműködés okozta a fejlődést, ami most éppen hiányzik, hiszen nincs együtt működés.

  Jól értelek?
 • RJoco #12
  Az okostelefon csak egy példa volt. Erről úgyis sokat cikkeznek.
  A másik nagyon emlegetett dolog az autóipar. Ide sem a 4nm-es technológia kell.
  De míg régen a lámpát és az irányjelzőt rendes kapcsolók működtették reléken keresztül, addig mára ezeket már IC végzik. Relé meg vagy van, vagy nincs. A rádiók sem olyan egyszerűek már, főleg, hogy nagy kijelző társul hozzájuk és mindennel is tudnak kommunikálni. A radarok, parkolás segítő rendszereket sem árt megemlíteni, vagy a kanyarodás jelzőt. A váltóelektronika sem éppen egyszerű dolog. Ráadásul gyakran nincs pardon, nincs javítási lehetőség és egy-egy alkalommal simán pár ezer darab megy a kukába még a gyár elhagyása előtt.
  És igen, ott van a feltörekvő okosotthon. Nem csak a fokkefében van elektronika. Ott a hűtő, ventilátor, lámpák, kapcsolók, termosztátok és még rengeteg dolog. Egyre inkább ezt akarják elterjeszteni. Csoda, hogy a mikrómban még nincs. De a programok miatt oda is kell a chip. A szórakoztató cikkekről nem is beszéltem. Nem a számítógép, hanem az egyéb zenélő, mozgó gyerekjátékok. Lassan a cipőnkben és a ruhánkban is elektronika lesz.
  És nem csak a chip a gond, maga az alapanyag is gond lehet. Szép és jó, hogy ennyi gyárat építenek, de nem ártana felmérni az anyagszükségletet is hozzájuk, mert a következő, amire ráfoghatják a magas árakat, az az alapanyag hiány lesz. Már most emlegetik. Persze, betesz a háború, meg a szankciók, amikkel egészen addig ártanak a békés népeknek, amíg nem ér ide a háború. Ha ideér.
 • Tetsuo #11
  A cikk egy problémáról szól. Én pedig a probléma okát írom le. Lehet mutogatni más országokra, hogy ott bezzeg sokkal rosszabb, de attól nekünk még itt nem lesz jobb, a probléma valós.
  A Nyugaton pedig a fejlett világ angolszász és transzatlanti szövetséges részét kell érteni, bár igaz, valaki másként használja a szót. A lényeg, hogy hiába [email protected] mondjuk Afganisztánban, attól még itt chiphiány van és egy eszkalálódó gazdasági probléma, aminek az eredője nem gazdasági, hanem valószínűleg társadalmi.
  A 80-as és a 90-es években sokkal kisebb volt a chippiac, mégis komoly lehetőségek voltak benne, amit a virágzó cégek ki is tudtak használni a diverzifikált láncok, és valódi (trösztmentes) versengés miatt nagyobb ellátási gondok nélkül.

  Manapság sajnos könnyedén letaglózza a gazdaságot (akár évekre, évtizedekre) éppen a globalizáció hatására egyutas logisztikai és ellátási rendszerekbe kerülő kis homokszem. Nincsenek alternatívák.
  A különutas fejlesztések lényege, hogy egymással tényleg versengenek, de adott régiók biztos piacot is jelenthetnek, tehát átmenetileg az egyik kiesésekor a másik pótolhatja azt.
 • Agyturbinikusz #10
  Megvan, azok a hülye orosz katonák, nem akarnak Ukrajnában maradni, MO-ra tartanak. Berlin környékén lesz az új határ vonal, és SZU lesz a neve, hiszen az olyan jó lesz.

  Azért azt tudod, hogy nem voltak nagy pajtik a keleti elmék és a te gyerek rontó képmutató bohócaid?